facebook
twitter

Първа страница

Природният газ за бизнеса ще поскъпне заради "съседски удар"

Румъния изненадващо вдига таксите за пренос със 150%
2552
Снимка: БГНЕС
Големите заводи настояват властта да защити интереса на крайните клиенти. На снимката: директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов на едно от последните заседания на ресорната комисия в Народното събрание.

Лоша новина от Румъния изправи на нокти българския бизнес. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обяви, че цената на природния газ ще се повиши с около 3% от есента. Причината е, че Румъния внезапно реши да вдигне със 150% таксите за пренос на синьото гориво. Това ще вдигне с около 18 млн. евро сметките на заводите за периода 2019/2020.

Преди дни организацията предупреди, че цените на тока изкривяват пазара, ще доведат до отлив на инвестиции и ще блокира ръста на заплатите. Причината - годишното повишение на тока за бита е около 3.5%, а увеличението за фирмите на енергийната борса е около 30%. Сега на дневен ред излиза и проблем с цената на природния газ.

В открито писмо БФИЕК, която обединява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които отговарят за повече от 80% от индустриалното потребление, изтъква, че румънският оператор "Трансгаз" е увеличил таксите за пренос "спешно и непрозрачно", при това с близо 150%. Позицията на федерацията е изпратена до енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на енергийния регулатор Иван Иванов и до шефовете на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - Николай Павлов и Владимир Малинов.

"Българският пазар, който предстои да бъде либерализиран в предстоящите седмици с изменения в Закона за енергетиката и със създаване на платформа за търговия, ще бъде лишен от достъп до алтернативни доставки и местен добив в Румъния, поради неконкурентното определяне на тарифите за пренос", предупреждават от федерацията.

Големите енергийни консуматори смятат  да сезират Европейската комисия за поведението на румънския газов оператор. "Трансгаз" продължава да ограничава конкуренцията, като блокира достъпа до местния си добив за чужди фирми. Те припомнят, че румънската компания бе разследвана от Брюксел за ограничаване конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа. Информация за развитие на делото няма. 

БЪРЗА ПИСТА

Спирането на проекта "Български поток" заради жалба ще забави процеса, призна вчера шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Пред БНР той обясни, че компанията ще настоява пред Комисията за защита на конкуренцията разглеждането на оплакването, подадено от отстранената арабска компания "Аркад", да стане във възможно най-кратък срок. За победител в конкурса за избор на строител бе обявен консорциумът "Газово развитие и разширение в България". До изборът му се стигна, след като първоначално избраната за победител "Аркад" не предостави документи за подписване на договор в срок и бе отстранена. Сега тя обжалва това.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Манолова предупреди за риск в доставките на газ заради дълг на "Топлофикация"

19.10.2019

1936 39
Лидерът на либералите ще е премиер на Румъния

16.10.2019

154
"Овергаз" ще изгради близо 400 км нова газова инфраструктура в идните 5 г.

15.10.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

388

Коментари

Stern
Да не беше спиран ЮП, румънците можеха и с 1500% да ги вдигат. Щяхме да си го преместим. А сега можем само да си го донаместим. Далновидна политика на суверенна страна, а?
Дагоев

Не съм чувал суверенна колония да го е...

mi6osp.

След като спря три големи руски енергийни проекта и превърна България в бъдеща енергийна пустиня на Европа, премиерът осигури възможности на комшиите ни и не само на тях, да ни прееб..ат по много линии.

Цената на газта е само първата такава случка.

Дагоев

Не ритай срещу генерал-губернатора да го е..

Хаджи Генчо-A

Следващите комшии, които ще ни таковат са гърците.  Само още малко да се набълбукаме с "ефтиния" втечнен газ и ще последва съответния удар с цената. Скоро газов конектор с тях няма да има, освен ако сме клекнали, по него да тече сано от "ефтиния" газ.

Скоро и Сърбия ще започне да ни предлага газ по техни си цени, а ние ще чакама Годо от Азербайджан на неизвестни нам цени. От 01.01.2020 газ по тръбопровода от Украйна няма да има. Годината я преполовихме и затова румънците ни гърбят още от сега. Наваксват бъдещите пропуснати ползи.

Хъбът МУ тотално угасна. То дето угасна хайде, майната му, ама ГАЗ НЯМА ДА ИМА след Нова Година.

Хвала на мин-реда за постигнатита от НЕГО успехи в областта на енергетиката.

За Белене няма да коментирам.

Там темата ще си остане закрита. Още малко пушилка ще се вдига и после пак ТИШИНА.

А цената на тока ще си расте ли, расте. Никакви изгледи цената на емисиите да намалява. Напротив, всичко върви само и единствено нагоре.

Така че, светлото бъдеще е пред нас, благодарение на мъдрите ни и неподкупни политици.

аванти дилетанти

По-некомпетентно писание по енергийните ни  проблеми  от твоето отдавна не бях чел. Всяко изречиние манипулация или лъжа.

Traktor1

И на кой си мислиш че му дреме за мнението на самообявил се за дилетант,трол ? Да ти видим твоето супа-дупа-компетентно мнение или още не ти го е написал дежурния козяк ? 

9101

Румънците вдигат, за да може цената да надхвърли тази на втечнения американски газ, който май пак се оказва руски, но продаван от американски посредник. 

Billy-Joe Winchester

Откъде можем да проверим, че румънците наистина са вдигнали цените на преноса?

whw

Нещо много намирисва тая новина. Та румънците може утре и с 1000% да вдигнат таксите. Това някаква икон. война ли е? Заради ЕС се спря потока, и сега същият ЕС мълчи или няма значение?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×