Медия без
политическа реклама

Брюксел разшири възможностите за анонимни жалби срещу държавите

Еврокомисията вече приема оплаквания срещу нечестни сливания на фирми и непозволена държавна помощ

09 Яну. 2023
Сградата "Берлемон" на Европейската комисия в Брюксел
БГНЕС/ЕПА
Сградата "Берлемон" на Европейската комисия в Брюксел

Европейската комисия съобщи, че разширява възможностите за анонимно подаване на сигнали за нередности, като включи и въпросите за сливанията на фирми и за държавната помощ, предаде БТА.

Комисията занапред ще приема данни за всички видове възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Адресът за подаване на сигнали се намира на сайта на ЕК.

Събирането на сигнали започна през 2017 г., като може да се изпращат данни например за уговорени цени, за подозрения за нередности по обществени поръчки, както и за несправедливо изключване на кандидати по тези процедури. Гражданите ще могат да съобщават също за неправомерна държавна помощ.

Комисията отчита, че в последните години сигналите са помогнали при проверките, свързани с въпросите за конкуренцията. Годишно ЕК получава около 100 анонимни съобщения за възможни подобни нарушения.

ЕК използва криптирана двупосочна комуникация, за да получи данните и да потърси разяснения от подателя. Услугата се управлява от външен доставчик на услуги, който действа като посредник и предава само съдържанието на получените съобщения, без да препраща никакви метаданни, с които може да бъде установена самоличността на подателя, се пояснява в съобщението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата