Медия без
политическа реклама

Търговците на горива се готвят за рекордно поскъпване

Ако очакванията се сбъднат, цените на бензина и дизела ще ударят таван за тази година

18 Септ. 2019АЛИСА ИВАНОВА
Илияна Кирилова
Търговците на горива се готвят за сериозно повишение на цените в идните дни.

Напрежението, обхванало световните пазари на суров петрол, съвсем скоро ще се отрази и у нас. "Възможно е горивата да поскъпнат с около 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел в период на една-две седмици", прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ. Евентуално поскъпване от 10 ст. за литър бензин и дизел ще доближи цените до рекордните стойности от края на миналата година, когато дизелът бе надминал 2.40 лв. за литър, а бензин А 95 го гонеше по цена.

"Ударите срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на световните борси с около 20% вчера, а вътрешният пазар у нас е тотално зависим от цените на петрола в световен мащаб", обясни той. В момента котировката на сорт "Брент" е около 70 долара за барел, а само преди седмица е била около 60 долара за барел.

"Трудно е да се гадае с колко точно биха поскъпнали горивата, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в цената на суровия петрол водят до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар", казва Делчев. По думите на експерта българският пазар е малък и изцяло зависи от това, което се случва в европейски план. "Начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България", заяви Делчев.

До вчера все още нямаше промяна в цените на големите вериги бензиностанции у нас. По принцип всяка промяна нагоре в котировките на петролния пазар се отразява бързо и в сметките на потребителите у нас, докато за спадането им се чака със седмици или дори месеци.  Специализираният сайт "Фуело", който следи цените на горивата у нас и по света, показва, че цените на масовия бензин и тези на дизела не са се променяли скоро и засега са стабилни. По традиция, оставаща незабелязана от Комисията за защита на конкуренцията, шест от големите петролни вериги у нас поддържат съвсем еднакви цени от седмици насам - средно 2.24 лв. за литър А 95 и 2.30 лв. за литър обикновен дизел. 

Последното по-значително поскъпване на горивата у нас бе през пролетта на тази година. През април цените изведнъж скочиха от 2.08 лв. за литър от масовия бензин до над 2.20 лв. за литър. Дизелът също поскъпна с около 15 ст. за литър, като през януари средните цени са били около 2.15 лв. за литър, а през април - над 2.30 лв. за литър. По-значително поскъпване имаше в разгара на лятото, като бензинът тогава, особено в почивните дни от седмицата, достигна почти 2.30 лв. за литър.

В последните няколко години освен през летния отпускарски сезон се забелязва тенденция за покачване цената на горивата през есенно-зимния сезон у нас, което най-вероятно се дължи на по-ниското потребление. На подобен пик станахме свидели към края на миналата година.

 

Още по темата