facebook
twitter

Първа страница

Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати

След гафа с Изборния кодекс ГЕРБ и патриотите обещаха увеличение на доходите
1957
Илияна Кирилова
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров твърди, че без БСП работата на парламента дори ще стане по-делова и по-спретната.

Управляващите възнамеряват да закърпят рейтинга си, пострадал покрай скандалния им опит да ликвидират преференциалното гласуване, за сметка на държавния бюджет. За целта обещаха да повишат заплатите в бюджетната сфера в края на 2019 г. „От събираемостта, която е в момента, отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, обяви тържествено вчера зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той съобщи новината веднага след коалиционния съвет, свикан по искане на премиера Бойко Борисов. На срещата ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъдиха политическата криза, възникнала покрай поправките в Изборния кодекс, приети миналата седмица. Тогава депутатите от ВМРО настояха за запазването на преференциалното гласуване в досегашния му вид. Партньорите им от ГЕРБ и НФСБ обаче подкрепиха ДПС, което поиска такова повишаване на прага на преференцията, че практически я направи неизползваема.

Вчера обаче управляващите дадоха да се разбере, че неразбирателството им няма да доведе до разпад на коалицията. Цветанов заяви, че мнозинството е „достатъчно отговорно“ по отношение на парламентарната дейност. И обвини БСП, че нарушава работата на Народното събрание - със заявката на социалистите, че повече няма да участват на заседанията му, както и с твърденията, че ГЕРБ е влязла в съюз с ДПС. „В момента, ако някой от тези депутати влезе в парламентарната зала, веднага ще бъде обвинен в съглашателство или договорки с ГЕРБ. Това е стягане на политическата дисциплина с един авторитарен начин на управление. Хубаво е, че ГЕРБ няма такъв авторитарен лидер, какъвто е Корнелия Нинова“, коментира Цветанов.

Патриотите бяха категорични, че ще завършат управленския мандат заедно с ГЕРБ. „По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП“, предположи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. А според водача на ВМРО Красимир Каракачанов „въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата“. „Всяка партия от малката коалиция трябва да си изпълнява ангажиментите към колегите от ГЕРБ“, категоричен беше Борис Ячев от НФСБ.

По отношение на преференциалното гласуване хората на Бойко Борисов си посипаха главите с пепел и обещаха да го възстановят в предишния му вид. Необходимият законопроект беше внесен в Народното събрание още в понеделник и днес ще бъде обсъден в парламентарната правна комисия. Бързането е, за да се изпревари публикуването на законодателните промени, приети миналата седмица в "Държавен вестник". Засега е ясно, че ГЕРБ, ВМРО и „Атака“ ще го подкрепят. От НФСБ запазват негативното си отношение към преференцията, но не демонстрират особена решимост да се противопоставят на партньорите си по този казус.

В новия проект изобщо не са засегнати останалите промени, направени в Изборния кодекс миналата седмица. Става дума за машинното гласуване, което беше въведено само в част от избирателните секции, отмяната на касационната жалба във Върховния административен съд, както и взимането на решения в избирателните комисии с обикновено мнозинство. Именно повторното обсъждане на тези промени беше условието на БСП, за да се завърне в парламента.

От ГЕРБ нямат намерение да се съобразяват със социалистите. „Направили сме предложението за връщане на преференциите само и единствено водени от обществения интерес, а не от това да задоволяваме капризите и ултиматумите на БСП“, сърдито каза Цветан Цветанов. Единственият компромис, на който управляващите са готови, е по искането на БСП да бъде обновен съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК). Проекторешение по тази процедура ще бъде обсъдено днес в правната комисия.

От БСП потвърдиха, че няма да участват в парламентарните заседания. "Между 44-ото Народно събрание и парламентаризма не трябва да се слага знак за равенство. Спасението на парламентаризма минава през разпускане на това Народно събрание", обяви соцдепутатът Крум Зарков. В същото време той остави вратичка за връщане в парламента, ако президентът наложи вето върху измененията в Изборния кодекс.

РАЗКОЛ

НФСБ издига кандидатурата на лидера си Валери Симеонов за водач на листа за Европейския парламент. Зам.-председателят на партията Борис Ячев обяви, че разговорите с партньорите в коалицията "Обединени патриоти" са се оказали безрезултатни. "Затова повече от естествено е да уважим желанието на структурите на НФСБ партията да е готова за самостоятелно явяване на изборите за ЕП или с подкрепата на други партии и сдружения, които не са в рамките на ОП", посочи Ячев пред журналисти. Ако се стигнело до възраждане на разговорите в "Обединени патриоти" или с други формации, това ще бъде и нашето предложение за водач на обща листа, добави той. Самият Валери Симеонов не е присъствал на заседанието на ръководството на партията си със структурите, на което е взето решението за номинацията му. Заради неотложни ангажименти той не участва и на свикания от премиера коалиционен съвет.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СДС възложи на своя лидер да подпише споразумение с ГЕРБ

23.03.2019

977 20
Цветанов е политически труп, според бившия правосъден министър

22.03.2019

20950 143
ГЕРБ и ДПС заобиколиха данъчните закони заради Главното мюфтийство

22.03.2019

Людмил Илиев

914 1

Коментари

Stern

Хубаво е, че ГЕРБ няма такъв авторитарен лидер, какъвто е Корнелия Нинова

Прав е. По авторитарност Баце може да се мери само с Ким. Както се надпреварват да подскачат и пляскат на Ким, така герберастите се надпреварват да си плюят в суратите, щом Баце им каже да поддържат решение, което вчера са оплюли.

Направили сме предложението за връщане на преференциите само и единствено водени от обществения интерес

Е, как така преди 3 дена общ.интерес беше точно обратния?

 

Офтопик - хубаво е, че сте направили мобилно приложение на вестника, но дайте възможност за настройки. Например дали да ни известява за излязал нов брой, а не да пищи без възможност за отмяна.

сталкер пустиняк

Патриотите бяха категорични, че ще завършат управленския мандат заедно с ГЕРБ. „По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП“, предположи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. 

 

Ама как така? Приемат закони, придвижват теми...., та нали Парата каза, че Атака не можели да управляват, понеже нямали пълно мнозинство?

генек

Казано направо - ПЛАЩАТ...

Бизнес, нищо лично в пазарната демокрация...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

kempes

Да преговорим, увеличение на заплатите може да има само и единствено за началниците от ГЕРБ, редовите простосмъртни пак ще духат таратора. Това е ставало десетки пъти по време на ерата Бойко, от 2009 г. до ден днешен. Ако журналистите искат да наберат информация нека влязат в първото ведомство и да питат служителите.

sega_reader

Тук защо няма струпване на коментиращи ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×