Quantcast
Метрото може да не е готово до другото лято | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Метрото може да не е готово до другото лято

Строителните дейности ще приключат най-рано до 5 декември, но след това предстои тестването на влакчетата
4 240
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Фандъкова откри предизборната си кампания на строящата се спирка на Орлов мост.

Въпреки уверенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова в предизборната кампания, че строителството на третия лъч на метрото върви по график и че участъкът от бул. „Владимир Вазов“ през центъра до „Красно село“ ще бъде отворен през първата половина на 2020 г., срокът може и да не бъде спазен. Това се разбра от думи на шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев пред „Сега“. Причината е масираното избиване на подземни води по трасето и нуждата от многобройни укрепителни работи. Според Братоев към момента никой не може да каже кога точно ще бъдат пуснати първите осем нови станции от третия диаметър и дали това ще стане през първата половина на 2020 г. или „месец-два по-късно“.

До 5 декември фирмите, които изпълняват строителните дейности - „Джи Пи Груп“ и „Трейс груп холд“, ще се изтеглят изцяло от обекта. Доскоро Фандъкова твърдеше, че това ще се случи през октомври. След това той ще бъде предаден изцяло на „Сименс“, която трябва да извърши тестове на системите за управление - основно синхронизацията на автоматиката при отварянето на вратите на мотрисите на станциите. "По договор имаме общо 33 месеца, като на 24-ия месец „Сименс“ трябва да са ни доставили оборудването. Сега остават 9 месеца, в които да монтират системите. От момента, в който им се даде фронт, те влизат - за първите две станции "Красно село" и "България" им дадохме достъп през май, на другите започнахме от лятото и те приеха ангажимента да ги съкратят на 6 месеца. Сега е монтирано оборудването и ни остават самите изпитания", коментира Братоев пред „Капитал“.

ПРЕДПОСЛЕДНО

При старта на предизборната кампания през септември от екипа на Фандъкова разпространиха информация, че строителството на първия етап от третия лъч е изпълнено над 96 на сто. „За приключване остават предимно довършителни работи по архитектурното оформление, монтаж на част от оборудването и завършване на някои входове“, поясниха оттам. Етапът включва участък с дължина 8 километра и 8 станции. Още тогава от общината обърнаха внимание, че дейностите са се извършвали в сложни условия – "силно оводнени почви, преминаване под реки на над 3 километра от трасето", но отрекоха това да е довело до забавяне на строителството. Фандъкова дори откри предизборната си кампания на строителната площадка на спирката на „Орлов мост“, след което на открита платформа присъстващите журналисти и телевизионни камери бяха извозени до станцията на бул. „България“. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нонстоп купон: Съсипани сме, но хората имат пари!

21.11.2020

8598 17
И тази зима София ще диша мръсен въздух
Всички болници ще трябва да имат 20% COVID-легла

08.11.2020

Обновена

1957

Коментари

сталкер пустиняк

Ами нормално, то не виждам кой що годе средно интелигентен човек може и се връзва на лъжите на герберастите. 

Влез или се регистрирай за да коментираш