facebook
twitter

Първа страница

В новите учебници по история комунизмът вече е престъпен режим

В тях е добавена информация за лагерите и дълговите кризи по време на тоталитарния период у нас
4 931
 Илияна Кирилова
Новите коригирани учебници по история за 10-и клас са вече одобрени от просветния министър Красимир Вълчев.

Новите учебници по история и цивилизации за десети клас вече имат ясно изразено отношение към комунистическия режим, а фактологията за този период е сериозно допълнена. Във всеки от петте проекта на издателствата са включени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (2000 г.) и Декларацията на 41-вото народно събрание, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани (2012 г.). Това съобщи МОН, след като просветният министър Красимир Вълчев е одобрил редактираните варианти и те влизат за печат, за да са готови за началото на учебната година.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com министър Красимир Вълчев. Той увери, че одобрените нови варианти вече отговарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунистическия режим.

В края на юни Вълчев спря пет проекта на учебници по история за десети клас на общо четири издателства - „Клет България“ (притежаващо "Анубис" и "Булвест") „Просвета“, „Рива“ и „Домино", след като преподаватели сигнализираха, че в тях са премълчани ключови факти от комунистическото ни минало - ролята и дейността на Държавна сигурност, трите фалита при управлението на Тодор Живков, дълговете, които управлението на БКП завещава, жертвите на терора в месеците след 9 септември 1944 г., репресиите срещу църквата, лагерите и др. За сметка на това децата щяха да учат, че "Тодор Живков се е грижил за благосъстоянието на народа".

Министър Вълчев също призна, че макар проектите да отговарят формално на новата програма по история, духът й в различните учебници е подменен и е направен опит "да се даде благовидност и нормалност на един режим, който сме характеризирали като тоталитарен". Затова той поиска корекции от издателствата в най-дискусионните текстове, заговори и за промяна в процедурата по одобряване на учебници, която да включва по-ясно задание от МОН.

Месец и половина след това новите варианти са вече факт. Те точно отразяват забележките, които историци и журналисти отправиха към първите проекти. Допълнена е информация за жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г., за дълговите кризи, в които изпада НРБ, и другите икономически трудности, пред които тоталитарният режим изправя страната си, за репресиите срещу мюсюлманите, за лагерите. Добавени са и пояснения за липсата на опозиция, за съпротивата на горянското движение, за връзката между България и СССР, за особеностите на икономиката. 

 

ОЦЕНКА

Първоначалният вариант на учебниците за 10-и клас остави съмнение в историци, журналисти и общественици, че основните характеристики на режима са представени като нещо нормално, коментира пред БНР доц. д-р Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН. Според него основният проблем е, че младото поколение не получава ясна информация за този период и този вакуум се запълва от разкази на баби и дядовци. По думите му затова се е наложило издателствата да изведат по-ясно същностите на тоталитарната система. "Това е нещо специфично, нещо много различно от демокрацията. Разбира се, че насилие можем да видим и в периоди от историята, които са демократични, но там насилието е отклонение от системата. Показва, че има проблем и системата не функционира добре. При тоталитарните режими това е заложено - то е иманентна част от режима", коментира доц. Вачков.

113

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директори няма да бъдат глобявани, ако ученик не носи маска
Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

21.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6407 13
Едва 500 ученици са подали заявления за онлайн обучение

17.09.2020

332

Коментари

Страници

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Според него основният проблем е, че младото поколение не получава ясна информация за този период и този вакуум се запълва от разкази на баби и дядовци

Ами бабите и дядовците са живите свидетели на това време и кой по-добре от тях може да предаде духа на времето.? Разни набедени "историци" като Келбечева?

Антей

✌️

Точно така - прекалено много сме ...живите свидетели!

 

Този период 1944 - 1989 г.

 

нито е бил престъпен

нито е бил комунистически

нито е бил режим!

 

Да се определи като такъв е ...външно изискване.

Така пишеше вчера в дописката по темата.

☝️

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Ами бабите и дядовците са живите свидетели на това време и кой по-добре от тях може да предаде духа на времето.? Разни набедени "историци" като Келбечева?

Точно така, аз като жив свидетел казвам, че комунистическият режим беше престъпен.

И учениците трябва да го знаят. А Келбечева също е живяла по това време, не е паднала наскоро от Марс. Така че и тя го знае от личен опит, а не от книгите.

Антей

 

Хайде сега, Св.Ихтаманей - идете заедно със спомената  и другия там,

 

и обяснете на родителите на 7-годишното дете,

че онзи период е бил

"престъпен комунистически режим".

 

И защо социалното положение на заподозрения -

е живот до под нивото на човешко съществуване,

както сутринта разясни гл.комисар Ивайло Иванов?!

 

И не е само това семейство. Защо, а?!

 

И вижте данните от онзи сайт "за прозрачност" -

по колко убийства са ставали всеки ден

при "комунистическия престъпен режим!

⚓️

................

 

ИлияНиколов

И какво му беше "престъпното", г-н Свети Ихтамнетий?

Построените заводи ли или новите класни стаи? Новите болнични заведения, поликлиники и детски градини? Колко висши учебни заведения е имало преди "престъпния" режим?

Нередности и грешки имаше, никой не ги оспорва, но на това основание да наречеш режима престъпен ми се струва прекалено.

Аз също съм живял при този строй.

вила

Само за лагерите-след 9 септември 1944 НЕ е създаден нито един нов лагер за политически противници-използвани са лагерите на царството  от 1919 до 1944..Нещо повече,докато  преди за отрязана партизанска глава са давали по 50 хил.лева,дои  по решение на страните победителки-САЩ,Великобритания и СССР във всички победени държави е създаден Народен съд.

TheExperience

Няма демокрация при капитализма, но има ГЛАДИО/GLADIO

Anonymous: Operation Gladio, Secret Nato army and false flag terrorism

https://www.youtube.com/watch?v=q-rsa3sZ3AY.

Stern

Допълнение към#2- не просто е изискване за народни съдилища, но ако България не е създало такива, то щяха да загубим още територии. Впрочем най-много такива съдилища, с най-много осъдени е имало във Франция, ясно защо. Но франсетата дори и не помислят да подлагат на съмнение съществуването им.

Мен обаче ме терзае една логическа задачка - щом комунизмът е престъпен режим, то следва, че комунистите са престъпници. Това значи ли, че половината депутати, да не говорим за премиера, се обявяват за престъпници?

Yantar

Нищо ново под слънцето - то навремето и царския режим беше обявен за престъпен. В общи линии всеки нов обявява предишните за престъпници. Така ще бъде и с тези, като се обърне палачинката. Ще разправят как сме станали от 9 на 7 млн. и е имало масова мизерия, престъпност и безработица, имало е обезлюдяване, разруха и ширеща се неграмотност, крали са се  милиарди държавни пари (данък джизие плащан на американските сахиби "за самолети"), а индексът на човешко развитие, както и свободата на медиите са били на по-ниско ниво от времето на "тоталитарния" режим. В интерес на истината - на следващите ще им е бая лесно да обявят днешния режим за престъпен.

 

HBK

Палче нагоре за г-н министър Красимир Вълчев. Този крехък на глед човек устоя на  натиска от страна на псевдо-историците (и ДС-манипулатори) да „гримират” новата ни История.

 

За всички Българи (дори за списуващите „защитници” на камунизма и „Народния бич” в настаящия Форум) е ясно, че:

 

В окупирана България „Историята”, „Народния съд” и „камунизма” бяха менте. И отрочетата от ковачницата на ДС-кадри (Института по История на БАН, дала такива ценни кадри като съдии в Конституциония съд, Директори на НИМ и дори президент на страната) правят всичко по силите си да обяснят на подрастващите Българчета, че горните „ментета” са плод на „ГРЕШКИ”, а не „ПРЕСТЪПЛЕНИЯ” от страна на социалистическите ни „ръководители”.

 

Наложи се г-н министърът да коригира ченге-историците, защото иначе щяха да го направят „бабите и дядовците” на подрастващите. Тези подрастващи, които все още са останали по Територията и поназнайват езика, де.

сталкер пустиняк

Нормално е да се отразят подобни факти. Може би не е необходимо да се описва тоталитарния режим като престъпен, а само да се изброи, че е имало лагери, че е имало няколко фалите, че е имало две партии, че е имало насилствено преименуване на български граждани, че катастрофата в  Чернобил беше премълчана (единствено в бившия СССР и НРБ) и стотици хиляди бяха изложени на риск..., пък децата сами ще си направят изводите. 

Могат да опишат и съдбата на Сашо Сладура. Не му е пукало от тоталитарната власт, но пък тя е намерила начин да го убие за това!

 

 

Според други спомени Сашо Сладура е арестуван, защото се пошегувал с партийния дом, като го нарекъл „изгорял цирк“. Тази версия е разказвал музикантът от Софийската филхармония Милко Узунов, който твърди, че е присъствал на задържането на Николов. То става на пъпа на София – спирката до църквата „Св. Неделя“.

Случаен минувач пита Сашо къде се намира изгорелият цирк. Сладура се замисля и отговаря, сочейки партийния дом-

„отсреща е горящият цирк,

а в него се намира и главният циркаджия.“

tedida

+1

letec55

Комунизмът е идеология, а не "режим". Идеология, създадена в средата на 19-ти век и основаваща се на най-стойностните постижения на човешката мисъл. Понеже мисленето не е приоритет на обучението по история, а в спонсорираните от Аза(някои в)Б методически "помагала" как да бъде "изучаван комунизма" пише, че спомените пречат на изучаването на "комунизма", то дайте да им пълним главите на децата с подбрани факти и да не пропускаме престъпността му. Няма значение, че този " режим" бе член на ООН и всички нейни организации, че бе подписал стотици международни и двустранни договори, че поддържаше дипломатически отношения с над сто страни и в над 60 имаше посолства. Тогава явно никой не е знаел, че това е "режим" и е престъпен. Знаят сега крякащите хрантутници на споменатата " фондация", които нито за миг не да престанали да пеят фалшиво арията на колективните вини, а зъб не обелват пред господарите си да поискат от тях да върнат откраднатите народни пари ( нали са в техните банки) и да назоват поименно крадците - титуляри на сметките.

Тази нагла и гнусна манипулация има за цел да прекъсне естествената връзка между поколенията и преноса през историческите епохи на ценното и положителното от развитието на хората и обществото. Това им трябва на новите ни господари, за да нямат идните поколения вярна и обективна представа за близкото минало. Защото ако имат такава, то биха имали вярна и обективна база за сравнение със сегашното ни дередже - такова, каквото е по волята на новите ни господари, кой знае защо наричащи себе си с думичката "съюзници". Което сравнение по обективни критерии не е в полза на настоящето.

Джиджи

че поддържаше дипломатически отношения с над сто страни и в над 60 имаше посолства.

За това, колко "кухи" са били тези дипломатически отношения – справка в "История на дипломатическите отношения на България" на Мария Матеева, издателство "Български бестселър", 2005 г., въз основа на автентични документи, предоставени от архива на българското Министерство на външните работи. ❗️❗️❗️

 

Както и колко "излишни" консулства и посолства са били закрити непосредствено след 10 ноември 1989 г. ❗️❗️❗️

Карапетров

?

letec55

Джиджи,

А самият архив на МВнР издаде сборниците с дипломатически документи "Външна политика на НРБ" като стигна (не си спомням точно) май до началото на 80-те, "Външна политика на Княжество България" ( до 1894 г.), "Национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско 1902-1904 г. Дипломатически, предоставени от архива на МВнР, са повече от половината документи на " Извори за демографската история на България 1878-1912 г."  А бе престъпна работа...

Хулиган

Очаквайте скоро възпитаването в демократични ценности да продължи, като в дворовете на всяко училище ще се поставят бюстовете на великомъчениците.

Може да се започне с бюста на Черния капитан Кочо Стоянов.

Той е първата жертва на комунизма.

Наложило му се е да сложи сам край на живота си още на 9 септември.

Даже е дал пример на своите кумири Хитлер и Гьобелс.

Самоубил се е заедно със съпругата си...

......................................

http://www.drago.info/

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Комунизмът е идеология, а не "режим". Идеология, създадена в средата на 19-ти век и основаваща се на най-стойностните постижения на човешката мисъл. Понеже мисленето не е приоритет на обучението по история, а в спонсорираните от Аза(някои в)Б методически "помагала" как да бъде "изучаван комунизма" пише, че спомените пречат на изучаването на "комунизма", то дайте да им пълним главите на децата с подбрани факти и да не пропускаме престъпността му. Няма значение, че този " режим" бе член на ООН и всички нейни организации, че бе подписал стотици международни и двустранни договори, че поддържаше дипломатически отношения с над сто страни и в над 60 имаше посолства.

1/Тоталитарното управление на комунистическата партия си е баш комунистически режим.

2/Това, че НРБ била страна -член на ООН няма отношение към същността му. Кампучия на Червените кхмери беше страна-член на ООН, червените кхмери успяха да задържат представителството дори за известно време след падането на режима. Международните отношения рядко реално отразяват същността на един режим. Нацисткият режим стана престъпен за комунистите едва след нападението срещу СССР. През есента на 1939 г. Молотов сравнява антихитлеризма на западните съюзници със средновековната инквизиция и религиозните войни.

3/Сегашното дередже не може да служи за оправдание на минали престъпления.

letec55

Подобно примитивно пропагандене не ти отива.

1. В заглавието, а и навсякъде, се казва "комунизмът". Затова припомням какво е това.

2. Изречението за членството в ООН е сложно съставно и само започва с ООН. Смисълът е в целия му текст и затова сравнението с Кампучия, държава, поставила се сама и поставена от другите в почти тотална изолация,  виси безпомощно във въздуха. Къде е изолацията на България? Навярно в стотиците двустранни икономически и културни спогодби? В стотиците двустранни срещи ба най-високо ниво? С Турция и Гърция всяка година имаше срещи на най-високо ниво. Тракийското злато, Средновековните съкровища Иконната изложба обиколиха света.

Международните отношения показват как една държава се приема от другите. Затова ви бодат очите тези факти. Светът в периода 1945-1990 бе двуполюсен, разделен идеологически. Сега пак е разделен без да има идеологически причини и това провокира въпроса дали и през споменатия период истинските причини не са други, не идеологически.

И айде стига с тези плитки алюзии чрез отделен епизод в отделен контекст с Германия и СССР. За Шел кога Германия стана престъпен режим? В "Моята борба" авторът пише за поход на изток. Когато я е писал в затвора не е чел "Капиталът" или "Държавата и революцията" . Бас хващам, че знаеш какво е чел и от кой автор. Че даже и заглавието си е заимствал от него.

Уискито

Каманизмът в България гепи власта с помоща на красната армия. Кундурджии, терзии и телаци са тези,  на които москалите подаряват властта в замяна на робско подчинение. Азиатските орди унищожават елита създаван в периода  от Възраждането до есента 1944г. за да се наместят там такива като цола якоклатената в сливенския  дето едно мерси не каза на спасителя си.

Yantar

Само от любопитство - кой точно е този елит дето азиатските орди унищожават? Дали пише в новите учебници... ?

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

Идиокрацията навлиза навсякъде по света с висока скорост, но най-уродливо влиза там, където обществото като такова е най-незряло. 

Българите като цяло не сме даже и мърша, а сме анти-общество, където всеки живее по-скоро на принципа Вуте да е зле, ОСБЕНО ако за това ми и платят. Няма значение кой.

Затова България е абсолютен първенец в света по продажници на глава от населението. А продажниците виреят най-добре при наличието на платежноспособем сахиб. По времената на Войников сме били франкофони, после германофили, после русофили, сега - американофили. Сегашните, разбира се са най-нагли и гнусни, щото парите са най-много на единица морал, останал в обществото.

Затова за едните сребърници не само ще продатат майка си и децата си, ами и ще се бият в гърдите, че са и патрЕоти и Херои.

За тях история, традиции, морал и прочее забравени термини нямат никакво значение, те са като голи мишки, пъплейки към светлина и храна. Ниво - първичен рефлекс.

Гнусни твари, но за съжаление - неизтребими като хлебарките. За разлика от изчезващата част на що-годе нормалните българи, които са вече обречени.

Най-тъжното е, че заради хлебаркоидните твари за нормалните българи няма и да се знае, че са съществували... може би за първи път в Историята един народ че изчене не защото не е оставил никакво наследство, а защото самият той умишлено си то е затрил за едното пусто раболепие и гъзолизане... 

 

Карапетров

Силни думи, но правдиви. 

Хаджи Генчо-A

? ? ?

protor

Това означава, че комунистите са престъпници. 

вила

А бойчето,трето поколение комунист,какъв е?Освен премиер де?

Yantar

Не, само режимът. Така е най-лесно. Няма виновни хора. Виновен е някакъв "режим". Щото иначе вина трябва да се доказва в съд. Живков 7 години го съдиха преди да стане ясно, че е невинен. Вместо да си губят времето със сложнотии като обвинение, защита, доказателства и т.н. при Костов обявиха "режима" за виновен. 

*

Спомням си Арабаджиев така протестира срещу задържането си под стража - което се наложи, понеже вече е бил осъждан преди 89та - та човека вика, че тогава не бил виновен, понеже било в престъпен режим, така че предишното осъждане трябвало да отпадне. Георги Илиев така също го помилваха след 10ти ноември - понеже го били осъдили за групово изнасилване, а то какво било - "режимът" бил престъпен, следователно Илиев бил невинен. Та с ей такива хора живеем (не с Илиев де - него го гръмнаха впоследствие - уби го днешния режим, а не някой конкретно например), па после професор Христов вика, че дебилите били 80%. Бая повече са. 

Тринити

Казвал съм го и преди и ще повторя.Да се прави генерална оценка за тоталитарния режим преди 10.11.1989 г. е ненавременно и глупаво действие!Още по-глупаво е с тази "оценка" да пълниш главите на децата!Не може да се оценява нещо за чието значение обществото е тотално разделено и поне половината от хората днес са му били съвременици.Поради това последното,тук не можем да говорим за история!Това е съвремие, уважаеми!Поне за 50 % от хората.И всеки един от тези хора има своето разбиране,своята истина и своя поглед въху това време.В момента ние повтаряме грешките на БКП,която след Девети клеймеше Царя,строя,буржоазията,а всеки занимаващ се с търговия или дребен бизнес бе обявяван за "фашист"!Понеже не е от "работническо-селската" класа.По тази логика сега всички членове на БКП(преди десети) са абсолютни престъпници от днешна гледна точка!Изобщо съзнава ли някой какво се твори в момента?!

Калинчо

Но кога най-после учениците ще научат от учебниците по история за ПРЕСТЪПНИЯ РЕЖИМ "ОРЕШАРСКИ — СТАНИШЕВ"?

Това мълчание на министъра е ПРЕСТЪПНО!

Калинчо

Недостатъчно информация в учебниците има и за хуманния демократичен благотворен режим "БОРИСОВ — ЦВЕТАНОВ".

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш