facebook
twitter

Първа страница

Министър Петков обеща промени в помощите за хора с увреждания, но догодина

32 618 българи получават 87 лв. по новия закон вместо максималната подкрепа от 198 лв.
749
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нов орган се създаде при омбудсмана Мая Манолова за наблюдение на политиката към хората с увреждания. На учредяването му дойдоха и ресорните министри Кирил Ананиев и Бисер Петков.

Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна на текстове от закона за хората с увреждания, които лишават хиляди хора от полагаемите им се помощи. Корекциите обаче могат да станат реалност едва през следващата година, освен това финансирането им може да създаде допълнително противопоставяне. Сумата, необходима, за да се направи веднага това, е нищожна на фона на 3.2 млрд. лв. бюджетен излишък до средата на годината, но въпреки това хиляди българи ще трябва да преглътнат далеч по-ниски помощи от очакваното в следващите най-малко 6 месеца. Това се разбра от обясненията на Петков при учредителното събрание на Съвета за наблюдение и за хората с увреждания към институцията на омбудсмана.

Както "Сега" писа, хиляди българи с над 90% увреждане са лишени от максималната финансова подкрепа от 198 лв. месечно, на която имат право от тази година, тъй като не получават "правилния" вид пенсия за нея. Според законодателя максималната помощ се полага само на хора със социална пенсия за инвалидност, а на всички останали със същите увреждания се изплащат 87 лв. месечно. В някои случаи хората попадат в по-ниската категория заради няколко лева. Така максималната сума, с която толкова се хвалеха управляващите, всъщност е отпусната на едва 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане получават 87 лв.

Омбудсманът Мая Манолова изнесе вчера данни за хората, които са излъгани от обещанията за високи помощи (тази справка беше отказана на в. "Сега" от Агенцията за социално подпомагане, която препрати топката към НОИ. НОИ пък я върна към агенцията). Общо 32 618 лица с увреждания над 90% и право на чужда помощ не получават максималната подкрепа от 198 лв., а 87 лв. Сред тях са 170 пенсионери с военноинвалидна пенсия. 2126 са лицата, които са лишени от тази помощ, защото получават наследствена пенсия - тя е с няколко лева по-висока от социалната за инвалидност. Най-голямата дискриминирана от закона група са 30 342 пенсионери с тежки здравословни проблеми, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст и добавка за чужда помощ. 

Промяната на несправедливите текстове ще бъде сред една от първите инициативи на новоучредения вчера съвет, който ще държи под око политиката в областта на уврежданията. Една от темите, с които съветът ще се захване приоритетно още при първите си стъпки, ще бъде искането за промяна на законовите текстове, които обвързват новата месечна финансова подкрепа с вида на получаваната пенсия от лицата с трайни увреждания. "Отворени сме да обсъдим по-справедливо разпределение за следващата година в рамките на този ресурс", коментира министърът. Това обаче означава отново да се противопоставят едни групи хора с увреждания на други, а именно този разнобой породи настоящите проблеми. Сметките показват, че за да получат тези 32 хил. българи максималната подкрепа още сега, до края на годината ще са необходими допълнително около 21-22 млн. лв. Такава нагласа обаче на вчерашната среща не беше изразена.

"Това са законови положения, които социалното министерство и АСП изпълняват. Няма ощетени от месечната финансова подкрепа, защото нито един човек с увреждане не взима сумарно по-малка сума от тази, която е получавал през 2018 г.", подчерта министърът. Той припомни, че диференциацията в закона е направена по предложение на една от организациите на хората с увреждания, като целта на разделението е да се преодолее резкият спад на помощите за децата с увреждания при навършването им на пълнолетие. "Тогава считахме за справедливо предложеното диференциране на хората с увреждания в пет групи. Сега чуваме обратното", посочи социалният министър.

ДОБРИ НОВИНИ

На фона на тези проблеми МТСП разпространи справка с положителни резултати от закона за хората с увреждания. Ако в края на миналата година около 500 хил. лица с увреждания са получавали месечни интеграционни добавки, то сега право на финансово подпомагане имат над 641 000 души (увеличението обаче основно е в най-леката категория - от 50 до 70.99%, където сумата е 24.36 лв. месечно). Над 305 000 лица с увреждания получават по-благоприятен размер на месечната финансова подкрепа в сравнение с получаваните до тази година добавки. Най-голямо е увеличението за хората, които получават максималната помощ - за тях помощта е увеличена с около 123 лв. в сравнение с 2018 г.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата за пръв път призна: две пенсии може да са по-малко от една
Втората пенсия ще се плаща по три начина

12.11.2019

2034 28
Детските добавки остават 40 лв. и догодина

30.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

276

Коментари

last

 

На гербаджиите им стана навик да правят глупости и после да полагат героични усилия да ги поправят...

Сократ-май

Мая Манолова от ГЕРБ ли е?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×