Медия без
политическа реклама

Британски политик забърка скандал, след като похвали талибаните

20 Юли 2023
БГНЕС

Депутат от Консервативната партия във Великобритания се извини и изтри видео, в което възхвалява талибаните и им приписва заслуги за подобряването на безопасността в Афганистан, пише в. "Гардиън".

Тобиас Елууд, председател на комисията по отбрана, заяви, че съжалява, след като видеото му възмути депутати и военни ветерани. В туит и придружаващо видео Елууд описва Афганистан като "трансформирана страна", в която "сигурността значително се е подобрила, корупцията е намаляла и търговията с опиум почти е изчезнала". Той нарече скандала "буря" в Туитър, но и заяви, че застава зад критиките си, изразени във видеото относно липсата на ангажираност на Великобритания с новото ръководство на Афганистан след хаотичното напускане на въоръжените сили на западните страни от Кабул преди близо две години. Елууд обаче признава, че е можел да изрази посланието във видеото много по-ясно. 

Елууд казва, че видеото е имало за цел да се съсредоточи върху това Великобритания да отвори отново посолството си в Афганистан. Депутатът пътува до страната с тръста Halo, който помага за разчистването на противопехотни мини от бивши военни зони. "По време на посещението си миналата седмица станах свидетел на нещо, което не очаквах да видя – зловещо спокойствие и видима промяна в сигурността, корупцията и търговията с опиум, за което се почувствах длъжен да докладвам", казва Елууд. И добавя: "Но също така станах свидетел на уязвима икономика, която скоро ще се срине без международна намеса, превръщайки тази страна в провалена държава, с терористични лагери, които се завръщат и предизвикват масова миграция".

След като беше разкритикуван заради това, че във видеото си е пренебрегнал правата на жените и момичетата при управлението на талибаните, Елууд каза в изявлението, че е бил свидетел на "увеличаващите се ограничения", пред които са изправени жените в Афганистан.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?