Quantcast
Чехия позволи използването на оръжие при самозащита | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Чехия позволи използването на оръжие при самозащита

5 838
 Pixabay

От днес Чехия вписва в конституцията си ''правото човек да защити живота си или живота на друго лице с оръжие, гарантирано при условията, определени от закона'', предаде lidovky.cz. Очаква се президентът Милош Земан да подпише закона.

''Предложението има не само символичен характер, но може да служи и като застраховка за бъдещето'', каза Мартин Червичек от Гражданската демократическа партия, предложила законопроекта. Той посочи тенденцията на някои страни от ЕС да забраняват носенето на всякакви предмети, които биха могли да се използват като оръжие. Според Червичек това няма да донесе по-голяма сигурност, тъй като престъпниците така или иначе се сдобиват с оръжия незаконно.

Изменението  в закона бе одобрено в отговор на ревизираната директива на ЕС за огнестрелните оръжия от 2018 г., която въведе по-строги правила за притежанието и придобиването на огнестрелно оръжие и забрани някои видове полуавтоматични оръжия. Според авторите на законопроекта тази конституционна промяна ще засили позицията на Чешката република в дебатите относно по-нататъшни регулации на ЕС.

Законопроектът е резултат от петиция, започната от притежатели на оръжие, спортни стрелци и ловци, подписана от 102 хил. души, включително редица депутати.

Ключови думи:

Чехия, оръжия

Още

Бурите и наводненията стигнаха и до Австрия, Чехия и Италия

18.07.2021

2899
Дания е на 1/2-финал за първи път след приказната 1992 г.

03.07.2021

Обновена

1776
Чехия изхвърли Нидерландия от Евро 2020

27.06.2021

809