Медия без
политическа реклама

160 хил. души на протест срещу съдебната реформа на Нетаняху в Тел Авив

26 Февр. 2023
Според Си Ен Ен вчера в Тел Авив са протестирали 160 хил. души.
БГНЕС
Според Си Ен Ен вчера в Тел Авив са протестирали 160 хил. души.

В Израел продължават масовите протести срещу правителствените правни реформи, които според критиците представляват заплаха за демокрацията, предаде АФП. Според Си Ен Ен вчера в Тел Авив са протестирали 160 хил. души. Засега това е най-многолюдната демонстрация срещу законодателството. 

Полицията е задържала 21 души по време на протеста, а няколко полицаи са били ранени, съобщава Times of Israel. Всички пътища в Тел Авив, които са били блокирани в продължение на часове, са били отворени отново, съобщи израелската полиция.

Някои от противниците на премиера на Израел Бенямин Нетаняху обвързат правната реформа с процеса срещу него по обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Той отрича тези обвинения и всякаква връзка между реформите и съдебното дело. Нетаняху представи съдебните реформи като ключови за възстановяването на баланса между клоновете на властта. Според него в момента съдиите имат твърде голяма власт над избраните служители.

Законодателството ще даде по-голяма тежест на правителството в комисията, която избира съдиите, и ще лиши Върховния съд от правото да отменя всякакви изменения на т.нар. основни закони. Друг елемент от реформите ще даде на 120-членния парламент правото да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство от 61 гласа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата