Медия без
политическа реклама

Шефът на КПКОНПИ си тръгна почистен

ГЕРБ прегазиха всички правила, за да осигурят бърз изход на Пламен Георгиев

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев наблюдава целия фарс с освобождаването му от най-задния ред на залата.

С нагло пренебрежение към всички правила, по които работи Народното събрание, управляващото мнозинство вчера спешно одобри оставката на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той напусна поста си след месеци на упорита съпротива, след като беше замесен в аферата „Апартаментгейт“. Пред медиите шефът на КПКОНПИ се описа като невинна жертва на медиен натиск, организиран от неназовани „олигарси“, и се оплака, че се опасява за сигурността на семейството си, тъй като получавал заплахи. 

"Отдавна взех решението, но изчаквах, защото не можех да си позволя да подам оставката, преди да излезе, че аз съм един чист човек", обяви Георгиев в кулоарите. Той се похвали, че НАП не е установила нито стотинка разминаване в доходите му. За комисията каза, че „малко служби по света могат да се похвалят с такива успехи“ в борбата с корупцията като КПКОНПИ. Георгиев твърди, че не е обсъждал напускането си с премиера Бойко Борисов.

За разлика от други оставки, гласувани с овации и благодарности, този път ГЕРБ въобще не позволи на напускащия да отчете постиженията си в пленарната зала. Вместо това управляващите положиха неимоверни усилия да го скрият. За решението на Георгиев се разбра едва когато председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че членовете на антикорупционната комисия са разгледали и одобрили заявление на Пламен Георгиев за предсрочно прекратяване на правоотношението му и предлагат на депутатите да направят същото. По искане на Караянчева оставката бе веднага включена в дневния ред на заседанието, което е последно преди ваканцията. Още тук управляващите погазиха парламентарния правилник, тъй като оставката трябва да се разгледа най-напред от ресорната комисия за борба с корупцията. Това обаче щеше да изисква не само извънредни заседания и на комисията, и на НС, но и обсъждания, които неизбежно щяха да засегнат дейността на КПКОНПИ.

Това положение обаче смути само БСП. „Какви изказвания може да има от хора, които допреди 5 минути нямаха представа, че ще обсъждат не какво да е, а съдбата на председателя на КПКОНПИ? Ще бъде решена съдбата му,  без никой да има представа какво е свършил този човек, какво не е успял да свърши, защо не е успял да го свърши“, ядоса се Крум Зарков. Съпартиецът му Филип Попов предложи Георгиев да бъде привикан в парламента, за да обясни защо напуска. Предложението му беше прието и социалистите настояха дебатите да бъдат прекратени, докато той пристигне. Изненадани от този развой, управляващите опитаха пак да заобиколят решението на залата, но накрая капитулираха и Караянчева обяви 10-минутна почивка.

На Георгиев му отне близо час, за да дойде. С поредно нарушение мнозинството го вкара в пленарната зала, без гласуване да бъде допуснат вътре. Така и не се разбра дали шефът на КПКОНПИ е имал намерение да каже нещо на депутатите, тъй като Караянчева, след светкавично бърз поглед в залата, не откри желаещи да се изкажат, обяви обсъжданията за приключени и премина към гласуване. Оставката подкрепиха 120 депутати, против бяха 3-ма, още толкова се въздържаха. Дори не се разбра кой как е гласувал, защото Караянчева не показа резултатите на отделните парламентарни групи. По-късно стана ясно, че за оттеглянето на Георгиев са гласували депутати от всички политически сили.

Когато Караянчева го освободи, Георгиев скочи бързо към вратата в опит да се измъкне, но медиите го причакаха с въпроси в кулоарите. По-късно той разпрати и прессъобщение, в което декларира, че след направените му проверки „закононарушения от моя страна няма“. „Резултатите от тези проверки са поредното доказателство за това, че думи като „чест“, „морал“ и „законосъобразност“ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път“, заявява Георгиев. По думите му „добрата работа на КПКОНПИ доведе до негативна реакция“ от страна на „хора с пари и власт, натрупани на гърба на държавата и гражданите й, които без колебание разпространяват клевети и лъжи в опит да избягат от възмездие“. Затова решил да се оттегли, за да не позволи „една тераса, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания“ да се превърне в етикет за комисията, както и за да предпази семейството си.

-----

БЛИЦ: Не искам една хиперболизирана тераса да пречи на комисията

След като набързо и без никакъв дебат народните представители приеха оставката на Пламен Георгиев, той отговори на репортерски въпроси, сред които и на в. "Сега"

- Защо подадохте оставка?

- Не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие, да се отрази по някакъв начин на работата на комисията. Дай боже час по-скоро да се избере ново ръководство, което да продължи и да надгради това, което вече сме постигнали в комисията. По всички направления комисията отбеляза огромен ръст. Бяха повече от 30 случая, подадени на прокуратурата за корумпирани органи на местната власт, магистрати, отделно от това от години имаме за милиони отнето имущество. Около 10 пъти се повишиха случаите с конфликт на интереси. Всички медийни скандали бяха, защото осигурихме максималната прозрачност в работата.

- Имате ли закононарушение?

- Не, държа в ръцете си акта на НАП.

- Кога взехте решението си да напуснете поста?

- Отдавна, но изчаквах, защото не можех да си позволя да подам оставката, преди да излезе, че аз съм един чист човек. Изчаквах да приключи проверката на НАП. Не е моя работа да я коментирам, но все пак ще ви обясня защо продължи проверката 4 месеца. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход. Ако само един ден в рамките на 6 г. имаш някакъв минус, тогава данъчната проверка не ти излиза. Данъчната проверка показа, че аз съм много в плюс. Съпругата ми и аз имаме достатъчно доходи.

- Тогава защо подавате оставка?

- Защото това, на което беше подложено семейството ми - да бъде снимано с дронове, малкото ми дете да не смее да излезе на терасата, синът ми едва ли не да изпада в депресия от цялата тази работа... В крайна сметка има и морал. Не съм се вкопчил в нито една позиция, работил съм в името на държавата и съм дал каквото мога. Втората причина, поради която подавам оставка, е напрежението, което беше изкуствено създадено от олигархията. Имаше целенасочена война, защото имаше над 3 млрд. лв. искове срещу олигарсите. Акумулирах толкова много врагове заради работата, която съм вършил, които сега ми го върнаха чрез медиите. Атаката обаче не беше само срещу мен, а и срещу семейството ми. Един чист човек беше омаскарен, извадиха се какви ли не неща, които бяха оборени при проверките.

- От кого точно е атаката срещу вас?

- От засегнатите олигарси. Ако имам доказателства за тях, естествено, че ще ги предоставя.

- Съгласувахте ли оставката си с премиера Борисов?

- Не. Оставката ми беше написана и затова беше подадена толкова бързо. Отидох, получих си данъчната ревизия и веднага дойдох и депозирах оставката си. Решението ми беше обмислено през месеците, в които тече проверката.

- Допуснахте ли грешка в комуникацията?

- Да, това е грешката ми - комуникацията с медиите. След като се създаде тази истерия, исках да премине всичко и да изляза с името си пред вас като един чист човек. Проблемът дойде от това, че аз държах тази тераса-покрив да се включи в нотариалния акт, за да мога да плащам данъци за нея. В България има десетки, може би стотици хиляди такива тераси, за които никой може би не плаща данък.

-----------------

Кой е Пламен Георгиев

 

Издигането на Пламен Георгиев съвпадна с един от най-шумните скандали около премиера Бойко Борисов - аферата "Ало, Ваньо". През януари 2011 г. изданията "Галерия" и "Гласове" оповестиха запис от проведен разговор между Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, в който Борисов нарежда да се спре проверка във фабрика на Мишо Бирата с аргумента, че е обещал да не го закача. По времето на този разговор - март 2010 г., Пламен Георгиев е наблюдаващ прокурор по дело за разследване на корупция в митница "Свиленград", по което са подслушвани 10 души, вкл. и Танов. Именно по това разследване е записан и разговорът между Танов и Борисов, но Георгиев твърди, че не е подозирал за съществуването му.

В края на 2011 г. Бойко Борисов назначи Пламен Георгиев за зам.-министър на правосъдието, а през 2013 г. го сложи начело на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Георгиев оглави и новия антикорупционен орган КПКОНПИ. Новата комисия успя да изчисти имената на ключови фигури по поредица от скандали. Комисията не откри и "един ред за нещо незаконно" около доходите и имуществото на депутата Делян Пеевски. После се оказа, че проверката е извършвана само на база анализ от вече извършвани проверки от прокуратурата и данъчните органи. Преди това КПКОНПИ не откри данни за конфликт на интереси и около внесените от Пеевски промени за изсветляване на медийната собственост. Чист излезе и финансовият министър Владислав Горанов, който бе проверен за конфликт на интереси заради това, че обитава жилище на бизнесмена и негов кръстник Иван Сариев.

Като студент Пламен Георгиев е работил за кратко като спортен репортер, а впоследствие става следовател в Столичната следствена служба и прокурор в Софийската районна, в Софийската градска и в Апелативна прокуратура.

------

Терасагейт

Пламен Георгиев попадна в "Апартаментгейт" по същия начин като останалите герои, които трябваше да разследва - за придобиване на имот под данъчната му оценка. През 2017 г. Георгиев и съпругата му купуват тризонет в столичния кв. "Слатина" с разгъната застроена площ от 156 кв.м. Оказа се, че в имуществената си декларация, подадена пред КПКОНПИ, Георгиев е обявил, че жилището разполага само с една тераса от 48 кв. м и е пропуснал да декларира втора огромна тераса от 187 кв. м. Терасата е упомената изрично в нотариалния акт от покупката, но Георгиев и вчера твърдеше, че тя не е негова. Точка по темата сложи Столичната община, която обяви терасата категорично за собственост на семейство Георгиеви.

Георгиев използва "ничията тераса" като алиби за серия от скандални разминавания в цената на имота. Той плаща за тризонета 293 374 лв. при много по-висока данъчна оценка на жилището - 452 786 лв., и това създаде съмнения за сключване на сделката на фиктивно ниска цена. Според Георгиев обаче тази данъчна оценка не е вярна, защото от нея трябвало да се приспадне стойността на терасата, след което цената ставала 255 306 лв. Сгрешена, този път от данъчните поради невярна площ, се оказа и данъчната оценка на друг апартамент, купен от Георгиев през 2012 г.

Паралелен скандал около тази тераса течеше и поради незаконното строителство на нея, извършено преди Георгиев да я купи. Проверка на районната администрация установи, че дървените навеси, ползвани като барбекю, са незаконни и следва да бъдат премахнати. Шефът на строителния контрол в София Влади Калинов отказа да издаде такава заповед със скандални аргументи и се наложи да подаде оставка. Сега тече втора проверка. Тя може да доведе или до доброволно премахване на навесите, или да се обжалва в съда и евентуално да приключи с принудителното им махане.

Още по темата