facebook
twitter

Първа страница

Съд реши, че на градина трябва да ходят и деца без ваксини

Неимунизираното дете на свещеник от Сливен е дискриминирано, смятат магистратите на първа инстанция
955
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въпреки че по закон у нас обществени ясли и детски градини могат да се посещават само от деца, които имат задължителните за страната ваксини, противниците на имунизациите са на път да постигнат пробив. Решението на Регионалната здравна инспекция в Сливен да спре от детска градина едно от децата на известния отец Евгений Янакиев от града е пряка дискриминация, реши местният административен съд. Ако решението се потвърди и от горната инстанция - Върховния административен съд, детето ще може да ходи на градина въпреки липсата на имунизации.

През 2018 година РЗИ Сливен отказва достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, тъй като родителите му отказват да го ваксинират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е имунизирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за защита от дискриминация за това, че детето няма достъп до социален контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те считат за "неправилен, немотивиран и повърхностен извода на РЗИ - Сливен, че „неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет“. Според тях опасни са само тези, които са болни в момента, а не ако евентуално се разболеят в бъдеще. Освен това задължителни ваксини има само за записване в градини и ясли, но не и в училище, тъй като по конституция началното образование е задължително.

Комисията обаче решава, че дискриминация няма. Не се ограничава правото на детето на образование, защото посещаването на градина не е задължително, "нормативно установеното задължение определени лица да подлежат на задължителна имунизация е в съответствие и с други основни човешки права - на живот, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи", т.е. че така се предвижда превантивна защита на децата от заразни болести, смята КЗД. Затова и има ограничения при прилагането на законодателството за защита на правата на човека - когато става дума за защита на здравето или правата и свободите на другите, мотивират от комисията решението си, че дискриминация няма.

В края на миналия месец обаче Административен съд-Сливен отменя решението на КЗД. Основният мотив е, че законодателството дава възможност на градина и ясла да ходят и деца, които не са ваксинирани по медицински причини и имат трайни противопоказания. "Следователно законодателят допуска достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и на деца, които не са имунизирани. Обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца. Следователно, ако съображенията на законодателя са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини. В случая обаче не е така", мотивира се съдия Иглика Жекова, и затова смята, че детето на отеца е поставено в неблагоприятно положение.

Освен това съдът се съмнява и в довода на РЗИ, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно да се създаде имунитет, поради което и не следва да съществува риск от заразяване при ваксинираните деца, смята съдът.

Съдия Жекова смята още, че "изложените в подкрепа на задължителната имунизация като условие за достъп до детска градина доводи за предпазване от заразни болести и епидемии не следва да се приоритизират пред целта на държавата да създава подходящи условия за отглеждане и изграждане на психологически адаптирани, комуникативни и интелектуално и нравствено пълноценни индивиди. Целта на създаването на детски градини е не само подпомагане на работещите родители в грижите за децата, но и осигуряване на условия за социализиране на последните, създаване на полезни навици, в т.ч. и подготовка за предстоящото училищно обучение". Затова и лишаването на детето на отеца от градина може да се приеме като по-неблагоприятно третиране.

 

ПРОБИВ

„Решението е прецедент и досега в България няма друго такова. То е пробив в битката ни с ваксините. За съжаление, Николай продължава да не e допуснат да ходи на градина, въпреки че е в предучилищна възраст, а в България това е задължително“ – коментира за „Сливен прес“ отец Евгений. Той и съпругата му Венелина имат общо 9 деца, а протосингелът на митрополията и предстоятел на храма „Свети Димитър“ е открит противник на задължителните имунизации. Той е на тези позиции открито, след като седмото му дете е получило пристъп на паника при поставянето на ваксина срещу морбили и има проблеми с говора.

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Повече хора се ваксинират срещу грип
Съдът отказа повторно броене на бюлетините за кмет в София

22.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

131
МЗ обжалва решението в градините да се пускат деца без ваксини

08.11.2019

АНА АТАНАСОВА

422 24

Коментари

Force

Явно сливенският съд не е бил ваксиниран срещу малоумщина...

http://6nine.net/2018/07/08/%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%...

Карапетров

Малоумието по "хората" ходи. Един малоумен поп, ако смята, че детето му му има права, защо не признава правото на другите деца да бъдат здрави и предпазени поне от заразите, които пръскат такива като него и други неваксиниани срещу малоумие.

Църквата, ако иска да оцелее, трябва да се чисти от активисти, които открито подкрепят антиобществени идеи.

Aniki

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване. 

дъртреалист

Като лекар, мога да кажа, че фармацевтичната мафия успешно превърна лекарите в търговски агенти на своята продукция.

Войнстващи агенти.

Първият принцип на лекаря - първо не вреди, отдавна е забравен.

Той вече е куха фраза.

Ваксините са огромна, милиардна индустрия, с минимум разходи и огромни печалби, концентрирани в малко получатели.

От няколкото необходими ваксинации, които се правеха преди 50 години и които показаха, че медицината може и да е наука,

днес са десетки и десетки. 

И с всяка се вкарват невротоксични тежки метали. Те са клетъчни отрови, защото така се правят ваксините.

Да, ваксинирането е ценен профилактичен метод. 

Но днес с него се злопотребява ДРАСТИЧНО.

 

Force

Да, ваксинирането е ценен профилактичен метод. 

Не разбрах - подкрепяте ваксините и съда едновременно ли?😲

дъртреалист

Един малоумен поп,

По-полека с изхвърлянията. Да не излезе, че друг е малоумния.

Ако имаш и малка представа какво образование получават "поповете", щеше да се засрамиш и им се извиниш.

н16
снимка на н16

Един малоумен поп, ако смята, че детето му му има права, защо не признава правото на другите деца да бъдат здрави и предпазени поне от заразите, които пръскат такива като него и други неваксиниани срещу малоумие.

Ваксините са (или могат да бъдат) опасни - и за живота, и за здравето на хората. Тоя медицински факт е известен. Тяхното насилно разпространяване, се прокарва от интересите на определени, заинтересовани от това - фирми и групи.

 

Ако впоследствие бъде доказано, че дадена ваксина е довела до опасни резултати - ти ли ще плащаш милиони обезщетения, на потърпевшите?

Force

Тоя медицински факт е известен.

Първо се запознайте с фактите, ако може и да цитирате източници. А не "общоизвестно" е, "знае се" и т.н.

На мен например, ми е "общоизвестно",  че благодарение на ваксините много смъртоносни болести са изчезнали, а други са ограничени до минимум.

Останалото са изключения от правилото, на което се базира решението на този малоумен съдия.

ловkия

На мен например, ми е "общоизвестно",  че благодарение на ваксините много смъртоносни болести са изчезнали, а други са ограничени до минимум.

Но пък благодарение на бгмамите у нас успешно се завърнаха морбилите и заушката.

Антиваксерите се наредиха до другите малоумници - онези, раждащи вкъщи без медицинска помощ.

Показаха една такава чафка по телевизора, решила да ражда чрез интернет, като дори ѝ посочили и телефон, на който може да получи съвети, ако нещо се обърка. И почнала чафката да ражда, а тъпанарът, баща на детето, почнал да звъни, но естествено телефонът бил изключен, бебенцето починало, а бгмамата получила кръвоизлив, та едва я спасили в болницата.

По-късно показаха съкрушената чафка, недоумяваща защо и как се е случило така...

дъртреалист

се завърнаха морбилите и заушката

Защото покрай тези - ПЕТ отлични и необходими ваксини, вкараха още 50 ОТРОВНИ ваксинации, за да правят пари.

Милиарди.

И заради тази злоупотреба, будните хора спират всякакви имунизации.

Да ти го обясня ли ПАК?

Възможност за избор между наистина необходимите ваксини и десетките излишни такива - няма.

Това е война. За милиарди.

Смятай, имаш възможност за задължителна имунизация на милиони хора. С 45 излишни и ОТРОВНИ ваксини.

С оправданието, че 5 са наистина необходими.

Ти, ако си, кое ще избереш, да умножиш 50 х 100 млн.,

или само 5 х 100 млн.?

А ако имаш малко дете ... какво ще избереш? 

 

ловkия

Имам две деца и внук на 2 и половина, всичките ваксинирани.

Покрай тях, покрай приятели и колеги, мои и на жена ми, косвено познавам още десетки семейства и досега не съм чул за случай на увредено заради васкинация детенце, пази Боже.

дъртреалист

Да са ти живи и ЗДРАВИ...! Пу, пу!

не съм чул за случай на увредено заради васкинация детенце

Ми няма и как да чуеш. Щото то е бавна отрова.

А големите са ти по старата схема. 
Моли се за внучето.

Force

Защото покрай тези - ПЕТ отлични и необходими ваксини, вкараха още 50 ОТРОВНИ ваксинации, за да правят пари.

Задължителните и безплатните са си същите.Какви 50, какви отровни?Все пак, като медицинско лице, това трябва да го знаете много добре.

Дежурния

Медицинските лица ги знаят тези работи, ама НПО-хранилките ги карат да ги "забравят".

(това, че има психоза и свръхпечалбарство от нови ваксини е така, но смесването със задължителните е нпо-мошеничеството)

Дежурния

В случая не става въпрос за 50 ваксини, а само за задължителните. Не се споменава и за медицински противопоказания.  Боклучавият свещеник има право на убеждения против ваксините, но няма право да рискува здравето на другите деца в детските градини. Като са толкова убедени в правотата си, антиваксърите да си организират собствени градини и там да си пращат децата. Редно е и да има отделни училища за децата на такива родители.

А за съдии, издаващи такива решения трябват драстични мерки. Въпросната "съдийка" си е позволила да се прави на нормотворец, а не да раздава правосъдие. Като ги влече нормотворчеството, такива субекти да хвърлят тогата и да ходят на избори.

Кире

Кви са тия глупости? 

 

Дърто, не знам къв доктор си и кой те е изпитвал, ама говориш интересни неща. Подвеждащи. Я се стегни! Кои от задължителните ваксини в имунизационния календар са опасни? Можеш ли да го докажеш или всяваш слух? Готов ли си да излезеш с името си преди етична комисия и на ИЗПИТ? 

 

Почни с името си, аз ще уредя останалото. 

Кире

Иначе за конкретния случай съдът не се е допитал до специалист. Но от описанието на случая стават ясни съвсем различни обстоятелства. https://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentB...

 

По принцип смятам, че ваксините трябва да минат на препоръчителен режим. У нас и в няколко други страни от Източна Европа караме по съветски образец - демек, ваксинацията е задължителна за голям брой заболявания. Във Франция и Италия задължителните ваксини са доста по-малко, в северните държави са по избор. Има достатъчно изследвания, които показват, че нивото на ваксинирани е едно и също; дори се сещам за едно, което прави съпоставка между Литва и Естония (препоръчителни) и Латвия (задължителни) за ДТК и морбили и се оказва, че първите две държави дори имат по-висока покриваемост. 

 

Режимът за ваксинация съвсем не означава, че ваксините са вредни. Ако дъртото има предвид, че съществува риск - да (нисък), но че изобщо са опасни - не е вярно. 

Бронщайн

Туберкулоза, едра шарка(вече май вече няма) заушка....кво още беше? А, да, полиомелит. На пръстите на едната ми ръка. Задължителни и не си спомням някой да е оспорвал ефекта. Макар че във випуска на по-малкият ми брат имаше някакъв фал с "недоубита" ваксина , но не се оспорваше. Ваксинирането против всичко едва ли е добра идея.

дъртреалист

но няма право да рискува здравето на другите деца 

Ами то... вярата във ваксините заприличва на религия.

И се припяват едни и същи мантри, без да се мисли.

Ако отеца не си имунизира детето, то ТОЙ рискува ТО да се разболее.

А на хитрите родители децата са имунизирани и следователно НЯМА да се разболеят. 

Така че отецът НЕ рискува тяхното здраве.

Защо се лъже?

За да го наведем и него?

Защото другите вече са ги навели?

дъртреалист

Има качествен сайт, където всичко е обяснено.

https://www.vaksinite.com/

Има въпрос 17 - Дали са безопасни ваксините.

Последното изречение в отговора казва, че не е етично да се твърди, че ваксините са безопасни.

А който е любопитен, а не "вярващ", може да прочете и за съдържанието на ваксините и какво причинява.

дъртреалист

Кво стана сега, никаква обратна връзка.

Ще се кланяме ли на ваксините, или няма, в крайна сметка?

ловkия

Приятелю, много повече деца ще се разболеят и починат, недай Боже, без ваксинация, отколкото ваксинирани, достатъчно е да се погледне % на детската смъртност през годините преди масовите ваксинации.

ловkия

Впрочем въпросният свещеник има девет живи и здрави деца, от които само седмото е имало усложнения след ваксинация с не знам какво.

Интересно колко от тези дечица щяха да оцелеят преди сто години.

дъртреалист

много повече деца ще се разболеят и починат, недай Боже, без ваксинация, 

Така е.

Но, само ако има епидемия.

Има полза от медицината, все пак...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Всъщност решението, колкото и да не ми харесва (ако и да споделям някои от опасенията на дъртиярелиаст за нездравата връзка между фармацевтични компании и лекари) , има редица основания.

ловkия

Но, само ако има епидемия.

Всяка зима, благодарение на противогрипните ваксини, се разминаваме с масова грипна епидемия, макар че хиляди дечица го проболедуват, сметай колко ще си заминат без ваксинация...

Има полза от медицината, все пак...

Безспорно, и ваксините са част от достиженията на същата тази медицина.

дъртреалист

Е..., 

че кой съм аз, да ти оспорвам вярата в доброто?

Това е личен фронт...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×