Quantcast
Съдбата на Струна невеста, която не гради мост към XXI век | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Читателско писмо

Съдбата на Струна невеста, която не гради мост към XXI век

Петокласниците трябва да тълкуват моралната дилема в народната песен, в която мъж зазижда жена си жива
2 227
 Изд. Просвета
Народната песен „Троица братя града градяха” в учебник по литература за V клас.

Предисторията

Дъщеря ми, V клас,  има домашно. Не иска да го пише. Защо, питам я. Защото са глупости, ми казва.
Я да видим тия глупости, почвам да се ядосвам и вземам учебника.
И наистина се оказват глупости.
Но засега не ѝ го казвам още.

Народната песен за тримата братя, сигурно я знаете, дето градили мост. За да стане по-здрав градежът, решили да вградят невестата, която дойде първа на другия ден. Двамата братя казали на жените си. Третият не казал на своята. Като дошла на другата заран, мъжът ѝ ѝ рекъл, че си изпуснал пръстена в дупката. Скочила невестата да го извади и тримата братя я зазидали. Завикала, заплакала Струна невеста, замолила да отидат от дясната страна, че да си накърми детето.
Това е!

Оттук насетне на мен ми е известно как ще се развият нещата.
Защото и аз съм учил същото преди 40 години.
Оттогава мина много време, държавата уж си смени целите. И ценностите. Ама уж...

Кое не ти е ясно ?, питам дъщеря ми. 
Не разбирам половината от думите, не знам за какво става въпрос, опитва се да се измъкне тя.
Аз ще ти преразкажа, казвам. Става дума за един идиот, дето убил майката на детето си, заровил я жива в някакъв строеж.  Като преди това я излъгал. Тя му вярвала безрезервно, а той я предал.
Стига глупости, бе тате, сега ще питам по вайбъра една приятелка. Тя трябва вече да си е написала домашното.

Завръзката
Аз също решавам да питам пък моите приятели във Фейсбук.
Пускам темата за домашното и само за няколко часа удря над двеста коментара и 50 споделяния.
Хората са разделени на две. Едните викат - защо с тия простотии трябва да занимават децата. Няма ли нещо по-умно? Другите викат - това е фолклор, народно творчество, трябва да се познават традициите. Героизъм, саможертва и подобни думички се промъкват. Защо да не се учи - нима в детските приказки няма жестокости? Животът не е цветя и рози.
Сигурно е излишно да споменавам, че профилът на тоя тип хора са противниците на Истанбулската конвенция и на норвежците.

Колкото повече разсъждавам по темата, толкова по-ясно ми става защо този текст е непокътнат в учебника от поне половин век.
Никаква саможертва няма. Саможертва е, ако майстор Манол, или както там се казва, беше скочил сам в дупката и беше викнал, зазидайте мен, братя ! В случая има жертвоприношение. Хладнокръвно убийство, предателство и лъжа "изпуснах си пръстена, слез да го вземеш". Гнусна история, но както се казва гнусни истории в литературата има много. 
Обаче, чакайте. Най-гнусното следва...

Развръзката
Дъщеря ми вече си е написала домашното. Цитирам:
"Двамата братя - подлеци. Третият брат е хитър, прави се, че си изпуска пръстена.
Човекът и общността - желанията и чувствата на отделната личност, дори самото ѝ съществуване, нямат онази цена, която имат интересът, волята и традицията на общността"
Край на цитата.

Вече съм бесен. Защо написа тая свинщина, говорихме цял час с теб по темата!
Дъщеря ми се разплаква. Госпожата така ни го е продиктувала.
Оставям я. Все пак е на 11. Отивам да си го изкарам на даскалиците във Фейсбук, които продължават да пишат подобни бисери по темата.
Опитвам се да им обясня, че тоя мироглед води до нравствена деградация. Че утре (вчера вече беше) групата ще убият свой съученик или ще изнасилят съученичка, защото "желанията и чувствата на отделната личност, дори самото ѝ съществуване, нямат значение, важното е интересът и волята на общността". Че тоя колективистичен мироглед е характерен за едни по-стари времена. Преди Ренесанса и Просвещението. За едни по-изостанали народи, които саможертват "най-скъпото си", жените и децата, като ги увиват с експлозиви и ги пращат да се взривяват по площадите. Че това е стопроцентова павликморозовщина - затрий близките си, предай житото на Партията. Или вапцаровщина - какво тук значи някаква си личност.

Заключението
За мен няма съмнение как и в кои години тая фолклорна песен е попаднала в учебника. Да търсиш не мож намери по-подходяща, по-добре илюстрираща целите и ценностите на светлия комунизъм - личността е нищо, благото на народа е всичко.
Това директно внушение е омазано и увъртяно с някакви словесни финтифлюшки. Като традиция, исторически контекст, доблест, достойнство, дадена дума и т.н. 

Но като се очистим от цялата плява, остава съвсем ясна моралната дилема - човекът или обществото!

Това е и целта на голяма част от литературните произведения. Да ни сблъскат с морални казуси през погледа на автора и героите. И чрез разрешаването на тия казуси и през нашата морална оценка да градим ценностната си система.

За съжаление учебните програми и образователната ни система в тоя случай дават категоричен отговор. Общественият интерес е по-важен дори от живота на отделната личност. Много хора защитават със зъби  и нокти тая стадна идеология. Защото са били образовани по същите програми, когато са били деца.

На държавните институции подобна идеология е твърде удобна. Защото винаги могат да оправдаят действията си с "обществения интерес". Затова и няма смисъл да се променят учебните планове, този си е ОК.

Но ако се замислим достатъчно над категориите "народ", "партия", "класа", "общност"... ще установим, че не мислим за нищо.

Това са кухи, абстрактни конструкции, които се срутват при първия повей на мисълта. 
За "благото на народа", "народът иска","народът вярва в"... Кой народ? Иван, Гошо, Пешо? Защото Иван вярва и иска едно, Пешо съвсем друго. 

Общността се състои от конкретни хора. И няма нещо по-реално съществуващо от личността. И няма по-висша ценност от човешкия живот. (Ама някои хора май са проспали Ренесанса и Просвещението.)

Да се върнем на въпросния текст, категоризиращ двамата братя като подлеци (защото са спасили семействата си) и третият брат като "положителен герой", защото е защитил обществения интерес. Тоя текст директно плюе в лицето на най-универсалните човешки ценности - майката, любовта, семейството.

„Положителният герой" предава любовта си, убива майката на детето си и жертва семейството в името на някакво абстрактно общество. (Да използваме благородно звучащото обществено благо, за да не бъдем по-конкретни - мост, магистрала или някакъв подобен строителен обект.)

Удобно. Ама за 50-те на миналия век. Или още по-назад.
"Трябва да унищожим частната собственост и семейството", казва Фридрих Енгелс, защото те са стълбовете на които се крепи буржоазното общество.
Тоя фолклор иде дюшеш в това отношение.
Пишете деца.

"Желанията и чувствата на отделната личност, дори самото ѝ съществуване, нямат значение".
И децата пишат. В тетрадките и в мозъците си.
А следващата стъпка са концлагерите.
Хайде, МОН, събудете се и вкарайте в учебните програми и нещо по-различно от вариации на "Моята борба" и "Предсмъртно".
А?

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Два пъти повече ромски деца завършват училище

12.01.2021

757 11
Един на всеки пет учители иска да се ваксинира

11.01.2021

Обновена

1376 43
Унгарският парламент реши: Семейство има само с майка жена и баща мъж

16.12.2020

4413 72

Коментари

Michael_P

И аз имам петокласник и не съм чужд на характера на изложените по горе проблеми.

От тук нататък обаче започват разликите. Според мен този родител пише на нивото на "селкор" от периода 1948 - 1952 година. Накратко казано неговия текст не е нещо повече от пропагандно клише. Това което прави неприятно впечатление е явната профанизация и подмяна на посланието:

 

"Човекът и общността - желанията и чувствата на отделната личност, дори самото и съществуване, нямат онази цена, която имат интересът, волята и традицията на общността"

 

Съвсем не се равнозначни на текста по долу:

 

"Желанията и чувствата на отделната личност, дори самото и съществуване, нямат значение".

 

Това е целенасочена фалшификация!

 

 

Michael_P

Господ пожертва сина си за да спаси човечеството. Мит ли е това или какво? В какво се състои посланието?

Nick F

Синът му е извървял сам пътя довел го до Голгота, а не е скочил да вземе уж изпуснатия пръстен. Така че има голяма разлика между саможертва и жертвоприношение.

Michael_P

Не ми е проблем всичко това което е изприказвано по горе и по долу.

Проблем ми е да обясня (на петокласника) как е възникнал света (включая времето и простанството) на база на старогръцката и староеврейска митология (според учебника за пети клас). То не, че Скандинавската и Келтската ми помогнаха много. Това Хаос,  Ерос, Гея,  Уран, Понт, титани и титаниди  - абсолютен инцест. То Джеймс Фрейзър, то Джоузеф Кембъл ли не призовавах на помощ. Червенобузестия петокласник пита "Всичко ми е ясно само ми кажи какво е било преди Големия взрив? "Най накрая допряхме до Айнщайн - и той еврей. Ама математическия апарат се учи чак в университета. За сега петокласника учи дроби.

Michael_P

(според учебника за пети клас) Издателство Просвета

Гея (Земята) е майка на Уран (небето), но те стават съпруг и съпруга, свързани чрез брак, от техния брак се раждат титаните.

 

и сега логичното обяснение (мой коментар)

 

Знаем, че семейните връзки (съпруг и съпруга свързани чрез брак) са различни от кръвните връзки (родители и деца, братя и сестри).

Nick F

За съжаление не мога да помогна :/ религиите са пълни със инцести, изнасилвания, прелюбодеяния и убийства. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Този мироглед водел до нравствена деградация...

Нерде фолклор, нерде комунизъм..

Ай,сиктир..

Forza NATO

С подобни родители като гусина Величков никой учител и никой учебен план нямат шанс да постигнат нещо...

 

sanivelev
снимка на sanivelev

Чудя се що за деградирал народ са японците, дето от мънинки ги учат да мислят за другия и на взаимопомощ, сиреч на колективизъм.

Звън®
снимка на Звън®

В българския фолклор често се среща мотива за принасяне на човешка жертва при извършване на строително-монтажни работи. Дали ще е цяла мома или нейната сянка - тази вариантност не е решаваща, а самият избор се делегира на зидарите. Вграждането само на сянка е привидно по-хуманно, но и в този вариант момата умира, макар и малко по-късно. Фортуната е безпощадна - нейният живот се превърща в страдание, в една тъжна разходка по клинични пътеки. Неотменна е участта й - не ще я спаси ни баене, ни леене на куршум. Актът на вграждане е сторен. Мрачните сили на хтоноса прибират отредената им жертва и омилостивени притихват. Градежът е заздравен, животът на един от зидарите - вгорчен. Обсъждането на морално-етическата страна на акта за вграждане е напълно безполезно. Всичко започва от онзи коварен момента, когато е взето решение за укрепване на строежа. Изборът на мома, технология за вграждане,  последващи угризения, терзания  и т.н. имат по-скоро криминално-литературно значение.

 

Странно е, че този тъжен, но и красив български обичай се е позагубил във времето. При сегашния кипеж на строителството, единственият начин да се подобри качеството му е да се приложи технологията на вграждане. Ненаситните зли подземни и надземни сили, рушащи или плашещи да рушат трябва да бъдат омилостивети. Как да стане това? Може да се започне с поредица ограмотителни телевизионни предавания, по европрограмата "Региони в растеж". Например кратък документален филм за това как обитателите на бл. 432  в Младост заздравяват топлоизолоцията. Древният ритуал за вграждане не е в унисон с Истанбулската  конвенция и навярно би се преследвал от закона. С лекота той може да бъде демократизиран, при това без да губи и на йота от магическата си сила. Например, рано сутринта майсторите се нареждат до вход А. Хващат първия, който излиза и го завързват за строителното скеле. После майсторите започват да го насилват, засищайки похотливите си страсти. Полът, възраста, образованието, научни степени, политически пристрастия на "вграждания" няма да са от значение, както повелява Истанбулската конвенция.

 

По-късно може да бъде създадена и Държавна агенция по вгражданията, чиято първа задача ще е подобряване състоянието на българските магистрали.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Този мироглед водел до нравствена деградация...

Нерде фолклор, нерде комунизъм..

Връзката между фолкор и колективизъм , както я виждам е направена в учебната програма и издиктувана от учителката, съответно записана от детето.

"Двамата братя - подлеци. Третият брат е хитър, прави се, че си изпуска пръстена.
Човекът и общността - желанията и чувствата на отделната личност, дори самото ѝ съществуване, нямат онази цена, която имат интересът, волята и традицията на общността"

Това е смисълът на жертвоприношението и конкретно на човешкото жертвоприношение от древни времена.Египтяни, юдеи, гърци, римляни, траки, келти, маи, ацтеки, инки - при всички тях го има.  Е, при някои от тях идва моментът, когато божеството замества човешката жертва с жертвено животно (Йехова с Аврам, Атина с Ифигения). За жалост в българските народни песни такова заместване не е предвидено.

 

А че третият брат е хитър и подобно на другите се опитва да избегне жертвата, проличава още от сутринта на въпросния ден и разпоредбите към съпругата. Той и наредил, съвсем в духа на традиционните ценности на българщината, да извърши един куп неща, които да отложат задължителното донасяне на храната. В духа на традиционните ценности са ми преподавали и на мен песента - че  голяма била неговата трагедия, както и трагедията на майката , оставяща децата си сирачета.

 

Впрочем още преди век е записан и един  вариант на песента, който дава - при това директно - друга поука на песента.

https://liternet.bg/folklor/motivi-2/vgradena-nevesta/gashtevci.htm

Че затуй, брате, не е хубаво,
вяра и клетва човек да прави,
защото, брате, човек се излъгва.

 

Други варианти: https://liternet.bg/folklor/motivi-2/vgradena-nevesta/content.htm

Забележете също, че в народните песни или не е посочен инициаторът на вграждането (вкупом се сговорили)  или инициаторът е точно този майстор, чието либе/невеста се оказва накрая вдградена. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

  И вие  ли, колега ,подобно на  злополучния родител, приравнявате комунизъм и колективизъм?

И отричате категорично тез позорни модели за подражание като вапцаровщината и павликморозовщината.

☺️

Пантелей

"И отричате категорично тез позорни модели за подражание като вапцаровщината и павликморозовщината."

Събра ми очите, бре, другарю ?

P.S. А иначе - Дилемата "Едно и Много" си е от времето когато пръвата мома нахапала ябулката...

Той - Господ - и за това ги изгонил - щото не се подчинили на "общия" закон, а тръгнали по пътеката на индивидуалността. Която впрочем ги е направила отделни индивиди.

Да Му се чудиш - хем ги създал "по свой образ и подобие", хем ги изпъдил - щото приличат на него???

 

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Да Му се чудиш - хем ги създал "по свой образ и подобие", хем ги изпъдил - щото приличат на него???

Стар проблем на теологията - като е всемогъщ Началникът, що бичи второ качество мат'рял?... 

Бург Гаски

Явно осакатяваното от 30 години образование вече дава резултат - мирогледът родителите е: Истанбулската конвенция (конфекция) в действие!!!

Със съгурност не са чели на децата си приказките на братя Грим, защото там има още по-страшни неща!!!

cymen

Teкстът е крайно гнусен. Текстът на г-н Величков, София. Съветвам го да отделя повече внимание на дъщеря си, а не на фейсбук. Тогава непознатите за нея думи щяха да са далеч по-малко.

 

Отделен въпрос е защо "независимата и качествена" журналистика го е публикувала. С родители простаци сме се сблъсквали всички, а на даскалите сигурно това им е ежедневието. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Стар проблем на теологията - като е всемогъщ Началникът, що бичи второ качество мат'рял?...

Този "проблем" е решен с помощта на постановката за свободната воля в традиционните деноминации на християнството (Православие, Католицизъм, Англиканска Църква и т.н.). Не е решен в протестантските изповедания, които наблягат на преопределението. Към момента преобладават в САЩ и изнасят религиозност навън, в частност и България.

Magi

Всички сме специалисти по всичко/ като проф. М Константинов/.  Оставете децата свободно да коментират и тактично им обяснете , че това е народна песен , която е от много години и тогава е имало таива поверия за вграждане за да бъде мостът здрав.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

///

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

--- Стар проблем на теологията - като е всемогъщ Началникът, що бичи второ качество мат'рял?...

--- Този "проблем" е решен с помощта на постановката за свободната воля 

"Свободната воля" не решава проблема със земетресенията и детските ракови заболявания. Началникът хем бичи некачествен мат'рял, хем е кофти копеле.

Влез или се регистрирай за да коментираш