Медия без
политическа реклама

ЦРУ подкрепяло "отряди на смъртта" в Афганистан

"Хюман райтс уоч" публикува доклад за незаконни екзекуции, но от Вашингтон оспориха техните твърдения

01 Ноем. 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пусна колаж (вдясно) в Туитър как връчва медал на кучето, което е преследвало Ал Багдади. За монтажа, направен от крайноконсервативен сайт и използван от президента, е използвана снимка от награждаването на американския военен герой Джеймс Маклохън през 2017 г. (вляво).

Прочети още : https://www.actualno.com/america/pojavi-se-falshiva-snimka-na-trymp-kojto-vrychva-medal-na-kuche-snimka-news_1390300.html
© Actualno.com
www.guardian.co.uk
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пусна колаж (вдясно) в Туитър как връчва медал на кучето, което е преследвало Ал Багдади. За монтажа, направен от крайноконсервативен сайт и използван от президента, е използвана снимка от награждаването на американския военен герой Джеймс Маклохън през 2017 г. (вляво). Прочети още : https://www.actualno.com/america/pojavi-se-falshiva-snimka-na-trymp-kojto-vrychva-medal-na-kuche-snimka-news_1390300.html © Actualno.com

ЦРУ подкрепя афганистански паравоенни групи, които действат безнаказано и често екзекутират цивилни лица по време на нападения през нощта и са отговорни за изчезването на заподозрени, предадоха агенциите. Това сочи доклад на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, която е документирала поне 14 случая от края на 2017 г. до средата на 2019 г. В тях се твърди, че подкрепяните от ЦРУ „ударни групи“ извършват сериозни злоупотреби по време на нощни набези, като например един в югоизточната провинция Пактия, при който паравоенен отряд уби 11 заподозрени мъже, включително осем, които са си били у дома за отбелязване на празник.

„Хюман райтс уоч“ смята, че военните „са извършвали екзекуции без съд и присъда“. Сред престъпленията са извънсъдебни убийства, отвличания и атаки срещу здравни обекти. Докладът е базиран на свидетелства на десетки очевидци и местни жители. Подкрепяните от ЦРУ сили са извършвали нощни акции, в които са вземали принудително хора от домовете им. Има твърдения, че някои от операциите са били срещу медицински лица, които са лекували талибани в оспорвани или контролирани от ислямистите райони.

„Разширявайки операциите срещу талибаните, ЦРУ даде възможност на безогледно действащи афганистански сили да извършат зверства, включително извънсъдебни екзекуции и изчезвания“, казва Патриша Госман, автор на доклада. "В случай след случай тези сили просто са разстрелвали хората под техен контрол и са подложили цели общности на терора на злоупотребите с нощните набези и безразборни въздушни удари", допълни тя.

Афганистанските власти и американските сили увеличиха използването на паравоенни групи за борба с надигащите се талибани, които затрудняват афганистанските сили за национална сигурност. Паравоенните сили не попадат под юрисдикцията на нормалните командни вериги и затова над действията им има по-малък надзор, се казва в документа. Говорейки пред „Хюман райтс уоч“, един дипломат ги определил като "отряди на смъртта".

ЦРУ оспори доклада и заяви, че много от обвиненията срещу афганистанските специални сили са "вероятно неверни или преувеличени". Говорителят на ЦРУ Тимъти Барет каза, че тайната агенция провежда своите глобални операции в съответствие със закона и при стабилна система за надзор.

 ОПЕРАЦИЯ

Пентагонът разпространи видео от атаката на американски командоси срещу скривалището на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, при която той бе ликвидиран в Сирия. Генерал Кенет Макензи от централното командване коментира на пресконференция във Вашингтон как е бил атакуван комплексът. На записа се вижда придвижването на група войници извън границите на имота, унищожаването на група терористи и взривяването на сградата с въздушни удари. Макензи потвърди, че Ал Багдади се е самовзривил в тунел заедно с две, а не три деца. Генералът отговори, че няма данни лидерът на ИД да е плакал и молил за пощада, както заяви по-рано президентът Доналд Тръмп.

Последвайте ни и в google news бутон