Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС, "Воля" и Патриотите вкупом ликвидираха е-вота

06 Дек. 2018
Данаил Кирилов
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов

С дружни усилия, подкрепени от много демагогия, ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ фактически ликвидираха възможността за електронно гласуване, предвидена в действащия Изборен кодекс. С поправки в закона, които четирите политически сили гласуваха в парламентарната правна комисия, от него отпадна текстът, който задължаваше властите да осигурят е-вот за евроизборите през 2019 г. Нов срок не беше заложен, което означава, че новата изборна практика въобще няма да се състои.
Радикално беше ограничена възможността за машинно гласуване, което вече трябваше да бъде въведено в цялата страна. Такова ще има в 1000 избирателни секции от общо около 12 хиляди за национални избори, при това подбрани от Централната избирателна комисия (ЦИК).
Управляващите оправдаха нежеланието си да спазят закона с изборната администрация, която в своите анализи на проведените досега експериментални гласувания е стигнала до извода, че въвеждането на е-вота в момента е „обективно невъзможно“. Използваха и изтъркания от употреба аргумент, че не е доказана сигурността на новия вид гласуване.
„Сега е моментът да се съобразим с експертното мнение на ЦИК. Да оставим политиканстването настрана и да вземем разумни решения“, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ. Съпартиецът й Данаил Кирилов пък обясни, че с тази мярка управляващата партия е пренебрегнала собствения си конюнктурен интерес, тъй като гласуването онлайн всъщност би я облагодетелствало заради силната подкрепа, с която се е ползвала сред българите в чужбина.
ДПС смая всички присъстващи на заседанието, като демонстрира гореща подкрепа за машинното гласуване, а в същото време гласува за неговото ограничаване. Депутатът Йордан Цонев обяви, че движението си поставя за цел възстановяване на доверието на гражданите в изборния процес. Машинното гласуване щяло да помогне, тъй като ще отстрани възможността членовете на избирателните комисии да манипулират резултатите. „Време е да извадим химикалката и коректора от изборния процес. Машинното гласуване е изходът от тази ситуация, още повече че ще реши проблема с недействителните бюлетини“, подкрепи го съпартиецът му Хамид Хамид.
От движението подкрепят идеята на управляващите изработването на терминалите да се възложи на фирмата „Информационно обслужване“, а те да се изработват в България - идея, която шефът на компанията Михаил Константинов категорично отхвърли като невъзможна за осъществяване. Данаил Кирилов, който е шеф на правната комисия обаче дори не беше поканил представител на „Информационно обслужване“ на заседанието снощи, за да се чуе позицията на дружеството.
На промените, засягащи машинното гласуване, се противопостави единствено БСП. „За пет години, вместо да направите всичко възможно, за да приложите Изборния кодекс, вие направихте всичко възможно да обясните, че не е възможно да се приложи“, упрекна членовете на ЦИК соцдепутатът Крум Зарков. Изборните чиновници отвърнаха, че законодателните им препоръки били насочени към това електронното и машинното гласуване да станат възможни. Така и не обясниха убедително обаче как това ще се случи.


НАБЛЮДЕНИЕ
Управляващите, заедно с ДПС подкрепиха предложение на „Воля“ да се въведе видеонаблюдение в изборните секции, което депутатите на Веселин Марешки мотивираха с необходимостта да се повиши доверието в изборния процес. Особено харесаха идеята от ДПС. Хамид Хамид разказа, че видеонаблюдение имало в секциите в Азербайджан - страна, която не е известна с високите си демократични стандарти.

Последвайте ни и в google news бутон