Quantcast
ФБР предупреди за въоръжени протести във всички щати | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ФБР предупреди за въоръжени протести във всички щати

739
 ЕПА/БГНЕС

Очакват се въоръжени протести ''във всички 50 щата“, предаде ABC News, позовавайки се на вътршен бюлетин на ФБР. Медията заяви, че от неделя до 20 януари крайнодесни групи призовават за ''щурм'' на съдилища и сгради на федерални институции в цялата страна, ако опитите за отстраняване на Тръмп от поста не спрат.

Гневът на обезверените привърженици на президента вероятно е подхранен и от спирането на социалната мрежа Parler и закриването на крайнодесни акаунти в Twitter, както и този на самия Тръмп, заради подстрекателство към насилие. 

 Майкъл Плати, агент на американските тайни служби, отговарящ за церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, заяви, че служителите са готови да гарантират сигурността във Вашингтон на 20 януари, когато ще се проведе церемонията, а Байдън заяви, че не се притеснява за сигурността си. Финансирането за инаугурацията на новоизбрания президент се разпределя между множество ведомства във Вашингтон, включително полицията на Капитолия, Пентагона, Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ и полицията на Вашингтон.

Много привърженици на Тръмп продължават да изразяват желание за насилие срещу онези, които възприемат като противници на президента. В канал за поддръжници на Тръмп в Telegram, потребител написа, че председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ''представлява опасност за безопасността на нацията. Тя е обвинена в държавна измяна и трябва незабавно да бъде отстранена от власт по какъвто и да е начин''. Друг потребител заяви, че встъпването в длъжност на Байдън ще бъде наблюдавано от ''8 милиона ловци, т.е. снайперисти''. Други потребители на апликацията пък подкрепят перспективата за продължителна въоръжена борба срещу администрацията на новоизбрания президент.

Още

Армията на Мианмар заплашва протестиращите в TikTok

04.03.2021

173
Конгресмените спряха работа заради заплахата за Капитолия

04.03.2021

749
Паравоенни групи заплашвали пак Капитолия

03.03.2021

1835