facebook
twitter

Чужбина

18 000 души поискаха румънските социалисти да бъдат изключени от групата си в ЕП

359
ЕПА/БГНЕС
Срещата на Виктор Орбан и Манфред Вебер в Будапеща завърши без резултат.

В Европарламента в Страсбург беше внесена петиция, подписана от почти 18 000 души, с искане за изключване на румънската управляваща Социалдемократическа партия от Групата на социалистите и демократите в ЕП, съобщи "Романия джърнъл". Петицията е приета от евродепутата Джо Лайнен от Комисията по конституционните въпроси в ЕП. 

Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс разкритикува Румъния, че не предприема никакви мерки, за да промени критиките в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи "Романия инсайдър". Той беше в Букурещ, където стана доктор хонорис кауза в Националния университет за политически науки и публична администрация. 

Унгарският премиер Виктор Орбан и водещият кандидат на ЕНП за председател на новата ЕК Манфред Вебер не успяха да изгладят различията си по време на срещата в Будапеща, предадоха информационните агенции. Партията на Орбан "Фидес" продължава да е заплашена от изключване от ЕНП заради антиевропейската политика, която води. Срещата на ЕНП по въпроса ще е на 21 март, а не на 20 март, както се смяташе досега, съобщиха от преслужбата на ЕНП. В Будапеща Вебер заяви, че разговорът с Орбан бил конструктивен, но проблемите оставали. 

Ключови думи:

ПЕС, ЕНП, Орбан
Все още няма коментари

Още

Борисов сплаши ГЕРБ с повторение на аферата „Костинброд“

20.05.2019

Людмил Илиев

650 4
ЕНП ще се бори за обединение на проевропейските сили

20.05.2019

Людмил Илиев

259
Властта ползва Европа като алиби, за да не говори за България

Влез или се регистрирай за да коментираш

×