Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фермери заплашват да блокират безсрочно Париж от днес

Земеделските протести ескалират и в Белгия

29 Яну. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Вчерашните протести в Белгия бяха изключително зрелищни.

Протестите на земеделските производители в Европа ескалират.

Организации, представляващи френските фермери, заплашиха да блокират Париж за неограничен период от време от ранния следобед днес в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд и живот, предаде БТА. А земеделците в Белгия блокираха тази сутрин пътища, като част от тракторите достигнаха Брюксел.

В същото време шест от големите европейски организации за земеделските производители излязоха с предупредително писмо до Еврокомисията с искания да се въведат квоти за украинския селскостопански внос.

Съюзът на младите фермери във Франция и организацията, която представлява селскостопанските съюзи на местно ниво, заявиха, че блокадата ще започне в 14:00 часа местно време и всички основни пътища към френската столица ще бъдат затворени. Двата съюза представляват мнозинството от френските фермери.

Фермери от департамента Лот е Гарон в Югозападна Франция планират да блокират Ранжис - огромен пазар за търговия на едро с хранителни продукти, намиращ се на около 13 километра южно от Париж.

Миналия петък френският премиер Габриел Атал обяви големи отстъпки за земеделските производители на фона на продължаващите от дни протести. Той каза, че ще бъде оттеглено увеличението на данъка за дизеловото гориво за селскостопански нужди, ще бъде предоставена спешна помощ на стойност 100 милиона евро за фермерите, засегнати от бури и ще бъде организирана помощ за винопроизводителите, страдащи от свръхпроизводство.

Редица разпоредби и процедури също ще бъдат опростени с незабавно действие. "Франция е селскостопанска сила и страна, която обича своите земеделски производители", заяви Атал по време на посещение във ферма близо до испанската граница. "Ние не искаме да зависим от други за нашата храна", добави той.

Днес Атал каза, че правителството обмисля да предостави още помощ за фермерите, предаде Ройтерс. "Ще разгледаме всички други мерки, които можем да предприемем по отношение на тези аспекти на нелоялна конкуренция", заяви Атал пред репортери.

Ескалират и протестите в Белгия

Земеделци блокираха тази сутрин пътища, като част от тракторите достигнаха Брюксел. Това предизвика гигантски задръствания по основни булеварди и част от околовръстния път. Земеделците са недоволни от ниските изкупни цени на своята стока и тежката бюрокрация, с която се налага да се справят всеки месец, за да се отчетат пред властите и да получат помощи. Те възразяват също срещу някои европейски ограничения в земеделието, свързани с опазването на околната среда, както и срещу подготвяното търговско споразумение между ЕС и страните от Латинска Америка. Протестите в Белгия започнаха в петък миналата седмица. Медиите съобщават, че вчера се е стигнало до ръкопашен бой между протестиращи и гражданин, който не е успял с автомобила си да премине през една от многобройните пътни блокади в южната част на страната.

Земеделски производители от други европейски страни, включително Германия и Полша, също организираха протести, като заявиха, че Европейският съюз не прави достатъчно, за да ги защити от по-евтиното производство в други страни.

ПРЕДОГОВАРЯНЕ

ЕС да въведе прагове за внос на селскостопанските стоки от Украйна, които подлежат на либерализация на търговията според споразумението на асоцииране - това настояват в писмо до Брюксел шест от големите европейски асоциации на производители на земеделска продукция. Освен това фермерите настояват да се създаде система, която да проследява украинските пратки и да гарантира, че те ще се озоват до местоназначението си, а не другаде.

В момента ЕК на най-високо равнище финализира текста на подновяването на споразумението с Украйна и затова е важно да бъде чут нашия глас, обявиха от Българския фермерски съюз, които също са подкрепили исканията. За ограничаване на украинския внос се обявяват не само производители на зърнени и маслодайни култури, но също и производители на захар, птиче месо и яйца. Те настояват праговете за внос на украинските стоки да не надхвърлят средногодишната или тримесечната стойност за двете години - 2021-ва и 2022-ра.

Исканите от нас мерки няма да облекчат изцяло тежестта върху производителите, но поне биха могли да го направят по-жизнеспособно и да осигурят по-добро разпределение на усилията за подпомагане на Украйна между всички граждани на ЕС, както и да гарантират, че украинските продукти ще намерят своите традиционни пазари и извън ЕС, се казва в писмото на засегнатите европейски земеделци. Те твърдят, че в момента от ниските цени страдат и самите украински земеделски производители, а тези които единствено се възползват от ситуацията са търговците.

Още по темата