Quantcast

Медия без
политическа реклама

18 000 души поискаха румънските социалисти да бъдат изключени от групата си в ЕП

14 Март 2019
ЕПА/БГНЕС
Срещата на Виктор Орбан и Манфред Вебер в Будапеща завърши без резултат.

В Европарламента в Страсбург беше внесена петиция, подписана от почти 18 000 души, с искане за изключване на румънската управляваща Социалдемократическа партия от Групата на социалистите и демократите в ЕП, съобщи "Романия джърнъл". Петицията е приета от евродепутата Джо Лайнен от Комисията по конституционните въпроси в ЕП. 

Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс разкритикува Румъния, че не предприема никакви мерки, за да промени критиките в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи "Романия инсайдър". Той беше в Букурещ, където стана доктор хонорис кауза в Националния университет за политически науки и публична администрация. 

Унгарският премиер Виктор Орбан и водещият кандидат на ЕНП за председател на новата ЕК Манфред Вебер не успяха да изгладят различията си по време на срещата в Будапеща, предадоха информационните агенции. Партията на Орбан "Фидес" продължава да е заплашена от изключване от ЕНП заради антиевропейската политика, която води. Срещата на ЕНП по въпроса ще е на 21 март, а не на 20 март, както се смяташе досега, съобщиха от преслужбата на ЕНП. В Будапеща Вебер заяви, че разговорът с Орбан бил конструктивен, но проблемите оставали. 

Ключови думи:

ПЕС, ЕНП, Виктор Орбан

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?