Quantcast

Медия без
политическа реклама

Законът "Борисов-Пеевски" докара криза в управляващата коалиция

Заради недоволството на патриотите премиерът отложи приемането на хибридните промени във финансирането на партиите

Снимка: Архив
Борисов и Пеевски в парламента през пролетта на 2013 г. Тогава бяха в обтегнати отношения, сега законодателстват в синхрон

Странните действия и договорки, в които влиза ГЕРБ след евроизборите, доведоха до нова криза сред управляващата коалиция. Веднага след изборите лъснаха обтегнатите отношения сред партиите в малката коалиция на патриотите. След това на Борисов ненадейно му хрумна да намали от 1 юли партийната субсидия на 1 лв., при положение че досега Министерство на финансите е плащало 13 лв. вместо 11 лв. на парламентарните партии. Борисов представи решението си, необсъждано в коалицията, като вслушване в народа. Още по-неочаквано на работа в парламента се появи депутатът Делян Пеевски, за да анонсира няколко законодателни идеи, между които и американско финансиране на партиите. ГЕРБ и ДПС се разбраха и в четвъртък в бюджетната комисия си стиснаха ръцете за законопроект, който не съществува нито в ЕС, нито в САЩ.

В петък, когато парламентът трябваше да приеме хибридния закон за партийното финансиране, стана ясно, че предложението ще бъде преразгледано. "Обединени патриоти” – коалиционните партньори на ГЕРБ, са недоволни от дружбата, която демонстрират партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Затова управляващите ще се съберат на коалиционен съвет във вторник, на който да изяснят отношенията си, както и да постигнат единомислие по критичния въпрос за парите на политическите партии. 

В четвъртък парламентарната бюджетна комисия одобри  държавните субсидии да се орежат до 1 лв. за действителен глас, което да се компенсира с отмяна на всички ограничения върху даренията за политическите сили и с премахване на наемите, които плащат за ползваните от тях държавни и общински помещения. Предложенията на Обединените патриоти бяха отхвърлени от бюджетната комисия.

Разглеждането на законопроекта в петък беше отложено под необичайния предлог, че бюджетната комисия не е успяла навреме да подготви доклад по законопроекта. Това обяснение е съвсем несериозно. Обикновено управляващите пришпорват максимално бързо внасянето на доклади по законопроекти, които смятат за спешни, какъвто е сегашният, като понякога документите се изготвят дори в нощта преди пленарното заседание.

Същинската причина се крие в обвиненията, които отправи към ГЕРБ съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, че партията на Борисов се преориентира към нов коалиционен партньор – ДПС. В четвъртък Симеонов поиска отлагането на законопроекта, докато не бъде обсъден на коалиционния съвет. По думите му ГЕРБ е нарушила коалиционното споразумение с патриотите, като е обещала на движението да бъде намалена ставката на ДДС и му е позволила да присвои от управленската програма идеята за безплатни детски градини. Симеонов отхвърли и премахването на ограниченията върху даренията с аргумента, че единствените партии, които бизнесът ще спонсорира, ще бъдат именно ГЕРБ и ДПС, тъй като държат реалната власт.

Борисов веднага отчете недоволството на патриотите. От Брюксел той обвини своите депутати, че не осъществили нареждането му да изложат позицията на ГЕРБ по въпроса пред партньорите им в управлението, и обеща да събере коалиционния съвет, за да бъдат обсъдени спорните въпроси. „Аз съм длъжен да се съобразя с коалиционните партньори. С една седмица ще забавим решението. Ще отстоявам субсидията от 1 лев. Ако партиите в парламента вземат друго решение, това си е демокрация, парламентарна република, могат да го направят. Аз отговарям за ГЕРБ и нашата позиция е съобразена с референдума на Слави Трифонов”, обяви премиерът. Така Борисов всъщност си измисли извинение, ако субсидията не бъде намалена, както обеща.

От БСП обвиниха управляващите, че подменят искането на гражданите за драстично съкращаване на субсидиите с „опит да се узакони купуването на политици и цели партии от олигарси чрез частно финансиране на партиите”. Както и че привлекли ДПС за свой партньор. „Официалното управляващо мнозинство беше подменено от скритото. Коалицията ГЕРБ и ОП не управлява страната. Управляват ДПС и ГЕРБ”, декларира соцлидерът Корнелия Нинова.

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ

От ДПС съобщиха, че са написали писмо до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, в което им се оплакват, че предложенията на партията за намаляване на ДДС и безплатни детски градини не били разгледани от бюджетната комисия, въпреки че ГЕРБ принципно ги е одобрила. „Призоваваме премиера да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, българската наука, култура и образование”, заяви депутатът от движението Йордна Цонев. По-рано в пленарната зала избухна истинско пререкание между него и шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ заради нейния отказ да бъдат разгледани споменатите предложения. Стоянова се позова на парламентарния правилник, според който на второ четене не могат да бъдат разглеждани предложения, попадащи извън обхвата на законопроекта, който в случая засяга партийното финансиране. Това предизвика присмех в пленарната зала, тъй като управляващите нарушават точно тази разпоредба през цялото време. „Този текст е недействащ, мъртъв. Няма да ни стигнат дни да извадим материалите за случаите, в които сме го нарушавали, в това число и ГЕРБ, и всички в тази парламентарна зала”, обяви Йордан Цонев. „Крайно време е да се проведе курс на народните представители по приложението на правилника”, ядно отвърна Менда Стоянова.

Още по темата