Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брюксел разшири възможностите за анонимни жалби срещу държавите

Еврокомисията вече приема оплаквания срещу нечестни сливания на фирми и непозволена държавна помощ

09 Яну. 2023
БГНЕС/ЕПА
Сградата "Берлемон" на Европейската комисия в Брюксел

Европейската комисия съобщи, че разширява възможностите за анонимно подаване на сигнали за нередности, като включи и въпросите за сливанията на фирми и за държавната помощ, предаде БТА.

Комисията занапред ще приема данни за всички видове възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Адресът за подаване на сигнали се намира на сайта на ЕК.

Събирането на сигнали започна през 2017 г., като може да се изпращат данни например за уговорени цени, за подозрения за нередности по обществени поръчки, както и за несправедливо изключване на кандидати по тези процедури. Гражданите ще могат да съобщават също за неправомерна държавна помощ.

Комисията отчита, че в последните години сигналите са помогнали при проверките, свързани с въпросите за конкуренцията. Годишно ЕК получава около 100 анонимни съобщения за възможни подобни нарушения.

ЕК използва криптирана двупосочна комуникация, за да получи данните и да потърси разяснения от подателя. Услугата се управлява от външен доставчик на услуги, който действа като посредник и предава само съдържанието на получените съобщения, без да препраща никакви метаданни, с които може да бъде установена самоличността на подателя, се пояснява в съобщението.

Още по темата