Медия без
политическа реклама

„Графа" вече плаче за ремонт

Настилки и шахти пропадат, градинката пред "Св. Седмочисленици" се пълни с вода

Настилките по „Графа“ все повече се разместват.
Илияна Кирилова
Настилките по „Графа“ все повече се разместват.

Некачествената работа на изпълнителя „Джи Пи Груп“ и очевидната липса на сериозен контрол от страна на Столичната община правят все по-видими лошите резултати от ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев“ и района около нея. Само месеци след откриването на обекта той все по-видимо има нужда от нова строителна намеса. Настилките по „Графа“ са разместени, част от плочките са се надигнали, а други потъват. Шахти и други съоръжения пропадат, а основата под трамвайното трасе, особено на кръстовищата, където по него минават автомобили, започва да се руши. Проблем с релсите беше регистриран за пръв път през юни, когато те се надигнаха заради горещините. Тогава зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че общината ще възложи на експерти да изготвят математическия модел на конструкцията на трамвайното трасе.

Заради лошо изпълнение след първия снеговалеж в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ се събира и задържа вода. Особено лошо е положението по краищата й, където са пейките. Първият сняг образува големи локви под много от тях. Същият проблем имаше през пролетта и лятото и гражданите сигнализираха за него. Тогава от общината заявиха, че ще задължат „Джи Пи Груп“ да пренареди настилките, но ефект от това съвсем видимо няма.

Столичната община очевидно няма желание или капацитет да приведе в завършен вид и площад „Славейков“. Както и по съседния „Гарибалди“, по него трябваше да бъдат наредени „композиции от лят камък“, на които гражданите да седят и да си почиват, да чакат трамвая и т.н. За тези композиции с цена за всяка от над 8900 лв. "Сега“ писа нееднократно. В хода на ремонта обаче се оказа, че проектът не може да бъде изпълнен така, както е начертан, защото има опасност композициите да застанат прекалено близо до трамвайните линии и да застрашат живота и здравето на пътниците на спирката на „Славейков“. Вместо това част от елементите бяха разхвърляни в други зони на „Графа“. През пролетта кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е дала задача на проектанта - архитектурното бюро „А.Д.А.“, да намери друго решение за тяхното разполагане. Такова няма и до момента.

СМЕТКИ

На 28 май т.г. Фандъкова официално съобщи, че приема ремонта в Зона 2 за приключен въпреки констатациите, че по 15 от общо до 40 обновени декара от обекта са установени некачествени дейности. Кметът обаче коментира, че заради "няколко криви плочки" нов ремонт по "Графа" повече няма да има. Така общината спести санкция за забавяне на "Джи Пи Груп" в размер на 5 на сто от стойността на договора. На изпълнителя бе наложена глоба от 109 000 лева за лошо изпълнение плюс общо около 250 000 лв. за всички останали дейности и провинения - при общ бюджет на ремонта от над 20 млн. лева. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата