Медия без
политическа реклама

Близо 400 са жертвите на репресиите в Иран

Сред убитите са поне 47 деца, разкри правозащитна група

19 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС

Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца, при потушаване на протестите, започнали с Махса Амини, съобщи правозащитна група, цитирана от БГНЕС.

Ислямската република е обхваната от вълнения заради смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини. Тя почина на 16 септември, три дни след ареста й за предполагаемо нарушаване на религиозните изисквания за женско облекло. Протестите прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран след революцията от 1979 година.

Ислямският режим в Иран изпълни заканата си, че ще екзекутира участници в протестите, започнали след смъртта на младата Махса Амини.

Общото число на жертвите е нараснало с 36 души, откакто базираната в Норвегия група по правата на човека в Иран публикува предишния си доклад в сряда. Най-малко 123 души са убити в провинция Систан-Белуджистан, на югоизточната граница на Иран с Пакистан, 40 в двете провинции Кюрдистан и Техеран и 39 в провинция Западен Азербайджан.

Правозащитната група предупреди, че режимът е организирал „кампания за разпространение на лъжи“ преди срещата на Съвета на ООН по правата на човека следващата седмица. Целта е да се припишат убийствата на протестиращи на терористични групи като „Ислямска държава” и това да се ползва като извинение за по-широко използване на бойни патрони срещу гражданските демонстрации.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата