Медия без
политическа реклама

4-годишен ремонт роди свръхопасно кръстовище в София

Ул. "Житница" е класика за общината - безразборни шахти, недоразумения и грозно изпълнение

Офнюз
Трамваят е на спирката, но желаещите да се возят на него трябва да направят пълна обиколка на кръстовището, преминавайки през три светофара.

Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е резултатът от близо 4-годишния ремонт на кръстовището на бул. „Борис III” и ул. „Житница“ в столицата. Движението в участъка бе пуснато в началото на седмицата, като очакванията след похарчените милиони (договорът е за сума до 4.83 млн. лв. без ДДС) той да стане по-безопасен и удобен за пешеходците и шофьорите засега остават излъгани. Променена е схемата за преминаване по булеварда и улицата, които вече са на две нива: под бул. "Цар Борис ІІІ" минават колите, които преминават транзитно по ул. "Житница". Връзката от улицата към и от булеварда става на горното ниво чрез локални платна. Под кръстовището пък ще минава бъдещото метро.

След ремонта Столичната община е премахнала една от пешеходните пътеки и прилежащия към нея светофар за минувачи – отдясно на кръстовището по посока бул. „България“. От същата страна е и спирката на трамваите за центъра. Така на хората, които се качват или слизат от тях и искат да пресекат "Борис III" и да продължат по „Житница“, вече се налага да чакат на три светофара и да пресичат няколко пъти кръстовището, за да стигнат желаната посока. Транспортният хаос е пълен, тъй като немалка част от минувачите не се съобразяват с реорганизацията и продължават да пресичат „Борис III” в зоната на бившата пешеходна пътека, движейки се на сантиметри от чакащите автомобили.

"Пешеходната пътека е премахната по искане на КАТ, според които, ако се разчертае пешеходна пътека там, ще става конфликт със завиващите наляво от бул. "Гоце Делчев" към кв. "Княжево" автомобили. На нейно място има подлез, който още не е пуснат. Ще заработи заедно със завършването на метрото, което се очаква да се случи през пролетта на следващата година", коментираха от Столична община пред "Медиапул". На проблемния участък вчера бяха забелязани зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов и шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев, видя „Сега“. Около тях липсваха телевизионни камери и фотографи, а от „Московска“ 33 не обявиха предварително за планирано посещение - сигурен знак, че в случая не става дума за пиар събитие на общината, а че управата е забелязала огромните неразбории на кръстовището, които сътвори сама. 

След ремонта в участъка могат да се видят и други дефекти, които вече се превърнаха в запазена марка на Столичната община през последните години – недовършени детайли от градската среда, лошо проектиране и изпълнение на пътеките за незрящи, огромен брой и безразборно разположени шахти и т.н. Движението по кръстовището на „Борис III” и „Житница“ беше ограничено още от март 2016 г. заради строителството на метрото. 

 

Въпроси и отговори

Изпълнението на тротоарите беше критикувано от "Спаси София", чийто кандидат за кмет Борис Бонев се класира четвърти на изборите в неделя. Организацията пусна снимка, на която се вижда, че насред тротоара и върху линията за незрящи има електрическо табло. От Столичната община побързаха да го махнат с обяснението, че е било временно.

В социалните мрежи се появиха коментари, че тунелът по ул. "Житница" е прекалено тесен и затова автобусите от линиите на градския транспорт не минават през него, а чакат в задръстването на горното ниво. От "Московска" 33 отговориха, че тунелът е висок над 4.50 м, широк е 9 м от стена до стена и 8 м от бордюр до бордюр и не е тесен за автобусите. Те минавали отгоре, за да се прави връзка със спирките на трамваите.

 

Още по темата