Медия без
политическа реклама

В новите учебници по история комунизмът вече е престъпен режим

В тях е добавена информация за лагерите и дълговите кризи по време на тоталитарния период у нас

Новите коригирани учебници по история за 10-и клас са вече одобрени от просветния министър Красимир Вълчев.
Илияна Кирилова
Новите коригирани учебници по история за 10-и клас са вече одобрени от просветния министър Красимир Вълчев.

Новите учебници по история и цивилизации за десети клас вече имат ясно изразено отношение към комунистическия режим, а фактологията за този период е сериозно допълнена. Във всеки от петте проекта на издателствата са включени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (2000 г.) и Декларацията на 41-вото народно събрание, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани (2012 г.). Това съобщи МОН, след като просветният министър Красимир Вълчев е одобрил редактираните варианти и те влизат за печат, за да са готови за началото на учебната година.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com министър Красимир Вълчев. Той увери, че одобрените нови варианти вече отговарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунистическия режим.

В края на юни Вълчев спря пет проекта на учебници по история за десети клас на общо четири издателства - „Клет България“ (притежаващо "Анубис" и "Булвест") „Просвета“, „Рива“ и „Домино", след като преподаватели сигнализираха, че в тях са премълчани ключови факти от комунистическото ни минало - ролята и дейността на Държавна сигурност, трите фалита при управлението на Тодор Живков, дълговете, които управлението на БКП завещава, жертвите на терора в месеците след 9 септември 1944 г., репресиите срещу църквата, лагерите и др. За сметка на това децата щяха да учат, че "Тодор Живков се е грижил за благосъстоянието на народа".

Министър Вълчев също призна, че макар проектите да отговарят формално на новата програма по история, духът й в различните учебници е подменен и е направен опит "да се даде благовидност и нормалност на един режим, който сме характеризирали като тоталитарен". Затова той поиска корекции от издателствата в най-дискусионните текстове, заговори и за промяна в процедурата по одобряване на учебници, която да включва по-ясно задание от МОН.

Месец и половина след това новите варианти са вече факт. Те точно отразяват забележките, които историци и журналисти отправиха към първите проекти. Допълнена е информация за жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г., за дълговите кризи, в които изпада НРБ, и другите икономически трудности, пред които тоталитарният режим изправя страната си, за репресиите срещу мюсюлманите, за лагерите. Добавени са и пояснения за липсата на опозиция, за съпротивата на горянското движение, за връзката между България и СССР, за особеностите на икономиката. 

 

ОЦЕНКА

Първоначалният вариант на учебниците за 10-и клас остави съмнение в историци, журналисти и общественици, че основните характеристики на режима са представени като нещо нормално, коментира пред БНР доц. д-р Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН. Според него основният проблем е, че младото поколение не получава ясна информация за този период и този вакуум се запълва от разкази на баби и дядовци. По думите му затова се е наложило издателствата да изведат по-ясно същностите на тоталитарната система. "Това е нещо специфично, нещо много различно от демокрацията. Разбира се, че насилие можем да видим и в периоди от историята, които са демократични, но там насилието е отклонение от системата. Показва, че има проблем и системата не функционира добре. При тоталитарните режими това е заложено - то е иманентна част от режима", коментира доц. Вачков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата