Медия без
политическа реклама

Чехия позволи използването на оръжие при самозащита

21 Юли 2021
Pixabay

От днес Чехия вписва в конституцията си ''правото човек да защити живота си или живота на друго лице с оръжие, гарантирано при условията, определени от закона'', предаде lidovky.cz. Очаква се президентът Милош Земан да подпише закона.

''Предложението има не само символичен характер, но може да служи и като застраховка за бъдещето'', каза Мартин Червичек от Гражданската демократическа партия, предложила законопроекта. Той посочи тенденцията на някои страни от ЕС да забраняват носенето на всякакви предмети, които биха могли да се използват като оръжие. Според Червичек това няма да донесе по-голяма сигурност, тъй като престъпниците така или иначе се сдобиват с оръжия незаконно.

Изменението  в закона бе одобрено в отговор на ревизираната директива на ЕС за огнестрелните оръжия от 2018 г., която въведе по-строги правила за притежанието и придобиването на огнестрелно оръжие и забрани някои видове полуавтоматични оръжия. Според авторите на законопроекта тази конституционна промяна ще засили позицията на Чешката република в дебатите относно по-нататъшни регулации на ЕС.

Законопроектът е резултат от петиция, започната от притежатели на оръжие, спортни стрелци и ловци, подписана от 102 хил. души, включително редица депутати.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Чехия, оръжия

Още по темата