Медия без
политическа реклама

ЕК е готова да помогне на България заради увеличаващите се мигранти

Атина спешно "запечатва" границите си заради резкия скок на бежанци

25 Септ. 2019
На срещата, посветена на миграцията и проведена в Малта, присъстваха вътрешните министри на Франция Кристоф Кастанер, на Италия Лучана Ламорджезе, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, вътрешните министри на Малта Майкъл Фаруджа, на Финландия Мария Охисало и на Германия Хорст Зеехофер (от ляво на дясно).
ЕПА/БГНЕС
На срещата, посветена на миграцията и проведена в Малта, присъстваха вътрешните министри на Франция Кристоф Кастанер, на Италия Лучана Ламорджезе, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, вътрешните министри на Малта Майкъл Фаруджа, на Финландия Мария Охисало и на Германия Хорст Зеехофер (от ляво на дясно).

ЕК е наясно с увеличения брой на мигрантите към България и Гърция и е готова да окаже необходимата помощ на двете страни, заяви говорителят на институцията Наташа Берто на пресконференция вчера в Брюксел. Тя подчерта, че мигрантите са значително по-малко отпреди постигнатата договорка между ЕС и Турция. Във втората седмица на септември МВР в София отчете ръст с над 80 на сто на мигрантите у нас. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поддържа връзка с властите в София и Атина, както и с Анкара относно спазването на мигрантската договорка. На базата й Турция трябва да получи 6 млрд. евро. ЕК твърди, че вече са предоставени 5.6 млрд. евро. 

Междувременно в. "Катимерини" написа, че гръцкото правителство започва да прилага план за  "запечатване" на границите и засилване на наблюдението на морските заради резкия скок на притока на мигранти в последните седмици. Министърът на отбраната Никос Панайотопулос заяви, че големият проблем е по морските, а не по сухопътните граници, тъй като границата между Гърция и Турция ще бъде "запечатана" скоро и никой няма да може да мине през нея. Ще се подобри наблюдението на морските граници "от единия край на Егейско море до другия". Планът беше задействан след извънредна правителствена среща през уикенда. Той включва изпращане на още 5 плавателни съда в източната част на Егейско море за подсилване на бреговата охрана, която вече използва 45 кораба. Още 100 служители на бреговата охрана ще заминат за островите Лесбос и Хиос.

РЕШЕНИЕ

Вътрешните министри на Германия, Франция, Италия, Малта, Финландия и европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос постигнаха в Малта предварително споразумение за въвеждане на система за автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия, предадоха информационните агенции. Целта на срещата беше да се потърси начин за разрешаване на проблемите със спасените в централната част на Средиземно море мигранти. Подробности за договорката обаче не бяха разкрити. Текстът на проекта, наречен "основа за споразумение", предстои да бъде внесен за одобрение от всички страни - членки на Съвета на ЕС  по вътрешни работи, който ще се състои в Люксембург на 8 октомври. Ресорните министри ще дискутират дали това споразумение да засяга и останалите държави от общността. Аврамопулос призова всички държави членки да се присъединят към работата за "установяване на по-предвидим механизъм за солидарност" за спасените в морето, търсещи убежище. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата