Медия без
политическа реклама

Започна кандидатстването за 8 клас

Заявления могат да се подават до 10 юли

08 Юли 2024
Първите подали заявления за прием след 7. клас се натъкнаха на проблеми, които обаче са били отстранени.
Pixabay
Първите подали заявления за прием след 7. клас се натъкнаха на проблеми, които обаче са били отстранени.

Днес започна кандидатстването за гимназиите след 7 клас. Учениците и родителите имат три дни за целта - от 8 до 23:59 ч. на 10 юли, като времето за подаване на кандидатурите е 30 минути.

Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането е само по електронен път. Това може да стане: без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействие на друго училище (т.нар. училище гнездо), определено от началника на РУО-София-град, в рамките на работния ден.

Учениците имат персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп За кандидатстване в професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. Задължително е то да се представи при записването.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявлението за участието в първия етап на класирането, поясняват от РУО.

Днес в социалните мрежи се появиха оплаквания, че при подредбата на желанията паралелките излизат по два пъти. После обаче родителите посочиха, че проблемът е бил отстранен.

Резултатите от първото класиране ще са ясни на 12 юли. 

По-подробна информация за стъпките при подаване на заявленията може да видите тук:

С излизането на резултатите от изпитите, кампанията за гимназиите навлиза в най-важния си етап - кандидатстването. Подаването на заявленията започва на 8 юли в 0:00 ч. и продължава до 10 юли в 23:59 ч.  - през портала https://infopriem. mon.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?