Медия без
политическа реклама

Белгия поставя наркотрафика на прицел в ЕС

Новата председателка на Съвета на ЕС дава пример с рекорден улов на кокаин за година

02 Яну. 2024
Полицейско куче души за наркотици товари, доставени на пристанището в Антверпен
Евронюз
Полицейско куче души за наркотици товари, доставени на пристанището в Антверпен

Миналата година бе поредната рекордна в борбата на Белгия с притока на наркотици, най-вече на кокаин. Страната е конфискувала най-малко 120 тона кокаин, съобщи белгийската министърка на вътрешните работи Анелис Верлинден.

Това превъзхожда 110-те тона, конфискувани през 2022 г., която и без това е била рекордна година в сравнение с 50-те тона, конфискувани през 2021 г. Борбата на страната с трафика на наркотици върви ръка за ръка с рязкото нарастване на свързаното с наркотиците насилие, тъй като бандите се борят за контрол над основните маршрути за трафик. Тези проблеми надхвърлят границите на Белгия, а строгите мерки в едно пристанище често водят до преместване на операциите на престъпниците в други - което поставя темата в дневния ред на ЕС.

Войната срещу наркотиците е един от приоритетите на Белгия по време на нейното председателство на Съвета. На 24 януари тя ще бъде домакин на стартирането на "Европейския алианс на пристанищата" в рамките на неофициална среща на министрите на вътрешните работи, заяви Верлинден. Това е опит да се привлекат частни пристанищни и корабни компании от целия блок в борбата срещу трафика на наркотици.

Работата в тясно сътрудничество с частните компании е необходима, "за да се стигне до правилната информация", заяви белгийската вътрешна министърка. "Това се случва още днес по един доста приличен начин между операторите на терминали и федералната съдебна полиция. Те могат да посочат доста бързо кой контейнер не е следвал правилния път".

Събитието за стартиране на проекта е в Антверпен, втория по големина град в Белгия, където се намира вторият по големина център за товарни превози в Европа. Както през 2022 г., така и през 2023 г. в Антверпен се наблюдава ръст на насилието, свързано с наркотици, като бомбени атентати и стрелби.

Белгия и Нидерландия проправиха пътя за старта на новия алианс, когато кметовете на Антверпен и Ротердам подписаха през февруари миналата година споразумение с пет водещи корабни компании за борба с "наркотероризма". Вдъхновена от този ход, през октомври Европейската комисия предложи разширяване на сътрудничеството чрез Европейския пристанищен алианс.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Белгия, наркотици

Още по темата