Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган отваря нова страница в отношенията между Турция и Израел

27 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган.

Израелският президент Исак Херцог ще посети Турция в средата на февруари, съобщиха израелски служители, цитирани от Axios. Това ще е първата визита на израелски ръководител на високо ниво от 2007 г. насам и ще бъде голям пробив в замразените отношения между двете страни.

Израелско-турската дипломация премина през поредица от кризи в последното десетилетие. Връзките между двете страни замръзнаха след смъртта на 10 цивилни при израелска атака срещу турска флотилия, превозваща помощ за ивицата Газа през 2010 г.  През 2018 г. пък Турция експулсира израелския посланик от Анкара. Възстановяването на отношенията започна, когато Ердоган поздрави по телефона Херцог по повод встъпването му в длъжност като президент на Израел миналия юли. Оттогава двамата са говорили по телефона три пъти, включително по-рано този месец. 

Миналата седмица Ердоган разкри публично новината за израелската визита, като заяви, че ще се осъществи скоро. ''Това посещение може да отвори нова страница в отношенията между Турция и Израел'', каза Ердоган в интервю за турския канал NTV, добавяйки, че е ''готов да предприеме стъпки във всички области, включително природния газ''. Дни по-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на израелския си колега Яир Лапид, за да му пожелае бързо възстановяване от COVID-19. Това беше първият телефонен разговор между израелски и турски външни министри от 13 години.

Анализатори гледат на ходовете на Ердоган за възстановяване на отношенията с Израел като средство за подобряване на отношенията му с администрацията на Джо Байдън преди изборите в Турция и на фона на задълбочаващата се икономическа криза. Една голяма пречка ще бъдат отношенията на турското правителство с групировката ''Хамас'', която действа свободно в Турция. Израел твърди, че групировката ръководи атаки от щаб в Истанбул. Израелската разузнавателна агенция Шин Бет подчерта по време на вътрешните дискусии за Турция, че всеки процес на нормализиране трябва да включва ограничаване на дейността на ''Хамас'' в Турция.

 

Още по темата