Медия без
политическа реклама

София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

Почти 10% е ръстът през второто тримесечие на 2019 г.

Илияна Кирилова
В София интересът към ново строителство се засилва.

Само за няколко месеца София се изкачи нагоре в класацията за най-бърз ръст на цените на жилищата. Имотите в столицата са поскъпнали с 9.6% през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата и това поставя града на 19-о място сред 150 други. Данните са на консултантската компания Knight Frank, която следи имотните пазари в световен мащаб. За сравнение, през първото тримесечие на годината столицата е заемала 34-то място в същата класация. 

В подредбата на Knight Frank София е поставена в компанията на градове като френския Лион (20-о място) и холандския Утрехт (18-о място). Далеч след София по поскъпване на жилищата се нареждат големи европейски градове като Барселона, Мадрид, Париж, Франкфурт, Цюрих, Хамбург, Венеция и други.

Средният ръст на жилищата на всички градове в класацията е 3.5% през второто тримесечие на годината. В 80% от включените в анализа градове цените вървят нагоре, но все пак има и такива, в които се бележи спад.

Най-бързо расте жилищният пазар в китайския град Сиан. Там цените на имотите са се увеличили с малко над 25%. На второ място е Будапеща (24.2%). Челната петица се допълва от градовете Ахмедабад и Хайдерабад в Индия, както и Ухан в Китай. На другия полюс пък е Сидни, където има спад от почти десет на сто. Дубай и Мелбърн са също със спад от над 9% за второто тримесечие на годината.

Сред нашите съседни столици също има раздвижване на имотния пазар. В Атина например поскъпването на жилищата е с над 11%, което я поставя на десето място. В Скопие цените са се повишили с над 5%. В Букурещ промяната е незначителна - с ръст от само 2% за периода столицата на Румъния се класира 97-а. А в Анкара дори е регистриран спад от 0.7%, което отрежда на турската столица 126-а позиция в класацията. 

 

 

ТЕНДЕНЦИИ

От скорошни данни на строителни предприемачи стана ясно, че имотите в София са поскъпнали с 5% на годишна база. Такива бяха и първоначалните прогнози от началото на годината. Покупките с цел инвестиция доминират в столицата, като е доста засилен интересът към нови жилища. Друга тенденция е активното нарастване на купувачи - наши сънародници, живеещи в чужбина (най-вече в Англия и Германия). Те купуват по 2-3 жилища у нас, несигурни заради предстоящия Брекзит.  Засилва се и  активността на българи от по-малките градове на страната, които също купуват апартаменти в София с цел инвестиция. 

Още по темата