Медия без
политическа реклама

Делото срещу обвинените в Англия за шпионаж българи ще продължи поне 4 месеца

10 Ноем. 2023
БНТ

Делото срещу петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, ще започне през октомври следващата година, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на съдия от лондонския съд "Олд Бейли".

Тримата мъже и двете жени са обвинени, че са участвали в заговор за "събиране на информация, предназначена за пряка или косвена полза за врага, за да се навреди на сигурността и интересите на държавата". Според обвинението, това е станало между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., предава още БТА.

Обвинените са Орлин Русев - на 45-години, Бисер Джамбазов - на 42 години, Катрин Иванова - на 32-години, Иван Стоянов - на 31 години, и Ваня Габерова - на 29 години. Те са живели в Лондон и Норфолк и бяха арестувани през февруари тази година от полицейските сили за борба с тероризма.

Съдът остави в ареста българите, обвинени в шпионаж в Англия в полза на Русия. Петимата обвиняеми се появиха във видеовръзка от четири британски затвора, за да участват в съдебно заседание пред Централния съд в Лондон.

Днес обвиняемите се явиха на съдебното заседание по видеовръзка, само за да потвърдят самоличността си.

Очаква се делото срещу тях да продължи около 4 месеца.

Според прокуратурата, петимата са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в ареста, съобщи БНР. В същото време държавното обвинение съобщи, че през месец март 2023 г.

Друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност – трябва да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионската конспирация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?