Quantcast
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

Синдикатите подкрепят горещо повишението, защото искат 15% по-високи заплати във ВиК фирмите
8 302
 БГНЕС
За перничани, които повече от месец са на сух режим, от 1 януари водата ще поскъпне с 3.3%.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) призна, че вдига цената на водата на сляпо. Поскъпването от 1 януари обаче било неизбежно. Това стана ясно по време на откритото обсъждане на новите тарифи във вторник. Според предложенията на регулатора услугите на ВиК фирмите в цялата страна ще се повишат между 0.1 и 9.3%, при което в 12 области населението ще плаща над 3 лева за кубик. Не са пощадени дори области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. В злощастния Перник се очертава поскъпване с 3.3%. За столичани увеличението ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик. Окончателното решение ще се вземе на 23 декември. 

Поредното покачване на цените било заложено още в приетите през 2017 г. тригодишни бизнес планове на ВиК дружествата, обясниха от КЕВР.  Дали операторите са постигнали обещаните показатели за инвестиции и за качество на водата, регулаторът ще проверява догодина. Едва тогава, ако има неизпълнения, можело да се стигне до сваляне на цени, обясниха експертите на комисията.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък посочи, че по закон регулаторът е задължен да повиши цените от 1 януари, след като е приел бизнес плановете на ВиК фирмите, но  това били само пределни цени, а всяко дружество можело да прецени дали да таксува абонатите си на максимума, или да прилага по-ниски тарифи.

Основната причина за растящите цени са инвестиции в подобряване на ВиК мрежата и намаляване на загубите, поясниха от КЕВР.  Освен това разходите на ВиК фирмите нараснали от 2017 г. насам, тъй като общините са им прехвърлили за експлоатация и поддръжка нови активи - пречиствателни станции и канализационни мрежи, изградени с еврофинансиране. ВиК предприятията сочели като проблем и високите цени на тока, които товарят производствените им разходи. Новите тарифи трябвало да отразят и инфлацията, изтъкнаха от водния регулатор.

"Комисията е единствено наблюдател и калкулатор, а това е много удобно за монополистите в енергийния и водния сектор", репликира бившият обмудсман Мая Манолова, която сега оглавява гражданската платформа "Изправи се". И тя, и сегашният обмудсман Диана Ковачева, настояха цените в областите, страдащи от водни режими, да бъдат временно замразени. От КЕВР обаче обясниха, че подобни решения се взимат от правителството и Народното събрание.
Оказа се, че КЕВР не разполага с данни в кои области има водни режими. От комисията обявиха, че за липсата на вода и ограниченията за абонатите трябва да се питат две министерства - регионалното и на околната среда. "Защо хората в Перник нямат вода, крайно време е две министерства да дадат отговор какво се е случвало през тази година. И крайно време е прокуратурата да обяви някакви резултати", заяви Ивайло Касчиев, шеф на ВиК дирекцията в КЕВР.  Той обясни, че заради режима "спиране-пускане" авариите в Перник са зачестили, а разходите на местното ВиК дружество са скочили. "Някой трябва да покрие тези разходи. МРРБ може да ги покрие, да го направи, но парите ще дойдат от бюджета, т.е. от джобовете на всички данъкоплатци", коментира експертът.
 

СИНДИКАЛНИ СМЕТКИ
Профсъюзите обясниха, че се борят за по-високи заплати във ВиК сектора и затова горещо подкрепят покачването на цените."Това ще осигури допълнителни приходи за увеличаване на заплащането на 17 000 работещи във ВиК сектора. За догодина искаме 15% ръст на заплатите, за което са необходими 30 млн. лв.", посочи Евгени Янев от КНСБ. Средната заплата в сектора била с 40% по-ниска от средната за страната и ножицата растяла с всяка година.
Недоволни граждани пък припомниха, че  "Софийска вода" тази година си е вдигнала заплатите с 18%, но в същото време не плаща дивидент на  Столичната община, която държи 25% дял в дружеството. 

 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА 

След седмици и месеци на бездействие МРРБ най-сетне пое частично отговорност и се задейства за кризата в Перник. Министерството съобщи, че отделя над 2 млн. лв. от бюджета си за подмяна на спирателна арматура по главен водопровод. Отделно се очаква на заседанието си в сряда правителството да отпусне 2.7 млн. лв. за нови утаители в пречиствателната станция. Други 1.9 млн. лв. ще бъдат предоставени за изграждане на временно аварийно съоръжение по трасето с.Чуйпетлово-с.Боснек-яз. Студена. МРРБ обещава да финансира и други мерки, свързани със захранване на язовир "Студена" от алтернативни или съществуващи водоизточници. 
 

Още

КЕВР утвърди с 19% по-висока цена на газа от 1 декември

01.12.2022

213
Изкопът със загиналите работници в Перник не е бил укрепен правилно

29.11.2022

Обновена

1786
Кметът на Перник спира парите за "Миньор" заради футболните хулигани

27.11.2022

1135