Медия без
политическа реклама

Байдън заплаши с "последствия" Саудитска Арабия

12 Окт. 2022
Джо Байдън
БГНЕС
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща "последствия" за Саудитска Арабия, след като водена от Рияд коалиция от страни производителки на петрол застана на страната на Русия за намаляване на добива на петрол, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Страните от ОПЕК+ решиха да спрат падането на цените на нефта на международните пазари и обявиха, че ще съкратят добивите. На вчерашното си заседание те се договориха за незабавно  намаляване на производството с 2 млн. барела дневно. Борсите веднага реагираха с поскъпване.

Президентът на САЩ обаче не уточни какви решения може да бъдат взети. "Няма да навлизам в подробности какво смятам и какво имам предвид. Но ще има последици", каза той.

По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби обясни, че Джо Байдън иска да "преоцени" отношенията между двете страни.

13-членният картел от ОПЕК и неговите 10 съюзници, оглавявани от Москва, разгневиха Белия дом миналата седмица с решението си да намали производството с два милиона барела на ден от ноември, пораждайки опасения, че цените на петрола могат да скочат. 

Изказването на Байдън сигнализира, че той вероятно ще изостави опитите да търси сближаване с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и поставят под съмнение бъдещето на отношенията между двете страни в областта на сигурността, пише в. ''Гаридън''.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Джо Байдън, ОПЕК, петрол, Русия