facebook
twitter

Първа страница

10 лв. за жертва е обезщетението за катастрофата край Своге

От КФН заявиха, че това е незаконно
1 366
 БГНЕС

Застрахователната компания "Бул инс" е определила по 10 лв. обезщетение за жертва в зловещата катастрофа край Своге, където през август 2018 г. загинаха 20 души. Толкова е превел застрахователят на наследниците на двама от загиналите. Шокирани от решението, те се обърнаха вчера с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова и до шефа на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Късно вечерта вчера от Комисията за финансов надзор (КФН) заявиха, че това е незаконно, защото при такива случаи има строго фиксирана минимална сума.

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания "Бул инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако "Бул инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случаят със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи", се казва в писмото, публикувано във фейсбук профила на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи.

Първоначално "Бул инс" дори е отказала да плати обезщетение на близките на загиналите, каза пред в. "Сега" председателят на асоциацията Владимир Тодоров. Аргументът бил, че фирмата превозвач не е уведомила предварително агенция "Автомобилна администрация" за превоза, както било по закон. След жалба на близките до КФН, последвалата проверка и разпореждането застрахователят да плати незабавно, "Бул инс" склонили, но само на 10 лв. Близките на останалите 18 жертви от катастрофата с притеснение очакват тези дни и седмици да получат решенията за своите обезщетения. Те се дължат по застраховката "Злополука", сключена между транспортната фирма и "Бул инс". Това е застраховката за пътниците на седящите места в обществения транспорт, която е включена в билета им. Тъй като в случая става дума за случаен превоз, ролята на билети играе списъкът на пътниците, обясни Владимир Тодоров. Именно този списък не бил предаден предварително от шофьора в агенция "Автомобилна администрация", според застрахователите.

По тези застраховки има законово фиксиран размер на обезщетението при смърт на пътник - 50 000 лв., които се разпределят между наследниците на загиналия. Освен това за автобуса има и застраховка "Гражданска отговорност", сключена с "Лев инс", по която обаче трябва да се изчака изходът на наказателното дело.

Още през септември и октомври наследниците на жертвите в катастрофата край Своге са подали всички документи в компанията "Бул инс" - протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт и удостоверение за наследници. Застрахователят изчакал до последно законовия 6-месечен срок за разглеждане на документите и в края на март отказал да плати. Проверката на КФН установява, че няма основание за отказ, и налага принудителна мярка да плати незабавно.

Към настоящия момент в КФН са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите лица при пътния инцидент край Своге, съобщиха късно във вторник от регулатора. По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество - „ЗД Бул Инс“ АД са приложени принудителни административни мерки да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник.

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, заявиха от КФН.

Проверката накомисията установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ЗД Бул Инс“ АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение, пише в отговора на КФН.

От застрахователната компани не отговориха до редакционното приключване на броя на запитването ни защо е определена толкова ниска сума.

"Аргументът, че транспортната фирма не е предоставила предварително на агенцията "Автомобилна администрация" списъка с пътниците, няма връзка със застраховката", коментира Владимир Тодоров. Според него в случая шофьорът е нарушил транспортни разпоредби, които нямат отношение към застраховката, за която е платена премията и има действащ договор.

Предстои близките на загиналите край Своге да търсят правата си в съда. "Това е и целта на застрахователя, да тупа топката и да отлага възможно най-дълго във времето плащането на обезщетения", казва Тодоров. Съдебните дела за катастрофи се точат поне две години.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Влакът Варна - София дерайлира след сблъсък с кола на прелез

28.05.2020

2077 14
Шофьори с дрога и без книжка продължават да вилнеят

26.05.2020

Обновена

4760 14
97 са потвърдените жертви на самолетната катастрофа в Пакистан

23.05.2020

Обновена

1418 6

Коментари

Stern

Застрахователят се оправда, че законът бил такъв, изискванията онакива и затова.

Очевидно, че вездесъщото застрахователно лоби пак си е опекло нещата.

Щом за толкова елементарно откъм фактология произшествие (редовни пътници, редовни застраховки) отказват обезщетения, какво ли е при по-заплетени случаи?

То и затова напоследък при по-тежки ПТП все по-често се отказват предложенията на застрахователните, а се отива на съд.

RRZ4

Ама пострадалите пишат на Бойко, за да реши проблема им! 

 

А защо не на Корни, Милиончева, Президентина или заместителката му?

 

Мислете на изборите!

Леля_Стойка_III

Инак ще станете като RRZ4 ?

Напомни ми за един стар виц, в който един мъртво пиян лежал пред магазин за алкохол, дошла Бърза помощ и почнали да го вдигат, а оня им се сопнал "Какво правите, бе? Аз съм тука с рекламна цел!"

Доц.Трътлев

Защото Той дава. Както плати дълговете към тютюнопроизводителите на фалиралата груцка фирма, така ще плати и задълженията на застрахователите към роднините на загиналите.

И Боко мисли за изборите.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Тук е трудно да се определи кой е по-гнусен - мутреещите застрахователи от "Бул Инс" или алчните роднини на загиналите (все стари хора, които не са се грижили за малки деца или болни родители)

Evasion

Що, да не би в закона да пише, че сумата от 50 000 лева се дължи от застрахователя само за жертви с деца, ненавършили 50 години в деня на събитието?

Гарван Гарванов
снимка на Гарван Гарванов

Правилно пишат до Боко Тиквунски! Всъщност хората не са забравили, че БУЛ ИНС, са метастази на СИК, а той както и шайката гроп , никога не са били нещо различно! Точно това ме кара ,да мисля, че наследниците на пострадалите в катастрофата край Своге, никога няма да си получат обезщетението. 

bobb2003

Говори се,че Бул Инс като СИКаджийска фирма е собственост на Тиквоний,а той не обича да харчи лични пари. Много е вероятно да протакат нещата ,за да не платят тази голяма сума, нищо чудно и да фалират фиктивно и да сменят собствеността - все пак те обичат да са само на плюс :((

Влез или се регистрирай за да коментираш

×