Медия без
политическа реклама

Атаките срещу саудитските находища ще ударят по цените на петрола

Добивът на суровината е намалял с 5.7 млн. барела дневно

16 Септ. 2019
10 безпилотни самолета удариха съоръжения на саудитската петролна компания "Арамко", намиращи се край източния град Абкайк, и предизвикаха сериозни пожари в рафинерията и в петролното находище в Хураис.
ЕПА/БГНЕС
10 безпилотни самолета удариха съоръжения на саудитската петролна компания "Арамко", намиращи се край източния град Абкайк, и предизвикаха сериозни пожари в рафинерията и в петролното находище в Хураис.

Цената на суровия петрол на световните пазари най-вероятно ще скочи, тъй като Саудитска Арабия намали наполовина добивите на нефт заради извършените през уикенда атаки с безпилотни самолети срещу най-големия нефтопреработвателен комплекс в страната, предадоха информационните агенции. Поне 10 дрона удариха съоръжения на саудитската петролна компания "Арамко", намиращи се край източния град Абкайк, при което предизвикаха сериозни пожари в рафинерията и в петролното находище в Хураис. В резултат на това добивът на суров нефт е намалял с 5.7 млн. барела дневно, или около половината от производството, равняващо се на 5% от глобалните доставки, обяви източник от Министерството на петрола на Саудитска Арабия. Предстои да се оценят нанесените щети на затворените съоръжения, но търговците на петрол не изключват скокът на цената на черното злато да стигне и до 100 долара за барел, съобщи тв каналът Си Ен Би Си. 

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман разговаря по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп, който изрази опасения, че нападението ще се отрази негативно на американската и глобалната икономика. Вашингтон е готов да си сътрудничи с кралството в подкрепа на сигурността и стабилността след нападението. Принцът заявил също, че Рияд е „готов и способен да се справи с тази агресия“, която определил като „терористична атака“.

Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хути, които се ползват с подкрепата на Иран. Те обещаха да увеличат нападенията в Саудитска Арабия, която е начело на коалицията, подкрепяща властта в Йемен. Въпреки това САЩ настояват, че атаките са дело на Иран. Държавният секретар Майк Помпео твърди,че  „няма доказателства нападенията да са извършени от Йемен“. Той ги определи като „безпрецедентни удари по световния енергиен доставчик". Техеран отхвърли обвиненията на Вашингтон и предположи, че САЩ търсят претекст за действия срещу Ислямската република. „Такива безпочвени обвинения са неразбираеми и не значат нищо“, обяви говорител на иранското МВнР. Командващият Въздушно-космическите сили на корпуса на революционната гвардия ген. Амир Али Хаджизаде заяви, че американските бази и самолетоносачи са в обсега на иранските ракети, и предупреди, че "Иран винаги е готов за пълномащабна война".

 ГОТОВНОСТ

Американското министерство на енергетиката изрази готовност да отблокира част от стратегическия петролен резерв, за да се предотвратят проблеми на световните пазари. Министърът на енергетиката  на САЩ Рик Пери е разпоредил да се разработи план за евентуални съвместни действия с Международната агенция по енергетика. Стратегическите резерви на САЩ от суров петрол възлизат на 630 милиона барела.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата