Медия без
политическа реклама

Значително се увеличават децата, които учат онлайн

Над 9% от гимназистите са ваксинирани

19 Яну. 2022Обновена
15% от учениците у нас учат у дома. Доста от тях на практика се самообучават
Илияна Кирилова
15% от учениците у нас учат у дома. Доста от тях на практика се самообучават

Учениците, които учат вкъщи онлайн, са станали 15%. Тези данни съобщи днес просветният министър акад. Николай Денков пред Нова тв. В началото на годината броят им беше символичен.

"Това е доста голяма бройка. Ние няма какво друго да направим при това разделение на обществото. Една част от родителите искат децата им да учат в училище, друга част - не искат. Единственото, което можем да направим, е да дадем свободата", коментира министърът.

Още от началото на годината на учениците бе дадена възможност за обучение от вкъщи по здравословни причини или по желание на родителите, което става чрез разрешение от регионалното управление по образованието. Тогава "домашните" ученици бяха от порядъка на няколко процента. В последствие обаче заради увеличаване на заболяемостта от COVID-19 през ноември м.г. бе въведена нова мярка за тестване на учениците. Тогава доста родители отказаха да дадат съгласие децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата, поради което те останаха да учат дистанционно. Въпреки че броят на далите съгласие майки и бащи се увеличаваше постепенно, към днешна дата се оказва, че онлайн учещите ученици не са никак малко - може да се каже, че всеки 7-и ученик учи от вкъщи, а по свидетелства на деца и родители качеството на обучението при тях изостава значително от това на присъственото обучение. Просветният министър също подчерта, че в тази ситуация присъственото обучение ще е с предимство.

Някои училища успяха да осигурят камери в класните стаи, за да могат останалите по домовете си деца да се включват в часовете на съучениците си в реално време, макар и да не могат да участват в часовете. Други обаче, или отделни учители, не осигуряват тази възможност, поради което редица ученици по доста предмети се самообучават. Учители масово се оплакват, че хибридното обучение, при което част от класа е в клас, а друга част - пред екраните, е неефективно. Директори пък вече алармираха за огромните пропуски, които се трупат като цяло заради пандемията и дистанционното обучение, като дори призоваха за специална програма за наваксване.

Основен фактор за увеличаване на междусрочната ваканция, която се обсъжда да е от 31 януари до 4 февруари, са сигналите, че заради многото изпитвания в края на първия срок и хибридното обучение има много напрежение и умора сред учителите и учениците и те имат нужда от почивка, коментира просветният министър. По думите му решението за повечето почивни дни ще се вземат съобразно учителите, а не спрямо здравната ситуация. "Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано - ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето", отговори той на въпроса дали няма опасност пикът на коронавирусната вълна да се размине с извънредната ваканция и след нея да се наложи учениците пак да излизат онлайн.

Акад. Денков за пореден път посочи, че ситуацията в училищата в страната е доста пъстра - средно карантинираните учители са 3.6%, но ако в Благоевград те са 8.5%, в Търговище са 1.08 на сто. Затова и локалният подход ще продължи да действа. В тази връзка от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" нястояха училищните ръководства и директорите да могат да вземат автономни решения за преминаване в дистанционно обучение, като само уведомяват за това РУО и МОН, а не да чакат разрешение от тях. "В момента МОН афишира болни и карантинирани ученици и учители, но не се фокусира върху отсъстващите учители, а отсъствието на висок процент учители прави невъзможна организацията на учебния процес", казват оттам.

Запитан дали няма нужда тестването на учениците да е два пъти в седмицата, а не един път, както бе намалено, министърът на образованието заяви, че здравното министерство решава колко пъти да се тестват децата. "Това е положението, ако имаше тестове за 2 пъти, щяха да се тестват 2 пъти", посочи той. Лятото ще се създадат допълнителни форми за наваксване на пропуските, а учебната година ще си завърши, както е планирана, заяви още Денков. Относно по-ранното започване на новата учебна година той отново посочи личното си убеждение, че тя следва да стартира 10 дни по-рано - около 5-6 септември. "Ще обсъждаме този въпрос. Септемврийското море ли е по-важно", попита реторично той.

 

СКОК

1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица, което е двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари т.г., когато положителните проби бяха 641, отчитат от МОН. Най-много заразени този път има при учениците от 5 до 7 клас - 486. При предишното тестване с най-висок брой позитивни резултати бяха гимназистите, които сега са на последно място по заболяемост. При малките ученици от 1 до 4 клас положителните проби са общо 470. Най-висок е броят на заразените ученици в град София - 470, следвани от тези в областите Пловдив - 130 и Благоевград - 123.  

Повече от 3 пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104. Двойно е увеличението на заразените непедагогически специалисти. Сега положителните тестове са 133, а през миналата седмица - 53.

Чрез преразпределение на наличните тестове са осигурени всички необходими количества за изследването на учениците на 24 януари т.г.

 

В КЛАС

Засега се запазва високият дял на присъствено обучение в училищата въпреки покачването на общата заболяемост в страната, отчитат от МОН. През тази седмица 82% от учениците учат в клас, показват данните от последното изследване за COVID-19 на 17 януари т.г. Това са над 569 100 ученици, около 1% по-малко отколкото миналата седмица. По-малко ученици учат присъствено в областите Бургас - с 4010, Варна - 3120, София област - с 2019, Пловдив - 1859, Сливен - 2598 и Благоевград - 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение.

Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас, без да бъдат тествани за COVID-19. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. През миналата седмица от тази възможност са се възползвали над 66 300 деца и младежи, а през тази те са 36 900.

Плавно се повишава броят на учениците със „зелен сертификат“, които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на МЗ към днешна дата ваксинирани са 9.11% от гимназистите, а други 11.82% от учениците от 5 до 12 клас са преболедували COVID-19 през последната половин година, т.е. всеки пети ученик от 5 клас нагоре е или преболедувал, или имунизиран.

 

 

Още по темата