Медия без
политическа реклама

ЕС предлага помощ на Албания след силния трус

24 Септ. 2019
Една от повредените от труса жилищни сгради в Дуръс.
ЕПА/БГНЕС
Една от повредените от труса жилищни сгради в Дуръс.

ЕК предлага помощ на Албания, за да се справи с последиците от силния трус от 5.8 по Рихтер в събота, който нанесе сериозни щети на сгради и инфраструктурни обекти в страната. Мощният трус в събота следобед бе последван от над 100 вторични труса. Над 100 души бяха ранени, бедствието нанесе щети на около 600 сгради, като прекъсна временно електричеството и водоподаването в Тирана, Дуръс и някои западни и централни райони на страната. 

Около 500 души са прекарали нощта във временни убежища от страх да се върнат по домовете си. Експерти посетиха днес пострадалите сгради, за да установят размера на щетите, и осигуриха допълнителни палатки за подслон на гражданите. 

Две албански медии съобщиха за задържани техни журналисти от властите за насаждане на паника сред гражданите, предаде "Болкан инсайт". Аурел Ракиплари от опозиционния сайт Syri.net и Даниела Грича от в. "Шекули" са били арестувани "за публикуване на фалшива информация, предизвикала паника". Те разпространили мнение на гръцки сеизмолог, че тъй като Албания е силно сеизмична зона, вероятността от още силни земетресения остава висока. Цели фамилии блокираха с автомобилите си магистралата, отвеждаща от Тирана, след труса в очакване на ново бедствие.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата