facebook
twitter

Първа страница

Унгария плаща 1,5 млрд. евро глоба за злоупотреби с еврофондове

Будапеща е приела наказанието вместо пълно разследване за лошо управление
332
 Пресслужба на ЕП
Депутатите от комисията по бюджетен контрол в ЕП попитаха и научиха от ЕК, че на Унгария е наложена глоба от 1,5 млрд. евро за нередности с еврофондове.

Унгария е приела да плати глоба от 1,5 млрд. евро за нарушения при усвояване на евросредства. Това съобщават от Еврокомисията в доклад до евродепутатите от комисията по бюджетен контрол. В отговор на запитване на евродепутатите ЕК обяснява, че според вътрешните й правила при установени нередности с евросредства, когато обаче е трудно да се изчисли какъв е точно размерът на щетата за европейския бюджет или с цел да се спестят административни разходи, институцията предлага на страната нарушител да плати глоба в размер на процент от общата сума на програмата, по която са открити нарушения. В случая с Унгария ЕК установила куп нарушения по програми от регионални фондове и предложила на Будапеща да направи пълен одит въз основа на проверката или да плати глоба от 10 процента, с което правителството на Орбан се съгласило. Санкцията се равнява на около 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната, ако се изплати за една година. В допълнение на тази глоба Будапеща е санкционирана и с 25-процентова финансова корекция на рамковите споразумения за водния сектор и 10-процентова финансова корекция по програма за териториално развитие.

Хърватия и Германия също са приели да платят глоба за открити нарушения, става ясно от доклада. В случая на Хърватия и ЕК, и националните одитори откриват сериозни нередности в европрограмите за периода 2014-2020 г. В Германия са открити слабости, свързани с проверка на разходите при изпълнението на програма за провинция Саксония-Анхалт.

Стандартният размер на такива глоби е определен с регулация за обществените поръчки от тази година, обясняват от ЕК. Глоби могат да се налагат и в случаи на установени сериозни недостатъци в начина, по който действат системите за управление и контрол в страна членка, без да е задължително да е доказан някакъв конкретен случай. Националните правителства имат възможност да докажат, че действителният размер на нередностите е по-малък от преценката на Европейската комисия.

 

РЕШЕНИЕ

Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен прие да промени някои от наименованията на ресорите в екипа си, съобщи групата на социалистите и демократите в ЕП, която настояваше за това. Ресорът на зам-председателя Маргаритис Схинас "съхраняване на нашия европейски начин на живот" ще бъде преименуван на "насърчаване на нашия европейски начин на живот". Към името на ресора на бъдещия еврокомисар за работните места Никола Шмит от Люксембург ще бъдат добавени "социални права". Думата "рибарство" ще се прибави към ресора на Виргиниюс Синкявичюс от Литва - околна среда и океани. Паоло Джентилони, бъдещият италиански еврокомисар за икономиката, ще отговаря и за прилагането на целите за устойчиво развитие на ООН.

 

1,5 млрд. евро глоба плаща Унгария на ЕК.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия предложи сделка на САЩ заради санкциите за Северен поток

16.09.2020

5256 69
Ресторанти продават в нарушение храна за вкъщи с 9% ДДС

02.09.2020

324
Германия изплаща по 300 евро помощ за всяко дете в страната

08.09.2020

1351 17

Коментари

Stern

Добре че в ЕП и в ЕК не са на власт ПЕС, че ние щяхме да платим 1,5 млрд. само за къщите за гости, а като ни подпукат за асфалта, жална ни майка.

ata

Знаете ли какво е куп хвърчила? Не знаете - яжте си попарата, баба ви затова се е родила - да ви я дроби. ;-)))))

Влез или се регистрирай за да коментираш