Медия без
политическа реклама

ЕК ще следи за плурализма в медиите

18 Дек. 2019
Зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова обеща, че скоро ще бъде обявен проект на новия механизъм за контрол над държавите как спазват върховенството на закона.
EПА/БГНЕС
Зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова обеща, че скоро ще бъде обявен проект на новия механизъм за контрол над държавите как спазват върховенството на закона.

ЕК ще започне да наблюдава и оценява плурализма на медиите "в аспектите му, отнасящи се до върховенството на правото", заяви зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, отговаряща за прозрачността и ценностите, цитирана от "Свободна Европа". Тя говори в ЕП в Страсбург. Мярката ще бъде част от новия механизъм за върховенството на правото, върху който в момента се работи активно в Брюксел.

Механизмът ще включва мониторинг от Брюксел в три области: независимост на съдебната власт, борбата с корупцията и медийния плурализъм. Той трябва да замени Механизма за сътрудничество и проверка, с който ЕК следи борбата с корупцията и съдебната реформа в България и Румъния. "Ще предложим механизъм за върховенството на правото за всички страни в скоро време, за да подобрим превенцията, наблюдението и диалога със страните членки", каза  Йоурова в рамките на дебат за ситуацията в Малта и хода на разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция. Евродепутати настояха за незабавна оставка на малтийския премиер Джоузеф Мускат, след като негов съветник бе арестуван по подозрения, че е свързан с престъплението.

В понеделник късно вечерта Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП обсъди ситуацията с върховенството на закона в Полша и Унгария. Констатацията е, че в двете държави нещата се влошават и стартираните наказателни процедури трябва да продължат.  

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата