facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ, ДПС, "Воля" и Патриотите вкупом ликвидираха е-вота

3693
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов

С дружни усилия, подкрепени от много демагогия, ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ фактически ликвидираха възможността за електронно гласуване, предвидена в действащия Изборен кодекс. С поправки в закона, които четирите политически сили гласуваха в парламентарната правна комисия, от него отпадна текстът, който задължаваше властите да осигурят е-вот за евроизборите през 2019 г. Нов срок не беше заложен, което означава, че новата изборна практика въобще няма да се състои.
Радикално беше ограничена възможността за машинно гласуване, което вече трябваше да бъде въведено в цялата страна. Такова ще има в 1000 избирателни секции от общо около 12 хиляди за национални избори, при това подбрани от Централната избирателна комисия (ЦИК).
Управляващите оправдаха нежеланието си да спазят закона с изборната администрация, която в своите анализи на проведените досега експериментални гласувания е стигнала до извода, че въвеждането на е-вота в момента е „обективно невъзможно“. Използваха и изтъркания от употреба аргумент, че не е доказана сигурността на новия вид гласуване.
„Сега е моментът да се съобразим с експертното мнение на ЦИК. Да оставим политиканстването настрана и да вземем разумни решения“, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ. Съпартиецът й Данаил Кирилов пък обясни, че с тази мярка управляващата партия е пренебрегнала собствения си конюнктурен интерес, тъй като гласуването онлайн всъщност би я облагодетелствало заради силната подкрепа, с която се е ползвала сред българите в чужбина.
ДПС смая всички присъстващи на заседанието, като демонстрира гореща подкрепа за машинното гласуване, а в същото време гласува за неговото ограничаване. Депутатът Йордан Цонев обяви, че движението си поставя за цел възстановяване на доверието на гражданите в изборния процес. Машинното гласуване щяло да помогне, тъй като ще отстрани възможността членовете на избирателните комисии да манипулират резултатите. „Време е да извадим химикалката и коректора от изборния процес. Машинното гласуване е изходът от тази ситуация, още повече че ще реши проблема с недействителните бюлетини“, подкрепи го съпартиецът му Хамид Хамид.
От движението подкрепят идеята на управляващите изработването на терминалите да се възложи на фирмата „Информационно обслужване“, а те да се изработват в България - идея, която шефът на компанията Михаил Константинов категорично отхвърли като невъзможна за осъществяване. Данаил Кирилов, който е шеф на правната комисия обаче дори не беше поканил представител на „Информационно обслужване“ на заседанието снощи, за да се чуе позицията на дружеството.
На промените, засягащи машинното гласуване, се противопостави единствено БСП. „За пет години, вместо да направите всичко възможно, за да приложите Изборния кодекс, вие направихте всичко възможно да обясните, че не е възможно да се приложи“, упрекна членовете на ЦИК соцдепутатът Крум Зарков. Изборните чиновници отвърнаха, че законодателните им препоръки били насочени към това електронното и машинното гласуване да станат възможни. Така и не обясниха убедително обаче как това ще се случи.


НАБЛЮДЕНИЕ
Управляващите, заедно с ДПС подкрепиха предложение на „Воля“ да се въведе видеонаблюдение в изборните секции, което депутатите на Веселин Марешки мотивираха с необходимостта да се повиши доверието в изборния процес. Особено харесаха идеята от ДПС. Хамид Хамид разказа, че видеонаблюдение имало в секциите в Азербайджан - страна, която не е известна с високите си демократични стандарти.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов знаеше за сделката с ДПС за Изборния кодекс, твърди Цветан Цветанов

21.02.2019

5295 70
Обновяването на ЦИК извади наяве скрити дефекти на Изборния кодекс

21.02.2019

Людмил Илиев

781 2
Управляващите утвърдиха държавния контрол върху медиите

21.02.2019

Людмил Илиев

1377 6

Коментари

Mастар

Азербайджан - страна, която не е известна с високите си демократични стандарти.

=========================================================================

На кой не е известна?!?

Царят

Народът срещу БСП!

Братя Стругацки

ГЕРБ, ДПС, "Воля" и Патриотите вкупом ликвидираха е-вота

На промените, засягащи машинното гласуване, се противопостави единствено БСП. 

И  какво излезе? Комунистите били, селяни им бил електоратът, пък само те подкрепят електронния вот. Къде сте бе демократи?

Redneg

Ехо, братята, не е зле да се прави разлика между електронно и машинно гласуване.

И да - наистина електоратът на бесепе са селяни и комунисти ... за съжаление голяма част от електората на управляващите също са селяни и комунисти.

А иначе - огромна глупост от страна на управляващите. 

Царят

Народът не обича БСП...

Хулиган

След като станаха за кашмер с Търговския регистър, изглежда им светна, че този път Цецо може да бъде "надхакнат".

Друго си е с чувалите...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

 

indiec

Така нареченият е-вот звучи модерно и може би е удобна тема за поликанстване в най-лошия смусъл на тази дума. Но масовото му прилагане (каквото не е налице в Европа, например, а може би в САЩ да е?) на практика води до купен вот за големи (и все по-нарастващи демографски части от онази популация - имам предвид 80 те процента).

И още нещо - употребата на заклинания като селяни и комунисти за какво служи всъщност, кой ще ми каже?

 

дъртреалист

че не е доказана сигурността на новия вид гласуване.

Е няма как С БЕЗДЕЙСТВИЕ да се докаже каквото и да е.

Бездействието не е ли подсъдно?

---

Мисля, че ако можеше обективно да се докаже, че с дистанционното гласуване може да се злоупотреби - досега 5 пъти щяха да го направят и да приключат темата.

Само че не го правят.  

Дежурния

Мисля, че ако можеше обективно да се докаже, че с дистанционното гласуване може да се злоупотреби - досега 5 пъти щяха да го направят и да приключат темата.

Само че не го правят.  

Правят го. Един бърз поглед по темата в ЕС показва, че в Германия е забранено със съдебно решение (като противоконституционно), в Холандия е забранено 2007г а в Ирландия през 2010. Работната група на правителството във Финландия е дала ясно заключение против...

Има единствен пример за масово интернет-гласуване и това е Естония, като там също доста горещо се обсъждат възможностите за злоупотреби. Даже и да не се говори за злоупотреби, всеки гласуващ в ЕСтония има личен документ с чип, тип електронен подпис, нещо което у нас едва ли ще е реалност поне още 5-10 години.

Царят

По тая логика всички банки щяха да фалират...

ГЕРБ по принцип не ще цялата власт. В момента президентът понася част от негативно отношение към власта. И то само защото е на власт, макар и нищо да не прави. С електронното гласуване ГЕРБ щяха да имат абсолютно мнозинство. Но за няколко години. Защото всички негативи ще се обърнат срещу тях самите, няма "изпускаща" клапа както сега президентът играе такава роля. За това преди време Бойко предложи и неизбирема личност за президент.

Пълната власт носи надолу... За това са сключили сделка с останалите партии те  да гласуват "за" когато трябва. В момента това е златната среда на ГЕРБ в парламента. Нищо, че Той получава главоболие от патриотите понякога. То е здравословно за партията Му.

kempes

Машинно, електронно или ръчно, накрая пак ... Цецо брои.

Айде да не се Абите, граждани.

Памфуций
снимка на Памфуций

Е няма как С БЕЗДЕЙСТВИЕ да се докаже каквото и да е.

Бездействието не е ли подсъдно?

---

Мисля, че ако можеше обективно да се докаже, че с дистанционното гласуване може да се злоупотреби - досега 5 пъти щяха да го направят и да приключат темата.

Само че не го правят.  

Има един, засега незаобиколим проблем:

 

Чл. 10 от Конституцията:
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

дъртреалист

Чл. 10 от Конституцията:

И кое условие не се изпълнява в ИТ гласуване?

 

дъртреалист

Да, негативният опит в Холандия и Гермнания е главно с машини, а не с дистанционното гласуване.

Но и Франция е Финландия се отказват от ИТ, но заради съмнения за сигурността, а не от лош опит.

При машините неприятното е, че няма обратна връзка. Гласуващият няма как да разбере какво му е отчела машината.

Докато при ИТ можеш след края на изборите да отвориш криптирания си файл с твоя вот.

И с твоя парола. 

В Аризона напр. са много доволни от ИТ гл., активността се вдигнала 500 и 800%.
В Швейцария по ИТ гласуват живеещите в чужбина. 
А масово може да се гласува по пощата, чрез е-маил или факс. 

Интересно ми е как може да се фалшифицира е-мейла. 

onzi

Има един, засега незаобиколим проблем:

 

Чл. 10 от Конституцията:
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

така е. но това по никакъв начин не отрича машинното гласуване, от което герберите бягат като таквоз.

И кое условие не се изпълнява в ИТ гласуване?

тайното гласуване, дъртий.

onzi

При машините неприятното е, че няма обратна връзка. Гласуващият няма как да разбере какво му е отчела машината.

глупости. един сценарий е машината да ти разпечата бюлетина, която да пуснеш.

Дежурния

но това по никакъв начин не отрича машинното гласуване, от което герберите бягат като таквоз.

Никой не отрича машинното гласуване на място. Просто битката е за интернет-гласуване, като се прикрива с израза "машинно гласуване" и се правят опити за поставяне на равенство между двете. При машинно гласуване на място, има единствено въпрос за целесъобразността на харченето на доста пари, за закупуване и поддръжка на машините. За момента изглежда неразумно, но с развитие на технологии и падане на цени може и да се окаже удачно. Такива въпроси не изглеждат подходящи за партийни борби, а за някакво съгласие в обществото основано на практическа целесъобразност. За интернет-гласуването е друга работата, там няма допирни точки със заинтересуваните.

дъртреалист

тайното гласуване

Е..., в определена степен, тези, които сега са под контрол ще бъдат и тогава. 
Но на тарторите ще им е по-лесно, факт.

Срещнах и вариант - гласуване от лично РС пред комисията. 

И за живеещите в чужбина е вариант, а и ще отпаднат мъртвите души
https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_by...

onzi

Срещнах и вариант - гласуване от лично РС пред комисията. 

тва е неква нова измишльотина. как точно комисията ще знае, че няма никой около теб? че нямаш разни програмчета, които да следят какви клавиши натискаш и как движиш мишката /съответно после да пресъздадат гласуването ти/? или ако щеш, че това си ти на живо, а не запис?

Дежурния

как точно комисията ще знае, че няма никой около теб?

Ясно е казано "гласуване от лично РС пред комисията", което би трябвало да значи, че тя е около или поне пред теб. Поставяш си лаптопа (или инсталираш системата на десктопа) на масата пред комисията и докато членовете втренчено те гледат, натискаш клавиш под зорките им погледи. Естествено гласуването трябва да е с бюлетината отпечатана след натискането на клавиша (на собствен принтер или на такъв осигурен от комисията), защото ако пращаш сигнал по нета, проблемите с дистанционното електронно гласуване си остават. 👀

g_ringo

С дружни усилия, подкрепени от много демагогия, ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ фактически ликвидираха възможността за електронно гласуване,

А, не. Демагогия е да се агитира за електронно гласуване.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×