Quantcast
Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция

766
 EПА/БГНЕС
Бенямин Нетаняху

Бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху ще преговаря за сделка за признаване на вина по дело за корупция, съобщи за "Асошиейтед прес" човек, участващ в преговорите.

Споразумението, което може да бъде подписано още тази седмица, ще свали Нетаняху от израелската политическа сцена за години напред, проправяйки пътя за надпревара за главния пост в неговата опозиционна партия ''Ликуд''. Сделката обаче може да спести на Нетаняху продължителен процес.

Новината за евентуална сделка ядоса критиците на бившия премиер, според които по този начин се подкопава върховенството на закона. Пред дома на главния прокурор в Израел се събраха демонстранти на протест. Очаква се сделката да бъде оспорена в съда. "Човекът, който разруши доверието на обществото в демокрацията заради лични причини, няма право да иска сделки", написа в Туитър министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц, който визира опитите на Нетаняху да обвини израелската правосъдна система в некомпетентност след повдигането на обвинението. Бившият премиер твърдеше, че тя е пристрастна и провежда лов на вещици срещу него.

Бенямин Нетаняху е подсъдим в три отделни дела за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи. Той отрича да е извършил каквито и да е нарушения.

Още

Кирил Петков търси нови модели за борба с корупцията

19.05.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

4217
Израел ще снабди Украйна с модерни ракети чрез Естония

14.05.2022

6606
Русия обвини Израел, че поддържа неонацистки режим в Киев

03.05.2022

5126