facebook
twitter

Първа страница

Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

Мярката ще бъде оспорвана в съда и процесът ще трае месеци
447
EPA/BGNES

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение на американо-мексиканската граница, за да се сдобие с пари за строителството на обещаната от  стена, съобщават световни агенции.

Американският лидер се обърна към нацията в Розовата градина в Белия дом. Мярката, която според критиците е противоконституционна, се очаква да бъде оспорвана в съда. Някои републиканци смятат, че решението на американския лидер е лоша идея. Държавният глава отбеляза, че извънредното положение е необходимо заради кризата с трафика на хора, наркотици и мигранти.

Признавайки загубата си по-рано в искането си Конгресът да отпусне 5.7 млрд. долара средства за изграждането на стената, Тръмп се съгласи да подпише законопроект за финансиране на правителството, в който липсват пари за построяването на стената, но който предотврати повторното затваряне на някои американски правителствени агенции.

Законопроектът приет с голямо мнозинство в Сената и Камарата на представителите предвижда 1.375 милиарда долара за гранични съоръжения и други форми на гранична сигурност, но пренебрегва стената, за която американският президент по време на предизборната си кампания през 2016 г. обеща, че ще бъде платена от Мексико. Днес Тръмп подписа закона за бюджета и заедно с това обяви извънредното положение.
Идеята на президента е, че с извънредното положение ще може да пренасочи средства от други пера на бюджета за финансиране на стената. Опитът да се изгради съоръжението по този начин обаче ще се изправи пред значителни правни препятствия. 

"Най-вероятно ще стигнем до Върховния съд", прогнозира Тръмп и изрази надежда, че Върховният съд ще излезе с положително решение. Очаква се процесът да продължи с месеци.

Джим Акоста от Си Ен Ен, който не е харесван от президента на САЩ, попита държавния глава защо обявява извънредно положение, а в същото време статистиката показва, че миграцията е на най-ниското ниво от десетилетие.

"Наистина ли вярвате на тази статистика ?!", попита Тръмп. "Гардиън" коментира, че тази статистика е именно на правителството. Тръмп обясни, че е разглеждал статистика, която е в противоречие с данни, съобщени от митническите и гранични служби.

Запитан откъде е взел тази статистика, лидерът на САЩ отговори: "Използвам много статистики".

ABC News посочва откъде Тръмп ще вземе средствата: 1,375 милиарда долара от Конгреса; 600 милиона долара ще дойдат от финансовото министерство и по-конкретно средства, които са събрани при конфискацията на наркотици; 2,5 милиарда долара от програма на Пентагона за борба с наркотиците и 3,5 милиарда долара от военния бюджет на Пентагона за строителство. За последното е необходимо да се обяви извънредно положение, за да се използват средствата.

Тръмп има правомощия да обяви извънредно положение, но с условие. Националният закон за извънредните ситуации позволява на президента да обяви извънредно положение, като обаче посочи конкретна причина - в случая мигранти и наркотици.

Това дава възможност за използването на стотици неактивни до този момент спешни правомощия, които  ще получи по други закони. Така Тръмп може дори да обяви дори военно положение, да преустанови гражданските свободи, да поиска мобилизация, да конфискува имущество и да ограничи търговията, комуникациите и финансовите транзакции, отбелязва Вести.бг.

Но правомощията не са неограничени и могат да бъдат блокирани от Конгреса и съда. По време на Корейската война през 1952 година президентът Хари Труман се опитва да поеме контрола над производството на стомана в САЩ, за да спре  планирана национална стачка на работниците от отрасъла.

Стоманодобивните компании отнасят случая във Върховния съд, който се произнася в тяхна полза, обявявайки, че извънредните правомощия на президента не му позволяват да национализира частни предприятия, за да предотврати стачка.

Всъщност всеки президент от близкото минало е използвал вратата в закона за засилване на властта си и в момента в САЩ са активни повече от 20 извънредни положения, които се подновяват ежегодно.

Джордж Буш обяви такова след атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 година, за да може да разшири и подготви военните отвъд отпуснатите от бюджета средства, да започне тайно наблюдение на населението, да позволи методи за разпит на задържаните по подозрения за тероризъм, които по-късно бяха заклеймени като изтезания.

Барак Обама използва Закона за националното извънредно положение през 2009 година заради заплахата от свински грип, като даде на властите и болниците допълнителни правомощия да действат бързо срещу разпространяването на болестта.

Най-често обаче този подход се използва в действия срещу други държави.

Извънредно положение от 1979 година ограничава търговията с Иран. Друго, датиращо от 2006 година, налага санкции срещу хора, за които се смята, че подкопават демокрацията в Беларус.

Ако Тръмп обяви извънредно положение, той ще може да разположи повече работна ръка по границата. Един такъв закон позволява на президента да нареди „военни строителни проекти”, като използва средства, които вече са налични в бюджета за отбрана.

Но дали стената може да се нарече „военен” проект? Съществуват сериозни ограничения за това армията и нейното финансиране да се използват за местни и неотбранителни цели, въпреки че извънредните закони понякога го позволяват.

А изграждането на стената ще изисква да се национализира частна земя, което би могло да доведе до дългогодишни съдебни битки със собствениците. Законът също така дава на Конгреса правото незабавно да оспори декларацията на президента за национално извънредно положение. А подобно развитие на ситуацията е твърде вероятно в контролираната от Демократите Камара на представителите.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп обмисля да наложи санкции на проекта “Северен поток-2”

13.06.2019

2168 31
Още един журналист бе убит в Мексико

12.06.2019

381 2
Русия негодува срещу честванията за десанта в Нормандия

07.06.2019

3200 39

Коментари

Спаc
Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. __________________________ . https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D...
NEM2

Дали президентът е квалифициран е решение на американския избирател, който го е обявил за такъв. Който не смята така се опитва да промени демократичната система.

Jules

Това отнася ли се и до Венецуела ?

wreckage
снимка на wreckage

плезидентът на Щатите не се избира пряко од избирателя, а од електоралните колегии. Което има точно нищо опщо с демокрацията, а само със системата за избор на плезидент. Ако избирателят пряко излъчваше плезидента, фмомента плезидентът щеше да се казва не Доналд Джей Тръмп, а Шилъри Родам Клинтън.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Ако избирателят пряко излъчваше плезидента, фмомента плезидентът щеше да се казва не Доналд Джей Тръмп, а Шилъри Родам Клинтън.

 

Ако пък Демократическата им партия беше направила демократичен избор, а не мискинлъците в полза на таз госпожа, в момента президентът им можеше да се казва Бърнард Сандърс. 

wreckage
снимка на wreckage

за съжаление Демократическата партия е ено ноо тъпо политическо образувание, но се надявам Окасио-Кортес, Бърни и техните подобни да го коригират ф опщественополезна посока.

licho

Дето се вика когато света си събува потурите, ти и гайтанлии да си купиш кел файда.

Демократите може и да имат гайтанлии ама другите са вече навлякли панталоните.

Така че ще хвърлят и те потурите няма начин.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×