facebook
twitter

Първа страница

Борис Джонсън получи карт бланш за бърз Брекзит

1 191
 ЕПА/БГНЕС
Борис Джонсън постигна най-голямата победа за торите от 2001 г. насам

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели категорична победа на предсрочните избори във Великобритания и така получи карт бланш да реализира бързо плановете си за Брекзит. Джонсън обеща Лондон да напусне Европейския съюз на 31 януари. Според него резултатите от изборите означават, че вече няма опасност от втори референдум за Брекзит. Напълно реална е обаче опасността Великобритания да се изправи пред нова криза - лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън даде знак, че натиска за провеждане на нов референдум за независимост ще се засили. Тя заяви, че вече разполага с мандат "да даде на Шотландия избор за алтернативно бъдеще". Ходът й може да бъде последван и от ирландските националисти, които за пръв път спечелиха много повече гласове от пробританските юнионисти.

Британските консерватори печелят абсолютно мнозинство с 365 от общо 650 места в Камарата на общините, показват окончателните резултати от вчерашните предсрочни парламентарни избори. Това е мнозинство от 80 места и е най-голямото от 2001 година насам.

Основната опозиционна Лейбъристка партия получава 203 места - с 29 по-малко, отколкото имаше досега. Лейбъристите губят от консерваторите в традиционните си крепости в северна и централна Англия.

Шотландската национална партия печели 48 места, а партията "Либерални демократи" - 11 места.

Избирателната активност е 67.23 процента, а общият брой на гласувалите е 31 897 000 души.

Европейският съюз очаква британският парламент възможно най-скоро да гласува за оттеглянето на Великобритания от блока и страната да изясни плановете си след изборния триумф на премиера Борис Джонсън, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "ЕС е готов за следващата фаза. Ще договорим търговско споразумение, което да въведе правилата на честната игра", каза той, цитиран от Франс прес.

Председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен добави, че ЕС ще се стреми да договори занапред безмитният режим с Лондон да се запази.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави британския премиер Борис Джонсън за победата му на предсрочните избори и заяви, че Великобритания и Съединените щати сега ще могат да сключат голяма търговска сделка след Брекзит."Тази сделка е с потенциал да бъде много по-голяма и изгодна от всяка сделка, която може да се сключи с ЕС. Поздравления, Борис", написа Тръмп в Туитър.
 

Още

Разбиването на ГЕРБ във Видин тепърва предстои

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3465 3
Фейсбук обещава свобода на словото, но без опасно съдържание

21.05.2020

203 1
Капитан Том - стогодишният рицар

20.05.2020

311 1
×