facebook
twitter

Първа страница

Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии

Половин милион българи получават пари от НОИ за някаква степен на увреждане
5855
Снимка: Архив
Половин милион българи получават пари от НОИ за някаква степен на увреждане

Както се очакваше, промените в медицинската експертиза, с които миналото лято беше премахната възможността да се трупат проценти за различни заболявания при определянето на степен на неработоспособност, са лишили много хора от инвалидна пенсия. Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в информационния бюлетин на осигурителния институт.

Анализът на разходите за инвалидни пенсии през 2018 г. показва, че през четвъртото тримесечие на миналата година - точно след реалното влизане в сила на новата наредба на МЗ за медицинската експертиза, разходите за инвалидни пенсии нарастват с 1.6%, което е значително по-ниско от процента на увеличение на пенсиите от 1 юли (3.8%). "Фактически, част от инвалидните пенсии, които са били изплащани през четвъртото тримесечие на 2017 г., вече не се изплащат през четвъртото тримесечие на 2018 г., като намалението не е било компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии с по-висок размер", установяват от НОИ. Същото експертите наблюдават и при сравнение на първата и втората половина на миналата година - част от пенсиите, изплащани към юли 2018 г., вече не са се изплащали във втората половина на годината и намалението не е компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии на по-висок размер.

В периода септември-декември 2018 г. общият брой на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване и лични социални пенсии за инвалидност е намалял с близо 36% в сравнение със същия период на 2017 г., посочват от НОИ. Новите пенсионери с инвалидни пенсии през последните 4 месеца на 2017 г. са били 10 241, докато за същия период на 2018 г. са само 6554. Намаление е налице и в трите категории, като най-голямо е при хората със 71-90% увреждане - тук новите пенсионери са с 40.4% по-малко. В този диапазон е и намалението в групата 50-70.99% увреждане - 37.8%. При хората с над 90% увреждане пенсионерите с новоотпуснати инвалидни пенсии са с 22.3% по-малко - 1415 души през последните 4 месеца на м.г. при 1821 година по-рано.

Новите правила на медицинската експертиза дават отражение и върху броя пенсионери с възстановени след преосвидетелстване пред ТЕЛК пенсии. Общото намаление при тях е 8.3% - ако през септември-декември 2017 г. хората с възстановени пенсии са били 25 735, то за същия период на 2018 г. са 23 604 души. Съответно НОИ регистрира бум на хората, чиито пенсии са прекратени поради това, че са загубили минимално необходимия процент трайно намалена работоспособност - макар че те са много малко, техният брой се е увеличил с 62.5%, от 843 през последните 4 месеца на 2017 г. на 1370 през същия период на 2018 г. Най-голямо е увеличението на отпадналите в групата с 50 до 70.99% увреждане - 72.4%. Чувствително увеличение има и на хората с прекратени пенсии в групата със 71 до 90% увреждане - с 44%.

Макар че за пръв път се виждат количествените измерения на проблема с новата наредба, за ефекта от нея алармираха много лекари и пациенти. В резултат на всеобщото недоволство здравният министър Кирил Ананиев склони да направи промени в нея, като предложи отново да се трупат проценти за съпътстващи заболявания, но само когато водещото заболяване води до над 50% инвалидност. В националния съвет за хората с увреждания това предложение беше отхвърлено, поради което съдбата на наредбата е неясна.

ОБХВАТ

В края на 2018 г. пенсионерите с водеща пенсия за инвалидност са 517 743. От тях 455 419 души получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване. 50 948 души са с водеща социална пенсия за инвалидност. Осезаемо намаление в общия брой на пенсионерите с водеща пенсия за инвалидност през 2018 г. няма, отбелязват от НОИ. Годишните разходи за инвалидни пенсии м.г. възлизат на 1 871 300 000 лв. при 1 760 600 000 лв. през 2017 г.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

До 11 юли хората с нов ТЕЛК могат да поискат преоценка

13.06.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

459
И променената медицинска експертиза може да е ощетяваща

10.06.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

1130 1
Новите правила за ТЕЛК се спънаха и в тристранката

29.05.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

768 2

Коментари

bD

Май от тези 35% поне половината са напуснали този свят.

Дагоев

Повечето получавали инвалидни пенсии са в пенсионна възраст. Дали за стаж или по болест е все едно. Това определено е манипулация.

Nickolas

Нещо много остарял форумът!

jekovcar
снимка на jekovcar

Икономисаното - за апартаменти.

jekovcar
снимка на jekovcar

Ако може малко по-подробно.

ssto

Според спомените на Буров, записани от Топалов-Памукчиев, единственото богатство, което България е притежавала, е било труда на народа - "България е бедна страна. Тя има само хора за износ — нищо друго. Няма метали. Няма гори. Няма колонии — нищо няма."

 

Когато БКП идва на власт, трудът на българите е единственият капитал, с който може да прави икономика. Налага се, да ги образова, да ги квалифицира и да се грижи за здравето и почивката им, за да могат да работят и произвеждат ефективно. Залъгват ги, че произведените активи са общонародна собственост, но такива те са само на книга. В действителност, върхушката на БКП управлява тези активи.

 

Грижата за здравето на народа беше съществена част от т.н. социалистическо управление. БКП почти успя да постигне някакъв баланс между експлоатацията на обществото и грижата за него. Резултатът беше, че за 35 години националното богатство се увеличи 8 пъти.

 

Все пак,  тази експлоатация съсипа здравето на нацията, въпреки социалното здравеопазване. Социалистическото управление постигна много резултати, но голяма част от народа беше инвалидизиран. Хората биха могли да се погрижат за здравето си, ако действително притежавха създаденото от тях богатство, но някой беше хвърлил око на него.

 

Целта на прехода беше, това богатство да бъде присвоено, да бъде възстановена отново класата на едрите собственици. Това беше основната цел на обществото, без някой да го е питал, дали я иска. Тя му беше внушена, натрапена и осъществена.

 

Новите собственици нямат интерес да поддържат социална държава. Тяхната цел е да ползват възможно най-евтин труд, да сдъвкат хората и да ги изплюят, когато станат негодни да произвеждат.

 

Новите едри собственици имат интерес да плащат корпоративен данък 10 %, но не и подоходен. Европейските субсидии, които трябваше да възстановят българското общество, се разпределят по начин, при който те отиват основно в техни ръце. Само за сметка на увеличаване на тяхното богатство България има стабилни макроикономически показатели, а най-голямото ни национално богатство - човешкият ресурс - се пръсна по света. Доколкото остана, се експлоатира още по-безогледно. Само дето вече я няма социалната политика на социалистическата държава за работещите и тяхното здраве, и те се износват и инвалидизират още по-бързо.

 

Така постъпленията в бюджета за социални политики намаляват, инвалидизацията на населението се увеличава, и държавата е принудена да абдикира от грижата си за здравето на народа. Естествено, тя предпочита да насочва оставащите активи към трудоспособното население, което експлоатира, а неработещите инвалиди обрича на измиране.

 

Министерство на здравеопазването в момента осъществява тази политика. Има подигравка в титула, под който се крие. По-реално е да се нарече, от гледна точка на управляващите - Министерство на социалната евтаназия. Съзнателно греша понятието - вярното е обявено за престъпление. За тази некадърна политика на ГЕРБ, тази българоненавистна партия отдавна би трябвало да е история.

 

Последните 10 години от социалното ни управление са особено зловещи. Вместо да търси и намери начини за ефективно увеличаване на националното богатство,  и така да увеличи фондовете за социални политики, ГЕРБ само преразпределяше социалните активи, без творческа мисъл и действие. Единственото решение на този социален проблем, което им хрумна, беше да унищожат неработещата част от народа. Тази своя политика представиха като грижа за работещите - в крайна сметка те издържат неработещите пенсионери. Лицемерието на ГЕРБ стигна до там, че противопоставиха големи обществени групи една на друга, в опит да прикрият собствената си управленска немощ.

 

Тази партия е основният виновник държавата да не може да поддържа социална политика.

 

В българската история сме нямали по-некадърни управници от гербаджии.

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

😕👍

Colt 45

👍

buratinob

Трябва да си плиткоумен чиновник да се учудваш, че след като си отрязал правата по-малко хора се ползват от тях.

Няма да се плашите!

Вие или ваш роднина може да е изпаднал и да не получва вече инвалидна пенсия, защото не му стига 1% по новите правила.

Обаче за 100% слепите дето карат мерцедеси не се притеснявайте, те винаги ще получават, ако ще и да са единствените дето отговарят на "критериите".

dobadoba

Днес 36%, утре 100%.

БГ нацията - най-здравите в Света - без нито един инвалид!

Дай Боже да го доживея някога...

⚓️

Шегите са си шеги, но поне аз не виждам 500 000 инвалиди около мен?..

Best IPTV

Do you want to hide your ip??? use the best free proxy well known worldwide:

 

https://proxybrowser.online

 

https://youtubeproxy.online

 

https://unblockwebsites.online

SvSophia
снимка на SvSophia

Тези престъпници орязаха или изцяло лишиха от пенсии тежко болни хора с множество сериозни, напълно нелечими заболявания - нашата портиерка, едната, например - свят ни се завива от кръглата, с разделители, пълна догоре кутия с хапчета за деня плюс неколкократно инжектиране на инсулин в корема. Стаж има, възраст не й достига да се пенсионира с пенсия за стаж и възраст...

Да не говорим, че част от тия хапове, потискайки симптомите на едно заболяване, влачат след себе си друго - подагра, астма и пр., а инсулинът води до затлъстяване, което също влошава състоянието...

И не всички хапове се реимбурсират от НЗОК.

rorik

Защо давате на снимката възрастните хора . Те получават 30-40 лв инвалидна пенсия. Дайте младите  с по над 100 лв инвалидна пенсия. И работят на сиво. Работодателите наемат "ижалидизирани" , "пенсионнирани"  работници и им дават мин.раб.заплата.

Invisible

   Скоро научих, че епилепсията е най-популярната болест сред "калайджиите".

   Може би почти половината от тях са болни.

   

   

овцеговедо

"Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии", оти ке им порастат нове руки и ноги, а и требе паре за асансьоро!!!!

kaily
снимка на kaily

Защо давате на снимката възрастните хора . Те получават 30-40 лв инвалидна пенсия. Дайте младите  с по над 100 лв инвалидна пенсия. И работят на сиво. Работодателите наемат "ижалидизирани" , "пенсионнирани"  работници и им дават мин.раб.заплата.

Много, бе! Да се засрамят. С тия 100 лв рорик ще живее 6 месеца!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×