Медия без
политическа реклама

20 000 израелски войници са навлезли в Газа през последните четири дни

Две бронетанкови и мотострелкови дивизии прочистват територията от бойци на "Хамас"

31 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Израелски танкове настъпват в северната част на Ивицата Газа

Над 20 000 израелски военнослужещи са влезли в Ивицата Газа след разширяването на сухопътната операция на 27 октомври, съобщи порталът Аксиос, позовавайки се на свои източници.

По негова информация най-малко две бронирани и мотострелкови дивизии на израелската армия (ЦАХАЛ) са навлезли в Ивицата Газа. Порталът съобщава също, че ЦАХАЛ използва източници в Газа, за да намери и освободи заложници. Повечето от престрелките досега са се случили извън град Газа, отбелязва Аксиос.

Ситуацията в Близкия изток рязко се изостри след проникването на радикални палестински бойци на 7 
октомври, съпроводено с масови убийства на жители на погранични селища и вземане на заложници. Терористите нарекоха нападението отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал Акса в Ерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа, започна сухопътни операции в ивицата, нанесе ответни удари срещу цели в анклава и части от Ливан и Сирия. На 27 октомври говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи за разширяване на сухопътната военна операция в Газа.

Израелските военни участват в ожесточени сражения с радикали от палестинската организация "Хамас" дълбоко в Ивицата Газа, съобщи пресслужбата на армията. "През последните часове съвместните сили на израелските отбранителни сили, водени от сухопътни части, водят ожесточени сражения дълбоко в Ивицата Газа", се казва в съобщението.

Армията отбеляза също, че израелските военни са атакували аванпост на "Хамас" в северната част на анклава. "Освен това [израелските] сили са убили десетки терористи, поразили са пускови установки за противотанкови ракети, наблюдателни постове и са иззели много оръжия", се отбелязва в текста.

 

Ключови думи:

Израел, Хамас