Quantcast
Близо 400 са жертвите на репресиите в Иран | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Близо 400 са жертвите на репресиите в Иран

Сред убитите са поне 47 деца, разкри правозащитна група
465
 ЕПА/БГНЕС

Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца, при потушаване на протестите, започнали с Махса Амини, съобщи правозащитна група, цитирана от БГНЕС.

Ислямската република е обхваната от вълнения заради смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини. Тя почина на 16 септември, три дни след ареста й за предполагаемо нарушаване на религиозните изисквания за женско облекло. Протестите прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран след революцията от 1979 година.

Ислямският режим в Иран изпълни заканата си, че ще екзекутира участници в протестите, започнали след смъртта на младата Махса Амини. Тя е иранка от кюрдски произход, която намери смъртта си в ареста на нравствената полиция, където се озова заради неправилно носена забрадка. Първата смъртна присъда з

Общото число на жертвите е нараснало с 36 души, откакто базираната в Норвегия група по правата на човека в Иран публикува предишния си доклад в сряда. Най-малко 123 души са убити в провинция Систан-Белуджистан, на югоизточната граница на Иран с Пакистан, 40 в двете провинции Кюрдистан и Техеран и 39 в провинция Западен Азербайджан.

Правозащитната група предупреди, че режимът е организирал „кампания за разпространение на лъжи“ преди срещата на Съвета на ООН по правата на човека следващата седмица. Целта е да се припишат убийствата на протестиращи на терористични групи като „Ислямска държава” и това да се ползва като извинение за по-широко използване на бойни патрони срещу гражданските демонстрации.

Още

Иран арестува световноизвестни режисьори за протест

12.07.2022

390
Втори кръг от протести обхвана цяла Франция

31.01.2023

228
Нова въздушна атака удари конвой от 25 камиона в Иран

30.01.2023

4771