Медия без
политическа реклама

България ще изнася ток за Северна Македония

В сряда ще бъде сформирана работна група, която да обсъди техническите подробности

05 Септ. 2022Обновена
EПA/БГНЕС
Димитър Ковачевски (вляво) и Гълъб Донев обсъдиха днес доставката на електричество за Северна Македония

България ще изнася ток за Северна Македония - за периода до 31 март 2023 г. е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. Това стана ясно след среща у нас на премиера Гълъб Донев с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, на която са обсъдили доставката на електричество за обезпечаване на нуждите на бизнеса на фона на световната енергийна криза.

"Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ - както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ", заяви Донев. По думите му България ще помогне на Северна Македония с възможност да запазва капацитет за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен, ще се изгражда и допълнителен капацитет за пренос на природен и втечнен газ към югозападната ни съседка, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани, без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди 2 г. се борехме с пандемията от ковид, която блокира света, и с недостига на ваксини, сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи и Ковачевски. По думите му ще бъдат търсени възможности Скопие също да получава количества втечнен газ и да участва активно в работата на терминала в Александруполис.

В сряда ще бъде създадена работна група с представители на министерствата на икономиката и на енергетиката на двете страни, която да договори техническите параметри за капацитета, транспорта и цените на електрическата енергия, която ще доставяме на западната ни съседка. 

Ковачевски изрази надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за РСМ, и за България, което ще е от ползва и за бизнесите, и за битовите потребители.

РАЗГОВОР С ПРЕЗИДЕНТА

Възможностите за доставки на електроенергия от България за Северна Македония са били основна тема и на разговора между президента Румен Радев и Димитър Ковачевски, състоял се по-късно днес.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура“, подчертал е българският държавен глава, цитиран от своя прессекретариат. От своя страна, Ковачевски е изтъкнал ползотворния разговор, който е провел с Гълъб Донев.

Още по темата