Quantcast
Фон дер Лайен: Готови сме за Брекзит без сделка | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Фон дер Лайен: Готови сме за Брекзит без сделка

Ако споразумението не се подпише до 31 декември, бизнесът във Великобритания може да пострада
1 517
 ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че сделката за Брекзит не трябва да подкопава единния пазар на Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение, готови сме да бъдем креативни", каза тя пред Европейския парламент, но подчерта, че Великобритания трябва да се съгласи с правилата за справедлива търговия. "В никакъв случай не сме готови да поставим под въпрос целостта на единния пазар, който е гаранцията за европейския просперитет и богатство," каза тя.

Фон дер Лайен каза, че Великобритания няма да има възможността да се възползва от предимствата на членството в Европейския съюз, когато вече е извън него: ''Съществува ясна разлика между това да бъдеш пълноправен член на Съюза и да си просто ценен партньор“. Тя призна разочарованието на членовете на ЕП от това, че времето за обсъждане и ратифициране на всякакви търговски сделки, преди Великобритания да стане ''външен играч'' на единния пазар от 1 януари, изтича. Совен това предупреди, че тактиката на британския премиер Борис Джонсън е довела до необходимостта от съгласуване на ясни правила за действие. ''Искаме да знаем какви средства за защита са на разположение, в случай че в бъдеще едната страна се отклони от договореното. Доверието е нещо хубаво, но законът трябва да е винаги на първо място“, каза тя.

Британското правителство се противопостави на договора на ЕС за ''равнопоставеност'' след Брекзит, според който ще се налагат търговски санкции, ако някоя от страните се размине с договорените критерии. Борис Джонсън представи своя проектозакон за управление на вътрешния пазар на Обединеното кралство, който обаче нарушава обещанията, дадени в договора за оттегляне на Великобритания от ЕС. Това подкопа доверието на Брюксел в Лондон, а преговорите вече преминаха през няколко неофициални крайни срокове, оставяйки само малко време за споразумение преди края на годината.

Ако дадена сделка не може да бъде подписана и ратифицирана до 31 декември, трансграничната търговия ще бъде изправена пред митническа бариера и бизнесът от двете страни, но най-вече във Великобритания, ще пострада.

Ключови думи:

Великобритания, ЕС, Брекзит
17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина

24.01.2021

1403 36
Университети в Англия замразяват таксите за европейци
Кантарджиев: 8 българи са с доказан британски щам

22.01.2021

Обновена

2070 30

Коментари

SgtTroy
снимка на SgtTroy

😁

Boris65

Радост за православните болшевики :-(

Boris65

Навсякъде Врагове и агенти на Москва и Кремъл! 

Платон
снимка на Платон

Да не ти умре присвоената мангалка та си праиш сам рекламата? 

редник

...бизнесът от двете страни, но най-вече във Великобритания, ще пострада.

 

И защо €С толкова се е загрижил за Великобритания - те пожелаха да напуснат...

Мариана Кълвачева

Тази новина доказва, че Великобритания е била един от стълбовете на това чудо, наречено ЕС.

Преди този проект Великобритания направи ... проекта САЩ, но при този явно се провалиха и се оттеглиха, разбирайки, че няма далавера. ЕС се оказа един сбириток от орел, рак и щука и тук нещата не им минават, както безпроблемно минават в САЩ.

А сега, когато трябва да си платят за това, че излизат, видите ли ЕС им прощава и не иска компенсация.

 

Алиса в странат...

Един от основателите на ЕС в задкулисието е У.Чърчил.

А английската аристокрация в управлението. Колко лордове и лейдита бяха само комисари на това, или онова в ЕС..

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Англичаните не ги мисля, те са прагрматична нация и си действат. Повечето им бизнеси вече са се ориентирали към новата обстановка. Който се е пререгистрирал в Ирландия, кой в прибалтийските републики ще си запази достъпа до ЕС. На останалите явно ЕС не им е нужен и ще си продължат без него. А кудкудякането в Брюксел отново показва една огромна некадърност.

Бухта

След този толкова уверен и задълбочен анализ, нямам какво друго да попитам, освен "Абе, колега, барем веднъж бил ли си в Англия, дори само за трансфер на летище, колкото да подишаш английски въздух?".... 

 

Прагматична нация - бабините ти трънкини.... На сума ти места още нямат смесителен кран за топла и студена вода тия прагматици... 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Да, бил съм. Видях как правят бизнес и как печелят от него. Ние понеже сме все много умни и все много знаем, затова сме по-добре от тях, нали?

nebenebe

ЕС трябва да съкрати администрацията почти двойно. Да се използуват 5-6 езика. На първо време. Другото е лудост. И да се намалят заплатите почти двойно. Като цъфнем, може малко да ги вдигнат.

Алиса в странат...

Това изявление има ли връзка с днешното автопроизшествие с колата, возеща Ангела Меркел?

Изглежда е много важна новина, щом новинарските емисии я повтарят на всеки половин час.

Явно на Англия няма да и се удаде да излезе от ЕС с благоприятни за нея условия.

fractal
снимка на fractal

Търговията и с договори и без договори си върви ама при съдебни не търговски и търговки спорове какво ли ще става кой ще има да плаща на адвокати и на спечелии делата

 

 

 

kaily
снимка на kaily

И ЕС ще пострада, ама Англия по-яко ще пострада. Борисовият играе покер, като е заложил народа си. Остави бизнеса. Като им скочат митата, плодовете и зеленчуците двойно, ще се усетят.

И лекарствата.

nebenebe

Има доста необработвана зямя. А и всеки българин притежава земя и може да си произвежда храна. Всичко зависи от нас. Загубили сме силата си. Едно време не е имало пенсии и всеки е разчитал на труда си и на семейството докато е жив. И войни и загуби е имало. Изнежихме се много и съсипахме/отровихме природата. Изпосякохме горите, щото сме много умни. За печалба.

Платон
снимка на Платон

Ми да не сте... ил, думаш, сърце болгарско не трае? 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Ок, произвеждате храна. Отивате с нея на пазара и на съседната сергия продават по-евтино от вас внос от някъде си, със субсидирано земеделие, което подбива вашата цена. Продукцията си я ядете сам, консервирате, раздавате на приятели и остатъка изхвърляте.

Влез или се регистрирай за да коментираш