Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тихомълком е обвинила двама души за изнудване на Пеевски и Доган

Политиците от ДПС трябвало да платят 12 млн. евро, за да бъдат заличени имената им от френски доклад за контрабанда на цигари

Юни 2014 г. Депутатът Делян Пеевски отива на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура по делото, образувано срещу лица, за които се твърди, че са подготвяли убийството му.
Снимка: Архив
Юни 2014 г. Депутатът Делян Пеевски отива на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура по делото, образувано срещу лица, за които се твърди, че са подготвяли убийството му.

В пълна секретност вече 4 месеца българин и румънец лежат в следствения арест по обвинение, че са изнудвали депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган, съобщи "Биволъ". Основно действащо лице по делото е румънският бизнесмен Овидиу Семенску, за когото е пусната европейска заповед за разследване. Според прокуратурата през 2018 г. той е имал среща с българина Дилиян Георгиев и румънеца Дорин Йордаке, който е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност и има бизнес у нас. На нея присъства и четвърти човек, който към момента е защитен свидетел по делото. Именно той разкрива, че четиримата са обсъждали тайнствен доклад за контрабанда на цигари, изготвен от френските служби, в който фигурирали имената на Пеевски и Доган. Тогава румънецът Овидиу Семенску заявил, че срещу 12 млн. евро имената на българските политици могат да изчезнат. 10 млн.евро щели да отидат за френския прокурор, а 2 млн.евро за посредниците, т.е. за тях. Десет дни по-късно участникът в срещата подава сигнал в ДАНС, а през следващите месеци действа по техни инструкции при срещите си с Георгиев и Йордаке. Двамата са арестувани през май 2019 г., след като месеци наред били са подслушвани и следени. По случая обаче има редица странности. Кои са неясните моменти?

 

Защо иначе хиперактивната и шумна прокуратура в случая пази пълно мълчание?

Един от най-интересните моменти е защо прокуратурата, която се хвали с подробни прессъобщения за всякакви мижави случаи като кражба на стотинки от кафе автомат и убийство на кон, не е пуснала нито дума за един толкова сериозен случай. Още повече че Доган и Пеевски са сред малцината, пазени персонално от Националната служба за охрана (заради известни само на НСО и МВР заплахи). В случая има образувано досъдебно производство и арести, които би трябвало да са подплатени със солидни доказателства. Но дори и при разглеждането на мерките за неотклонение на задържаните (минали са цели шест дела), прокуратурата не осведомява обществеността за успеха си. Не такова й беше поведението при разследването на хакването и източването на информация от НАП или шпионския скандал с лидера на "Русофили" Николай Малинов. "На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи прокуратурата ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите", написа прокуратурата по повод делото "Малинов". 

Дори и след като в понеделник се разбра за случая, прокуратурата запази мълчание.

 

Кои са главните действащи лица?

Прокурори

В различните фази и заседания участват прокурорите Евгения Станкова и Ангел Кънев. Станкова стана известна с тезата, че служителите на фирма "ТАД Груп", обвинени за хакерската атака на НАП, са искали да дестабилизират държавата, като превземат системата за автоматично напояване пред парламента. Ангел Кънев пък наблюдаваше двете дела срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и бе обвинен от защитата на Стайков, че е купувал имоти от фирми, свързани с преките му конкуренти. Прокуратурата не отрече обвиненията, но оневини служителя си като обяви, че Кънев не познавал собствениците на въпросните фирми конкуренти.

Обвиняеми

Те са трима. Двама от тях - българинът Дилиян Георгиев и румънецът Дорин Йордаке, са задържани през май 2019 г., след месеци следене със СРС. Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, където е отговарял за трафика на наркотици, а след това за крадени автомобили. Въпреки че официално се занимава с бизнес и има дружества в Румъния, България и Дубай, Йордаке заявява пред съда, че все още е офицер. Освен това твърди и че е генерален директор на румънска фирма, която търгува с фирми в България и купува лавандула с цел да създава плантации в Румъния. Георгиев е негов приятел, който му помагал в бизнеса и с превод. Според capital.bg  българинът е консултирал договора за продажба на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган.

Третият обвиняем Овидиу Семенску е бизнесмен и е обявен за издирване по досъдебното производство. За него пише, че е бил разследван в Румъния по подозрения в корупция, свързани с концесионер. 

Свидетел

Основният свидетел на прокуратурата е с тайна самоличност и номер 436. Според защитата това е Иван Петлешков, който бил посредник при срещите и е съдружник в охранителна фирма.

 

Какъв е този френски доклад?

В основата на изнудването според прокуратурата стои доклад на френските спецслужби, който предстои да бъде внесен в Европейския парламент на 1 юни 2019 г. "Вътре в доклада свидетелят посочва, че темата била свързана с контрабанда на цигарени изделия, като със средствата от тази дейност се финансират няколко терористични организации като "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Част от лицата, които се явяват посредници между фирма "Булгартабак" АД и терористични организации." Това разказва прокурор Евгения Станкова от специализираната прокуратура в едно от заседанията по мерките за неотклонение на двамата задържани, цитирана от capital.bg. Семенску показал на Георгиев и Йордаке доклада на iPad-а си, в който имало 20 страници, посветени на България. Срещу подкупа френският прокурор щял да редактира съдържанието им.

В случая или въпросните френски служби са много слаби, или рекетьорите нещо са се объркали, или тайният свидетел на прокуратурата нещо не е разбрал. Френските служби просто повтарят цитати на своите турски колеги. През 2017 г. турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) изпрати на главния секретар на Интерпол доклад, свързващ "Булгартабак" с контрабанда на цигари. Първоначално българската прокуратура твърдеше, че не е чела този доклад и затова няма да се самосезира. После - че прави някаква проверка, но че ще иска уточнения от Интерпол. Накрая и прокуратурата, и политиците, и медиите забравиха този случай.

Изключително странно е някой да бъде изнудван с нещо, което вече се е появявало в публичното пространство и е на разположение на Интерпол.  

 

Може ли да има изнудване, без да бъдат поне разпитани жертвите?

От материалите по делото става ясно, че изнудваните лица Ахмед Доган и Делян Пеевски изобщо не са били разпитвани. Затова пък са разпитвани бившият и настоящият директор на "Булгартабак".

Поведението на прокуратурата определено е парадоксално за българското право. В случая става дума за престъпление, свързано с личността, и е процесуално задължително да бъдат разпитани жертвите. Подобно бе поведението на прокуратурата и през 2014 г., когато бе "разкрит" заговор за убийството на Пеевски. Потенциалната жертва бе разпитана след обществен натиск, но на излизане от следствието Пеевски даде да се разбере, че това изобщо не му харесва. Очевидно някой си е водил записки тогава.

 

И още за приликите между опитите за убийство и рекет?

Адвокатите на обвиняемите открито правят препратки към т.нар. опит за убийство на Делян Пеевски. "Не е налице каквато и да била опасност същият (един от обвиняемите) да извърши друго престъпление, тъй като за това трябва да има някакви доказателства, най-малкото, че той ще пречи в хода на това досъдебно производство, защото практиката, която се наложи в последните години, когато става въпрос и се замесва името на господин Пеевски, един път вече главният прокурор се извинява за това, че прокурори са повдигали обвинение на група, която е искала да го убива господин Пеевски", казва в съдебно заседание адвокат на един от задържаните сега по обвинение в изнудване, цитиран от capital.bg.

Разследването на т.нар. опит за убийство на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски окончателно отиде в историята заради липса на престъпление преди точно 5 години. Тогава делото започна с шумен арест на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов, които бяха задържани за кратко, а след това обвинени за опит за убийство, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства. По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им. След като съдебната сага приключи, прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС за набеждаване. Отказът бе направен от настоящия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек. За сметка на това единият от обвинените - Георги Христов, заяви тогава, че ще съди държавата

 

Заключение

Към този момент обвинението изглежда направо абсурдно. Още повече че първоначално обвинението е било не само за изнудване, но и за тероризъм. Засега не е много ясно с какви доказателства разполага прокуратурата. По делата за мерките за неотклонение адвокатите на обвиняемите многократно подчертаваха, че няма никакви доказателства за изнудване на когото и да било и че никой не е виждал доклада, който трябвало да бъде редактиран. Всичко се базира на показанията на един свидетел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата