facebook
twitter

Първа страница

Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

Масовите бензин и дизел поскъпнаха с 9 стотинки за месец
2744
Илияна Кирилова

Въпреки че трябва да са в жестока конкуренция за клиенти, големите вериги бензиностанции обявяват еднакви цени на основните горива - масовия бензин А95 и обикновения дизел. Това е видно от данните на специализирания портал Фуело.нет.

В сряда, 20 февруари, например пет основни вериги имат еднакви средни цени на бензин А95 - 2.04 лева за литър. Това са "Шел", ОМВ, "Лукойл", "Еко" и "Петрол". Еднаква е средната цена и за обикновения дизел - 2.24 лева за литър. Абсолютно равни са и цените им за пропан-бутана - гориво, което традиционно се използва масово у нас. Подобно съгласуване на цените можеше да бъде видяно и преди седмица.

По традиция най-ниски цени държат бензиностанциите от веригата ВМ, свързвана с Веселин Марешки. Вчера там А95 се предлагаше за 1.81 лева на литър, а дизелът - за 1.98 лева за литър. 

Парадоксалното изравняване на цените на дребно трудно може да намери логично обяснение. След рязкото покачване на цените на горивата през есента на миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна пореден секторен анализ, за да установи дали няма съгласувани практики. До момента обаче от него резултат няма.

Цените на автомобилните горива вървят нагоре от последната седмица на януари насам, като средното поскъпване при бензина и дизела довчера е с 9 стотинки за литър. В проценти увеличението е съответно с 4.64 и 4.21. Според експерти тенденцията за нарастване вероятно ще продължи и в идните седмици заради несигурността около цените на суровия петрол.  

Движението на цените нагоре започва след 23 януари и достига сегашен връх в началото на тази седмица, като графиките на повишението на средните цени на бензина и на дизела на практика съвпадат. Така например на 23 януари средната цена на бензин А95 е била 1.94 лева за литър, за да достигне 2.03 лева за литър на 19 февруари. При дизела цената тръгва от средно 2.14 лева за литър и достига 2.23 лева на 19 февруари.

Данните на специализирания сайт сочат, че в последните три месеца средната цена на петрола спада от около 64 долара за барел на 20 ноември до около 50 долара в края на декември, за да се повиши до 65.79 долара за барел на 19 февруари. По традиция в България понижението в цените на петрола се отразява в цените на горивата с голямо закъснение, докато повишението се калкулира почти незабавно. Освен това в края на миналия месец интензивно се обсъждаше отлагането на лобисткия закон за горивата. Въпреки че прилагането му се отложи, напрежението в бранша остава. А цените тръгнаха нагоре.

 

За анализа на КЗК - на 6-а стр.

Ключови думи:

горива, бензин, дизел, цени, КЗК
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

УНСС дава под наем имоти на двойно по-ниски цени
Увеличават се цените на цигарите в България 

14.05.2019

2669 8
Разговорите в ЕС поевтиняват до 37 стотинки на минута

14.05.2019

Алиса Иванова

479

Коментари

аldyсrоwn

Картел е, когато цените са различни. Ясно?

BoyanV

На бас, че колкото по - близо са изборите, толкова повече ще четем как падат цените на горивата :) А и да знаете, че КЗК ще ги побърка. Ще почне проверка преди изборите, резултат ще има след изборите, т.е. няма да има резултат. НО - не забравяйте да гласувате, за когото трябва :)

торбаЛан

Когато имаше разлика в цените, имаше протести срещу различните цени. Сега се недоволствува срещу изравнените цени. Протест ли бе, да го опишеш..

генек

Ама това не е картел, а грижа за човека. И за печалбите Му от белот...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

volog2

Като предния път ще стане - ще минат изборите и боковата стара позната ще обяви, че няма картел. Но някое и друго правило трябва да се промени в полза на спаринг партньора по белот на бокича.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×