Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Автомагистрали" получи нов празен чек за 480 млн. лв.

Само в рамките на една година в сметките на дружеството бяха налети над 2 млрд., за да се заобиколи Законът за обществените поръчки

27 Ноем. 2019АЛИСА ИВАНОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Принципал на фирмата "Автомагистрали" се явява министър Петя Аврамова.

Държавното дружество "Автомагистрали" получава нов празен чек от държавата. В края на миналата година вече му бяха преведени 1.35 млрд. лв. за строежа на магистрала "Хемус". Сега фирмата ще сключи нов договор с Агенция "Пътна инфраструктура" за почти 480 млн. лв. без ДДС. Те ще отидат за укрепване на няколко десетки свлачища и срутища. По този начин се избягва процедурата по обявяване на обществени поръчки и евентуалното им обжалване, тъй като дружеството може да сключва договори за изпълнение директно с избрани от него фирми. Сумата, налята в "Автомагистрали", вече надхвърля 2 милиарда лева въпреки известния факт, че фирмата няма капацитет да изпълни проектите.

Парадоксът е, че за пореден път се залага на приходи от все още неработещата тол система за тежките камиони. Тя трябва да тръгне от март догодина, но след няколко досегашни отлагания не е ясно дали и този срок ще бъде спазен. Още през септември правителството одобри допълнителни 31 млн. лв. разходи по бюджета на регионалното министерство именно за укрепване на проблемни места по републиканската мрежа за следващите три години. Останалите близо 430 млн. лв. би трябвало да дойдат от все още несъществуващите тол такси в периода 2020-2021 година.

Вече отпуснатите 31 млн. лв. трябва да бъдат изхарчени до края на 2019 г. според разчетите на бюджета. Най-вероятно "Автомагистрали" ще превъзложи някои дейности на добре познати и близки до властта строителни фирми. Както беше и при "Хемус", АПИ възлага изпълнението на всички дейности - проучване, проект и строителство, единствено на "Автомагистрали", вместо да се "раздробят" на по-малки обществени поръчки, които да се изпълнят от повече фирми, за да са по-прозрачни харчовете.

74 са определените за ремонт свлачища, срутища и пропадания по пътищата. "Автомагистрали" трябва да направи проектите и да изпълни строителните дейности на 71 от тях, а на 3 обекта - само строителство. Сред проектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата Соколовци - Смолян - Средногорци: Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна: Костенец - Радуил - Боровец - Самоков: Мизия - Оряхово и други. Пътят за Рилския манастир всъщност бе ремонтиран съвсем наскоро, но малко след откриването му отново пропадна.

Прогнозите за приходите от тол такси за 2020 г. са за около 450 млн. лв. Това значи, че догодина половината от тях би трябвало да отидат само за укрепване на свлачища. Разчетите за 2021-2022 г. сочат прогнозни приходи от по около 600 млн. лв. на година. Реално кабинетът и пътната агенция раздават несъществуващи пари. В средата на септември тази година, само в рамките на седмица, правителството "раздаде" близо 1 млрд. лв. от бъдещите тол такси. От тях за Околовръстното шосе на София от пътен възел "Младост" до "Цариградско шосе" (6 км) са предвидени 144.6 млн. лв. За изграждане на пътища в Северозападна България правителството щедро обеща други 420 млн. лв. от тол таксите. В тях бяха включени сегашните над 400 млн. лв. за ремонт на свлачищата, но сега, изглежда, сумата е набъбнала.

 

Още по темата