Медия без
политическа реклама

Шефът на "Антикорупция" купува луксозни имоти на цени под данъчната оценка

Пламен Георгиев, който ще разследва "Апартаментгейт", не е декларирал тераса от 187 кв. м пред Сметната палата

28 Март 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев

Шефът на комисията за противодействие на корупцията Пламен Георгиев, който пое част от проверките по "Апартаментгейт", на свой ред се оказа замесен в придобиването на евтини имоти. Разследване на "Биволъ" показва, че Георгиев системно е купувал апартаменти на цени, значително под данъчната им оценка. Това не е забранено по закон, но е съмнително, защото възниква въпрос за реалната цена на сделките. Едното от евтините жилища се оказа и по-просторно от официално декларираното от Георгиев пред публичния регистър за имуществото на лицата, заемащи висши длъжности.

Според изнесените от "Биволъ" данни от 2012 г. насам Георгиев и съпругата му Ирена са сключили три сделки за придобиване на имоти при цени под данъчната оценка на имотите. През 2012 г. те са купили апартамент от 99 кв. м и два гаража от по 12.5 кв. м в столичния квартал "Гео Милев" на стойност 106 000 евро, или 207 318 лв. (854 евро на кв. м.). Данъчната оценка на този имот по това време е била 264 310 лв., като това е и стойността на сделката, върху която са удържани такси и данъци. Данъчната оценка е минимумът, върху който се плащат съответните налози, като пазарните цени по принцип са по-високи. Жилището е купено от "Ню билд инженеринг" АД, в управата на което влиза бизнесменът Салех Асил, известно име в търговията с луксозни автомобили у нас. Две години по-късно - през 2014 г., семейство Георгиеви купува на същото място още един гараж от 12.5 кв. м, за който са платени 6845 лв. при данъчна оценка от 17 158 лв. Продавач по тази сделка е "Плиска инвест" - еднолично дружество, собственост на "Ню билд инженеринг".

Най-изгодните покупки на Георгиев и съпругата му са от 2017 г. През април 2017 г. те успяват да се сдобият с просторно жилище на ул. "Проф. Георги Павлов" в район "Слатина". Според декларацията на Георгиев в Сметната палата жилището е с разгърната застроена площ от 156 кв. м, а отделно е упоменато, че към него има и тераса от 48 кв. метра. Справка в нотариалния акт, с който разполага "Сега", показва, че Георгиев е пропуснал да декларира втора тераса с впечатляващата площ от 187 кв. метра. Всъщност от нотариалния акт става ясно, че жилището на Георгиев е тризонет - на три нива. Първото ниво е с площ 107 кв. м и тераса от 48 кв. м, междинното е със застроена площ 16 кв. м и тераса - плосък покрив от 187 кв. м, и второ ниво - със застроена площ от 33 кв. м.

Сделката е сключена при цена от 293 374 лв., въпреки че данъчната оценка е значително по-висока - 452 786 лв. В същия ден Георгиев е придобил и гараж в сградата от 43 кв. м, закупен за 10 000 лв. при данъчна оценка от 42 134 лв. Продавачи и по двете сделки са физически лица - Григор Младенов и Доротея Младенова. Справка във фирмените регистри показва, че Григор Младенов е бил собственик на дерегистрираната през 2017 г. фирма "Билдинг Констракшън" - дружество с дейност в областта на хотелиерството. Фирмата е регистрирана в същия апартамент, придобит от Георгиев през април - само три месеца, преди собственикът Григор Младенов да вземе решение за ликвидиране на дружеството. Не е ясно защо собственик на дружество, отиващо към ликвидация, е продавал собственост на цени, много под данъчните оценки. 

 

Без коментар

От пресслужбата на КПКОНПИ в сряда отказаха коментар на информацията за закупуване на имоти под данъчна оценка. "Не може да коментираме този казус всеки ден, вижте си коментарите от вчера", казаха от агенцията. Самият Пламен Георгиев в интервю пред ПИК обяснява, че няма нищо притеснително в сделките на семейството му. Според него през 2012 г. жилището даже е купено на висока цена, а това от 2017 г. е на последен етаж с течове на покрива и "какви ли не проблеми". Жилището изобщо не било ново, а на 10 години. Георгиев изтъква, че е вписвал всичко в декларациите си, включително и теглените 2 ипотечни заема за заплащане на част от цената по жилищата. Георгиев твърди, че семейството му е започнало с едно наследствено жилище (междувременно продадено) и в момента след дълги спестявания има само едно жилище, защото другото продължава да е ипотекирано в банката. Георгиев изобщо не се спира на въпроса с цените на сделките, които са под данъчната оценка.

 

Доходи

И двете придобити от Георгиев жилища са ипотекирани, като с ипотечния заем е платена част от цената. Жилището от 2012 г. е ипотекирано за 166 245 лв., а това от 2017 г. - за 189 500 лв. Два месеца преди купуването на тризонета Георгиев е продал наследственото си жилище в "Люлин" от 103 кв. м за 129 084 лв., като с парите вероятно е заличена оставащата част от ипотеката по жилището от 2012 г. Ипотеката е заличена на 10 април 2017 г., а тризонетът е купен на 26 април 2017 г. Всички ипотеки са декларирани от Георгиев в декларациите му пред Сметната палата.

Според декларацията за 2017 г. семейството не е разполагало с пари на влог. Пламен Георгиев е декларирал 70 636 лв. от трудови доходи, а съпругата му -  19 932 лв. През 2016 г. семейството му е имало влогове на обща стойност от 14 872 лв., спестени от заплати. В декларацията за 2016 г. няма посочен размер на доходите от трудова дейност, защото тогава формулярите бяха различни и се декларираха само доходи извън заеманата длъжност. През 2012 г. Георгиев също не е декларирал влогове. "Сега" не успя да открие встъпителна декларация за налично имущество на Пламен Георгиев към датата на постъпване в комисията, от която да е ясно натрупаното до момента имущество и влогове.

 

Кой е Пламен Георгиев

Пламен Георгиев е започнал професионалната си кариера като следовател в столичното следствие, след това и като прокурор. През 2009 г. той е наблюдаващ прокурор на известното досъдебно производство "Ало, Ваньо!" за разговорите на премиера Бойко Борисов с бившия шеф на митниците, покойния вече Ваньо Танов. Делото е прекратено. В края на 2011 г. Пламен Георгиев печели конкурс за прокурор в новата тогава Специализирана прокуратура, даже е назначен за заместник-ръководител там, но в същия ден ВСС го освобождава като магистрат, за да бъде назначен за зам.-министър на правосъдието. Година по-късно, през януари 2013 г., той оглави Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, а през 2018 г. - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.
 

Още по темата