Quantcast
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

Синдикатите подкрепят горещо повишението, защото искат 15% по-високи заплати във ВиК фирмите
7 976
 БГНЕС
За перничани, които повече от месец са на сух режим, от 1 януари водата ще поскъпне с 3.3%.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) призна, че вдига цената на водата на сляпо. Поскъпването от 1 януари обаче било неизбежно. Това стана ясно по време на откритото обсъждане на новите тарифи във вторник. Според предложенията на регулатора услугите на ВиК фирмите в цялата страна ще се повишат между 0.1 и 9.3%, при което в 12 области населението ще плаща над 3 лева за кубик. Не са пощадени дори области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. В злощастния Перник се очертава поскъпване с 3.3%. За столичани увеличението ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик. Окончателното решение ще се вземе на 23 декември. 

Поредното покачване на цените било заложено още в приетите през 2017 г. тригодишни бизнес планове на ВиК дружествата, обясниха от КЕВР.  Дали операторите са постигнали обещаните показатели за инвестиции и за качество на водата, регулаторът ще проверява догодина. Едва тогава, ако има неизпълнения, можело да се стигне до сваляне на цени, обясниха експертите на комисията.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък посочи, че по закон регулаторът е задължен да повиши цените от 1 януари, след като е приел бизнес плановете на ВиК фирмите, но  това били само пределни цени, а всяко дружество можело да прецени дали да таксува абонатите си на максимума, или да прилага по-ниски тарифи.

Основната причина за растящите цени са инвестиции в подобряване на ВиК мрежата и намаляване на загубите, поясниха от КЕВР.  Освен това разходите на ВиК фирмите нараснали от 2017 г. насам, тъй като общините са им прехвърлили за експлоатация и поддръжка нови активи - пречиствателни станции и канализационни мрежи, изградени с еврофинансиране. ВиК предприятията сочели като проблем и високите цени на тока, които товарят производствените им разходи. Новите тарифи трябвало да отразят и инфлацията, изтъкнаха от водния регулатор.

"Комисията е единствено наблюдател и калкулатор, а това е много удобно за монополистите в енергийния и водния сектор", репликира бившият обмудсман Мая Манолова, която сега оглавява гражданската платформа "Изправи се". И тя, и сегашният обмудсман Диана Ковачева, настояха цените в областите, страдащи от водни режими, да бъдат временно замразени. От КЕВР обаче обясниха, че подобни решения се взимат от правителството и Народното събрание.
Оказа се, че КЕВР не разполага с данни в кои области има водни режими. От комисията обявиха, че за липсата на вода и ограниченията за абонатите трябва да се питат две министерства - регионалното и на околната среда. "Защо хората в Перник нямат вода, крайно време е две министерства да дадат отговор какво се е случвало през тази година. И крайно време е прокуратурата да обяви някакви резултати", заяви Ивайло Касчиев, шеф на ВиК дирекцията в КЕВР.  Той обясни, че заради режима "спиране-пускане" авариите в Перник са зачестили, а разходите на местното ВиК дружество са скочили. "Някой трябва да покрие тези разходи. МРРБ може да ги покрие, да го направи, но парите ще дойдат от бюджета, т.е. от джобовете на всички данъкоплатци", коментира експертът.
 

СИНДИКАЛНИ СМЕТКИ
Профсъюзите обясниха, че се борят за по-високи заплати във ВиК сектора и затова горещо подкрепят покачването на цените."Това ще осигури допълнителни приходи за увеличаване на заплащането на 17 000 работещи във ВиК сектора. За догодина искаме 15% ръст на заплатите, за което са необходими 30 млн. лв.", посочи Евгени Янев от КНСБ. Средната заплата в сектора била с 40% по-ниска от средната за страната и ножицата растяла с всяка година.
Недоволни граждани пък припомниха, че  "Софийска вода" тази година си е вдигнала заплатите с 18%, но в същото време не плаща дивидент на  Столичната община, която държи 25% дял в дружеството. 

 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА 

След седмици и месеци на бездействие МРРБ най-сетне пое частично отговорност и се задейства за кризата в Перник. Министерството съобщи, че отделя над 2 млн. лв. от бюджета си за подмяна на спирателна арматура по главен водопровод. Отделно се очаква на заседанието си в сряда правителството да отпусне 2.7 млн. лв. за нови утаители в пречиствателната станция. Други 1.9 млн. лв. ще бъдат предоставени за изграждане на временно аварийно съоръжение по трасето с.Чуйпетлово-с.Боснек-яз. Студена. МРРБ обещава да финансира и други мерки, свързани със захранване на язовир "Студена" от алтернативни или съществуващи водоизточници. 
 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството се сблъска с доставчиците на ток и газ

15.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3272 11
Абонати протестират, че ВиК начислява доставен въздух

13.10.2020

1084 2
Цяла България вече е заплашена от воден режим

10.10.2020

Обновена

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

8754 45

Коментари

Boris Tsvetkov

Недоволни граждани път припомниха, че "Софийска вода" тази година си е вдигнала заплатите с 18%, но в същото време не плаща дивидент на Столична община, която държи 25% дял от дружеството.

С увеличенията от КЕВР на цените на водата в Столична община:
- се бърка по-дълбоко в джоба на столичани с над 20 млн. лева, които се превърнаха в допълнителна печалба на "Софияска вода";
- Софийска вода НЕ ИЗПЪЛНЯВА БИЗНЕС-ПЛАНА си, с който излъга КЕВР и гражданите за вдигане на цените пет последователни години: не изпълни обещаните количества доставена вода; - не изпълни обещанато намаление на загубите - през 2019 има увеличение на загубите!!!; - не изпълни инвестиционната си програма; - не се отказва от новите поредни увеличения, въпреки че предоговори със СО и получи отстъпки;
В същото време Софийска вода си увеличиха заплатите с 18% (вероятно с по-голям процент шефовете и с по-малко - работниците), увеличиха си разходите за външни услуги (източване по правило без публичност и без обществени поръчки - за нови сайтове, информационни системи, дигитализация и т.н.).
Хората искат канализация, а не дигитализация!
Борбата за прекратяване на неизгодната за гражданите концесия за водата и връщането на ВиС системата под общинско управление продължава!

Каубой
снимка на Каубой

Питайте Златната УСмивка, как е сключен договоро и какви неустойки ще плащаме!

tatyana1

Ми върнете я под общинско управление и ще плащате след новото повишение  3,20лв като нас във Варна, или 3,52- като в Шумен

ЗехТаРадкеЗехТа

60 000 лева чисти. Това не е пещерата на Аладин, а МЕСЕЧНАТА заплата на шефовете на вече френската, а преди английска фирма, която стопанисва ВиК - София. Английските шефове, за които знам, бяха 8 парчета, а с тези заплати за 4 години успяваха да си купуват апартаменти в Лондон. Предполагам, че и френските шефове не остават по-назад. Разбира се, в тези пари не се включват наемите на супер скъпите пентхауси на ул. "Оборище" в центъра на София, където те живеят на има няма 200 и кусур квадрата на мутра + частните училища и детски градини за децата - всичко това плаща ВиК, т.е. ние с вас.

 

 

От фейсбук

Дежурния

Маяманоловщините са докарали дълга на потребителите на вода до 11 милиарда лева. Многогодишните отлагания на реална цена на водата просто трупат дълг. При такъв дълг, сегашните цени на водата трябва да скочат с 200-300% за да се изплати. Лихвите също си текат. За тока и парното дълговете са отделни и също ще се плащат. Разрухата е отделно. Ниските заплати в сектора докараха нещата до там, че се стигна да няма нито един кандидат за студент по хидротехническо строителство, а кандидатите за ВиК инженери са по-малко от пръстите на две ръце. Кандидатите за първи курс студенти, не завършилите инженери. Извън София и Варна заплатите са масово около минималната, със съответните качества е и работната сила. Пак ще има и торбата сол и тоягите и жълтиците накрая.

John Slow

Многогодишните отлагания на реална цена на водата просто трупат дълг. При такъв дълг, сегашните цени на водата трябва да скочат с 200-300% за да се изплати.

Ти сериозно ли ми казваш, че ако човек няма пари, не трябва да пие вода? По кво си дежурен точно?

Влез или се регистрирай за да коментираш