Медия без
политическа реклама

Федералното правителство на САЩ пак е изправено пред финансова блокада

Републиканците и демократите още не могат да се разберат за стената по границата с Мексико

12 Февр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Американски гранични служители наблюдават ситуацията по границата на САЩ с Мексико.

Федералното правителство на САЩ може да бъде принудено отново да спре работа, ако до 15 февруари не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за финансиране на стената, която президентът Доналд Тръмп иска да издигне на границата с Мексико, предадоха информационните агенции. "Спирането на работата на правителството на теория все още е на масата. Не искаме да се стига дотам, но тази опция е възможна за президента и ще остане такава", заяви главният секретар на Белия дом Мик Мълвейни пред тв канала "Фокс". Това стана ясно, след като преговорите за финансирането на стената по границата между САЩ и Мексико за пореден път се провалиха. Сенаторът от Републиканската партия Ричард Шелби обяви, че разговорите са забуксували по въпроса за политиката за задържане на имигранти. Сред спорните въпроси е настояването на демократите да се финансират по-малко легла за настаняване на задържани от имиграционните и граничните власти, отколкото иска администрацията на президента Доналд Тръмп. Републиканците искат да увеличат този брой в усилията си да ускорят връщането на имигрантите в родните им страни.

Специално излъченият преговорен екип, в който участват 17 представители на Републиканската и Демократическата партия, все пак се надява да бъде постигнато споразумение и Конгресът да успее да приеме до петък законодателни мерки, за да не се стигне до нов блокаж на работата на федералното правителство.  "Вероятността за споразумение е 50 на 50...", написа Шелби в "Туитър". Джон Тестър, който представлява демократите в преговорите, също смята, че е възможно да се постигне договорка навреме. "Преговорите рядко вървят гладко през цялото време", каза той пред тв "Фокс". 

На 25 януари беше постигнато споразумение, което сложи край на частичната блокада на работата на американските федерални ведомства, която продължи 35 дни - рекордно дълъг период в историята на САЩ. Тя струваше на бюджета около 11 млрд. долара. Постигнатата през януари договорка предвиждаше финансиране на федерални служби до 15 февруари, а ако дотогава не бъде постигнат консенсус, е възможно ново спиране на работата на федералните институции

РЕШЕНИЕ

САЩ след няколко седмици вероятно ще започнат изтеглянето на контингента си от Сирия, както нареди президентът Доналд Тръмп, обяви ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф Вотел, цитиран от агенциите. Той подчерта, че точният момент обаче щял да зависи от ситуацията в Сирия. Генерал Вотел уточни, че армията на САЩ вече е започнала да изтегля оборудването си. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?