facebook
twitter

Първа страница

Президентът се усъмни в честността на изборите

Борисов му отговори, че "само когато той печели, изборите са честни", и го обяви за "ошашавен"
781
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев ще свика съвещание за "отстъплението от честността" на изборите, както и да бъдат обсъдени нарушенията и пропуските след местния вот, обяви той в неделя. Радев посочи, че на инициираната от него среща са поканени ръководството на ЦИК, представители на органите на реда и ръководствата на парламентарно представените партии. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обаче отказа да отговори дали ще присъства на срещата и подобно на първия тур, обвини президента, че и сега "агитира".

"Явно само когато той победи, изборите са честни", допълни Борисов пред репортери, след като пусна бюлетина. "Не е ли политическа агитация да говориш в деня на вота за подобни неща?", попита той. И повтори, че още миналата неделя ГЕРБ е победила двойно БСП, и пожела успех на партийните кандидати във Варна, Силистра, Добрич, Благоевград. Запитан дали и той в момента не прави агитация в своя полза, Борисов се ядоса и отвърна: "Радев партиен лидер ли е? Аз отговарям за моята си партия. Той на коя партия е шеф?"

"Той е мъж, обграден от Корнелия Нинова, Мая Манолова, Елена Йончева, Татяна Дончева…  Те го ошашавиха този човек. Нека сме снизходителни. Аз просто не му завиждам", допълни Борисов и отказа да отговаря на повече репортерски въпроси дали вотът е компрометиран.

Според президента Радев обаче огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове "компрометират доверието в изборния процес". По думите му, за да не бъде допуснато "купеният и корпоративен вот" да определя бъдещето на българите, те трябва да гласуват. Президентът смята, че много хора не отиват до урните, защото не са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен коректно. "Виждам нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а то ще намали броя на недействителните бюлетини", каза президентът.

Недействителните бюлетини са над 400 000 по данни на "Информационно обслужване", което отговаря за изборните резултати. Опцията "Не подкрепям никого" набра популярност, след като в някои райони в големите градове стана трета "политическа сила". 

 

РЕМОНТ

Миналата сряда по време на 45-минутното пленарно заседание, след което депутатите пак излязоха в изборна ваканция, шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че управляващите отново ще ремонтират изборното законодателство. "След изборите ще търсим едно сериозно, конструктивно, диалогично обсъждане на Изборния кодекс с цел да избегнем всички негативни прояви, които сме отчели по време на изборите", допълни тя. Процедурата по промените щяла да бъде "максимално прозрачна".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Членовете на СИК ще следят чистачите в изборните помещения

28.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

429 2
Партията на Слави: Никога коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите

23.09.2020

7933 72
Самюел Джаксън агитира за изборите с псувни на 15 езика

19.09.2020

512 3

Коментари

Умберто Жеко

Този семпъл човечец да даде доказателства ,че не е  американско назначение и проводнк на Us интереси.

wreckage
снимка на wreckage

.....?

А този семпъл човечец да даде доказателства, че Радеф е  американско назначение и проводнк на Us интереси.

Умберто Жеко

От 1992 г стъпва самопоканен в Сащ..След това е бил там над10 пъти  Но нито веднъж в Русия. Като знам как американската разведка в НРБ слухтеше и дебнеше всяко войниче да го завербува ,мислиш ли че чорапа си е гилал там като свободен електрон,чист и патриотичен. С негово съдействие са одобрени за нарязване като ненужни стотици самолети с ресурс а с имаше по добри от  фките, заложени в служебното му правителство.Познато авиатори го описват като натегач и кареерист. Да споменавам ли за назначение на любовница за която бързо го ожениха?В булгаристан нищо не се случва без санкцията на USA, Стигнало се бе до там да имат резиденти  кабинети в министерства най официални.Друго доказателство е цялостната му про американска изява.Помниш ли гоце как докопа 2 мандат ?-гоце, който разреши Безплатните ам.бази...На балотажа бе Сидеров и щеше да го отвеее

А и баце ти не прави никаква кампания  щото му бяха казали  кой ще е.

wreckage
снимка на wreckage

Недействителните бюлетини са над 400 000 по данни на "Информационно обслужване", което отговаря за изборните резултати.

тва е гигантско число и не е лошо да се напраи един опстоен анализ на причините за което.

Justinian2
снимка на Justinian2

Радев ИМ ??? предизвиква газобрък  ? ?

Влез или се регистрирай за да коментираш