Quantcast

Медия без
политическа реклама

Датски активист обтегна отношенията между Швеция и Турция

23 Яну. 2023
БГНЕС
Около 250 души се събраха пред шведското консулство в Истанбул, където беше подпалена снимка на датския антиислямски активист Расмус Палудан.

Вече втори ден продължават протестите в Турция заради изгаряне на Корана в Швеция на фона на обтегнатите отношения между двете страни, предаде ''Асошиейтед прес''. 

Около 250 души се събраха пред шведското консулство в Истанбул, където беше подпалена снимка на датския антиислямски активист Расмус Палудан. Палудан изгори свещената за мюсюлманите пред турското посолство в Стокхолм в събота, което предизвика протести в Истанбул и Анкара. Участниците в протестите носят зелени знамена и плакати, на които пише: ''Ние осъждаме подкрепяната от държавата ислямофобия на Швеция''. Табела на прозорец на шведското консулство пък отговаря: ''Ние не споделяме мнението на този идиот, изгарящ книги''.

Протестите подновиха опасенията, че Турция ще задържи кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО. Турция все още не е ратифицирала членството на скандинавските нации във военния съюз, заявявайки, че Швеция трябва да отговори на опасенията на Анкара за сигурността.

Шведският премиер Улф Кристерсон написа в Туитър, че свободата на изразяване е от решаващо значение за демокрацията, но добави, че ''това, което е законно, не е непременно подходящо''.

Още по темата